Urtidsdjur när folk fortfarande kunde träffas. De hoppas snart kunna spela live igen. (Foto: Pernilla Ekenståhl) Urtidsdjur när folk fortfarande kunde träffas. De hoppas snart kunna spela live igen. (Foto: Pernilla Ekenståhl)

Uppsalagruppen Urtidsdjur släpper rockskiva på svenska

2020-11-27 - 00:56

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP. Så Uppsalanyheter passade på att träffa Emil Niklasson och Affe Kihlberg över digital länk.


Urtidsdjur består av fyra musiker som alla är inflyttade till Uppsala. Men allt började med att trummisen Kettil Engberg och gitarristen Gustaf Boström träffades, tycke uppstod och de bestämde sig för att spela ihop. Efter att ha annonserat på nätet fick de med Emil Niklasson som spelar gitarr och sjunger.
– Vi jammade som trio ett tag, men kom ganska snart fram till att vi behöver en basist, minns Emil. Vi hann avverka två olika basister innan vi fastnade för Affe (Khilberg reds anm.) som nu varit med oss i ett och ett halvt år.

Men Affes historia i Urtidsdjur började inte med basen. Istället repade han ett par gånger med gruppen på saxofon!
– Vi tänkte att vi var tvungna att testa hur det skulle låta med sax i bandet, men det visade sig inte funka så bra, säger Emil.

Men Affes saga i bandet var inte slut i och med det. Någonstans hade han nämnt att han spelade elbas, så de erbjöd honom platsen som basist istället. Utan att han ens visat sina färdigheter på de fyra strängarna!
– Nej, det är riktigt, Jag provspelade faktiskt aldrig, minns Affe och Emil inflikar:

– Man får passa på när det finns en basist, för det är inte så ofta.

Urtidsdjur beskriver själva sin musik som ”någon typ av psykedelisk progg/rock”, och så har det varit sedan starten. 
– Rent musikaliskt har vi kanske utvecklat oss lite, menar Emil. Från början höll vi oss inom snäva ramar, och sedan tagit oss lite utanför dessa. Men man börjar så småningom hitta varann och blir mycket mer samspelta efter tre år, så nu vågar vi ta ut svängarna lite.

Ickepolitisk progg
Trots att den svenska proggmusiken alltsedan 70-talet är intimt förknippad med vänsterpolitik är det inte röda fanor och demonstrationståg som varit i fokus när Emil satt pennan till papperet för att ge låtarna texter.
– Visst delar vi flera politiska värderingar, berättar Affe. Men det är inte alls politiken som är vårt mål med texterna. Vi har istället lagt energi på musiken. Sen kan ju alltid en eller annan politisk inställning skymta igenom.

Dags för skiva
När Urtidsdjur väl bestämt sig för att göra skiva var de tvungna att ställa sig själva frågor som ”Hur ska vi låta?” ,”Vilken musik ska vi spela?” och ”Vilken känsla ska musiken och ljudbilden ge?”
– Vi satte ihop en lång spellista med referensmusik, berättar Emil. Det var Pugh Rogefeldt, Hoola Bandoola Band, Blå Tåget och många andra. Och Den Stora Vilan, förstås.

Så småningom verkade de ha uppnått samsyn, och det var dags att spela in. Valet av studio föll på ett litet kapell på landsbygden någonstans i Uppland som de fick låna förra sommaren. De kom till den tillfälliga inspelningsstudion med ett gäng ofärdiga låtar.
– Vi improviserar en hel del, och våra låtar behöver inte låta lika från gång till gång, menar Emil. Men vi blev tvungna att bestämma oss när allt skulle spelas in. Sen behöver inte låtarna låta likadant när vi spelar dem live i framtiden.

Neil Young sa nej – eller?
Från början var det tänkt att skivan skulle innehålla nio egna låtar och en cover på Neil Youngs ”Walk On” från albumet ”On The Beach”. Den svenska versionen fick namnet ”Gå på”, och består av en ren Google-översättning av originaltexten. Den verkar dock aldrig få se offentlighetens ljus, eftersom gruppen inte får ge ut den.
– Det var skivbolagets svenska representanter som sa nej till att släppa den. Men förmodligen har inte Neil Young själv fått ta ställning, berättar Affe och ser lite uppgiven ut.

