Gruppbild på de fem finalisterna i "Young Talent Competition" (Foto: Robert Rose) Gruppbild på de fem finalisterna i "Young Talent Competition" (Foto: Robert Rose)

Recension: Gitarrfestivalens tredje dag, fylld av unga talanger

2020-10-11 - 04:15

Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.

 

Först ut var den 21 åriga Maja Kralj från Slovenien som underhöll vid en lunchkonsert redan kl 12. Hon var vinnare av Young Talents vid förra årets festival. En tävling som för övrigt kommer att gå av stapeln senare under kvällen.

 

Maja Kralj spelar musik av fyra helt olika slag av fyra kompositörer. Hon börjar med barock-musik från tidigt 1700-tal skriven av Johann Sebastian Bach. Nästa kompositör är Ozan Coskun från Turkiet. Maja framför hans musik som vann förra årets kompositörs pris i Eurostrings. Ett modernt och spännande stycke med vad förstår en hög svårighetsgrad. Majas fingrar klättrar utmed gitarrhalsen som en stor spindel.

 

Nästa stycke är skrivet av den italienske 1900-tals tonsättaren Mario Castelnuovo-Tedesco och hon avslutar med musik av den argentinska kompositören Ástor Piazzolla, också verksam på 1900-talet. Det är ett mycket vackert stycke och blir en fin avslutning.

 

Hyllningskonserten till Sergio Assad och den skandinaviska premiären av hans stycke The Walls hölls klockan 15 i UKKs stora konsertsal. Konserten börjar med tre unga förmågors soloprestationer. Först på scenen är Silvio Bilic från Kroatien. Han tar sig an Sergio Assads Aquarelle i tre delar. Tempot är varierande och Silvio visar att han är en talangfull gitarrist. 

 

Nästa solist är engelskan Eleanor Kelly som fått ett ”Scholarship” till Uppsala gitarrfestival i år genom Eurostrings. Hon framför Felicidade av Jobim. En melodiös Bossa Nova som hon framför med ett följsamt och säkert spel.

 

Mateusz Kowalski från Polen, som vi redan hunnit bekanta oss med från festivalens öppningskonsert är den tredje solisten. Han framför sydamerikanska variationer av Sergio Assad samt ett stycke av Piazzolla. Mateusz spelar med självförtroende pch stor känsla. Av de tre är han nog min favoritgitarrist. Men detta är ingen tävling, den kommer senare under kvällen.

 

Slutligen kommer så uppförandet av Sergio Assads komposition The Walls. Kortfattat kan man sammanfatta att den handlar om att riva hinder och murar samhället. Fjorton gitarrister tar plats i en halvcirkel på scenen. Det är både unga internationella gitarrister från Eurostrings plattform samt svenska unga gitarrister som studerar vid musikhögskolan i Malmö som elever till Göran Söllscher och David Hansson. Den svenska gitarristen Fred Holmlund är solist och de leds av dirigenten Christian Karlsen.

 

Det är ett mäktigt ljud när hela gitarrorkestern spelar. De frambringar fantastiska klanger mellan och ibland tillsammans med Fred Holmlunds solopartier. The Walls är indelad i fem olika partier av olika karaktär. Man kan höra olika typer av folkmusik, nationalhymner med mera i musiken. En häftig effekt är när hela orkestern trummar till på sina gitarrer och skriker till samtidigt.

 

En annan detalj som inte har med musiken att göra men som ändå blir en rolig effekt är när alla samtidigt bläddrar i sina notblad mellan de olika styckena. Det prasslar ordentligt. Jag menar alltså inte detta som någon kritik. The Walls är verkligen en komposition med musik som river murar.

 

Nästa konsert är med sex stycken gitarrister från olika länder som alla verkar i nätverket eller plattformen Eurostrings. Eftersom jag följer festivalen digitalt så händer något med sändningen eller kanske min uppkoppling så att jag missar den första artisten Zsombor Sidoo från Ungern. I övrigt har de digitala livesändningarna verkligen har fungerat bra och även gjort det lättare för mig att hinna recensera festivalens samtliga konserter.

 

När jag kommer in i livesändningen presenterar den andra gitarristen, Flavio Nati att han kommer att spela två stycken av den franska barock-kompositören Jean-Philippe Rameau. Efter honom framför Pablo Menéndes bland annat ett par arior av Mozart. Nästa gitarrist är Nino D´Amico från Napoli i Italien. Han är även den som imponerar mest på mig under denna konsert. Han ger ett säkert intryck har ett fint anslag i kombination med ett känslofullt ansiktsuttryck.

 

Det blir sedan lite av repris om man sett den tidigare konserten med hyllningen till Sergio Assad eftersom Eleanor Kelly och Silvio Bilic väljer att framföra samma stycken som de gjorde då. Det hade varit roligare om de valt andra kompositioner.

 

Festivalens sista konsert för det här annorlunda året blir Young Talents Competition

I årets upplaga är det fem stycken gitarrister som ställer upp. Det är Belmin Okanovic från Bosnien Hercegovina, Francisco Luis från Portugal, Jonas Egholm från Danmark, Christina Galietto från Italien och Salomon Jakobsson från Sverige. Vinnaren utses senare under kvällen. Publiken får rösta samt en jury. Vinnaren får 25.000 kronor och en andraplats ger 10.000 kronor.

 

De tävlande kommer in en efter en och spelar två till tre olika stycken av olika karaktär vardera. De är förstås mycket skickliga allihop. Alla utom Salomon Jakobsson är klassiska gitarrister. Det är väldigt svårt att bedöma vem som är bäst. Jag går på min magkänsla när jag ska avlägga mina röster.

 

Belmin Okanovic är tekniskt skicklig, det jag saknar är lite mer utstrålning och känsla. Francisco Luis har lite mer av det tycker jag. Dansken Jonas Egholm känns relativt jämbördig med Francisco Luis. Vi talar verkligen om hårfina skillnader. Det kan också ha att göra med vilka verk de valt att framföra och nervositet. Christina Galietto känns trygg och jag tycker att det finns lite mer värme och inlevelse i hennes spel.

 

Svenske Salomon Jakobsson borde nästan tävla i en annan klass eftersom han inte som de andra spelar ren klassisk musik. Han har en stålsträngad gitarr till skillnad mot de andra och använder effektpedaler. Han skiljer sig också åt gentemot de andra för att han spelar egna kompositioner. Det blir lite svårt att jämföra så olika stilar men för mig är han vinnaren.

 

Så här motiverar jag mina val.
Etta: Salomon Jakobsson, originalitet och eget skapande med inlevelse.

Tvåa: Christina Galietto, känsla och temperament i en bra blandning.

Trea: Francisco Luis, spelskicklighet i kombination med känsla.

 

Resultatet i Young Talent Competition var inte offentliggjort när denna text publicerades, vi återkommer med vinnarna.

 

Klaus Pontvik, Stefan Löfvenius, Rebecca Rikner och alla andra som jobbat med årets festival har gjort ett strålande jobb och genomfört denna festival på ett fantastiskt sätt. De ställde inte in utan ställde om. Med stränga publikrestriktioner ordnade de livestreaming av hög kvalitet, med perfekt ljud och bild. Det var meningen att jag skulle gå på några av konserterna men det blev inte så, och det visade sig gå utmärkt bra att recensera från livesändningarna. Det gick så bra att jag recenserade alla konserterna under tre dagar. Nästa år hoppas jag dock på andra tider och en vanlig festival. Musik ska upplevas live!

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Först ut denna festivals andra kväll är den begåvade fingerspels-gitarristen Emil Ernebro. Han kommer ingalunda att vara ensam på scenen hela kvällen utan bjuder in flera av sina vänner.

Recension: Den första kvällens andra konsert på Uppsala Internationella Gitarrfestival bjöd på gitarrduon The Gothenburg Combo bestående av David Hansson och Thomas Hansy. Deras gäster bestod av sångerskan Lina Nyberg och gitarristerna Susanna Risberg och David Stackenäs.

Recension: Det är ju på många sätt en annorlunda festival i år på grund av den rådande Coronapandemin, som dessutom ökar för fullt i Uppsala vid denna tidpunkt. Det känns därför betryggande att avnjuta festivalens öppningskväll digitalt, om än tråkigare.

Uppsala Internationella Gitarrfestival är precis som allting annat annorlunda detta Coronans fördömda år. Istället för att ställa in kör Klaus Pontvik, Stefan Löfvenius och company på, men i ett mindre format och under temat "Made in Sweden".

Recension: Intimitet och absolut