Alla tankar på regelrätt releasefest för debutalbumet har naturligtvis coronapandemin satt stopp för. Bandet har istället gjort en exklusiv strömning av skivan på Youtube, men har inga planer på att göra spelningar på nätet.
– Nej, det känns väldigt konstigt att spela inför kamera utan publik, menar Emil. Men vi får väl se hur länge situationen håller i sig. När det lättade ett tag försökte vi boka något riktigt, men så slog det till igen och förhoppningarna grusades.

Varför vinyl?
Urtidsdjurs debutalbum släpps den här veckan på LP, och först efter nyår i olika strömningsformat. Men varför prioriterar de en LP-skiva?
– Det har alltid varit drömmen att göra en LP, menar Emil. När man var liten satt man och tittade i föräldrarnas skivsamling och tänkte ”Shit, vad coolt det vore att göra en egen skiva.” Och att bara göra något digitalt skulle vara lite futtigare.

De som inte köper LP:n kommer att få vänta till efter nyår på att höra låtarna på Spotify och liknande tjänster. Och när vi frågar om en cd-utgåva visar det sig att de inte ens tagit upp det till diskussion, utan Emil lyfter istället fram sin upplevelse av vinyl:
– Jag märker stor skillnad på hur jag lyssnar på musik. När jag spelar digitalt slentrianlyssnar jag. Det är lätt att trycka bort en låt efter tre sekunder som annars kunde ha tagit sig lite längre fram. Med vinyl sitter man ner och lyssnar ordentligt. Det är ett bra medium.

Unika omslag sparade pengar
Men att göra grammofonskivor är dyrt. Så gruppen letade sätt att pressa kostnaderna, och hittade ett.
– Det allra dyraste är faktiskt inte själva skivan, berättar Affe. Det är omslaget. Så vi bestämde oss för att göra omslagen själva. Efter en hel del instruktionsfilmer på Youtube gjorde vi dem i linoleumsnitt och sparade 6000 kronor på kuppen.

– Vi lade ner åtskilliga timmar på att trycka och karva, säger Emil. Men så fick också varje skiva ett unikt omslag färgmässigt.

Trots att gruppen knappt marknadsfört sig har intresset för deras musik visat sig ganska stort. Redan nu vid skivsläppet har större delen av upplagan på 111 exemplar sålts, och enligt Spotifys egen statistik har deras låtar spelats över 60 000 gånger.
– Det har faktiskt gått över förväntan bra, menar Affe. Så vi får se vad framtiden för med sig. Nästa släpp blir i alla fall en singel som släpps på julafton. Trots att det inte är någon jullåt!

Sverker Åslund

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

 • Almtuna föll i förlängningen

  Almtuna ledde med 2-1 mot formstarka Västervik i hockeyallsvenskan när det var cirka fyra minutuer kvar av tredje perioden. Gästerna lyckades dock kvittera till 2-2 och sedan vinna i den efterföljande förlängningen. Almtuna behåller dock sin 10:e plats i serien före Vita Hästen och utökade dessutom försprånget till två poäng efter dagens poäng mot Västervik.

 • Storvreta vände i sista perioden

  Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

 • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

  Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

 • Bravo tremålsskytt för Sirius

  Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

 • Almtuna nollade av Västervik

  Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

 • Trafikbrott Uppsala

  På torsdagens eftermiddag 15:34 stoppade en polispatrull en bilist i 60-årsåldern som körde mot enkelriktat vid Resecentrum. Något senare 16:14 får en kvinna i 50-årsåldern böter för att hon använt mobiltelefon under bilkörning på Bolandsgatan.

 • Olovlig körning med obältat barn i bilen

  Vid 14-tiden på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Mannen har körkortstillstånd men saknar körkort. I bilen finns ett obältat barn, körkortstillståndet omhändertas och en anmälan om olovlig körning skrivs, uppger Polisen på sin hemsida.

 • Flera företag drabbade av inbrott

  Flera företag på Västra Ågatan har drabbats av inbrott. På ett av företagen har flerra dörrar brutits upp, och det saknas bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer uppger polisen i region mitt på sin hemsida. Flera företag i samma fastighet är drabbade, anmälningsupptagning har gjorts under tisdagen.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

 • Stal kläder i preparerade väskor

  En kvinna greps på måndageftermiddagen i en butik i Boländerna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner kläder i preparerade väskor, när polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes väskor togs i beslag, uppger polisen på sin hemsida.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä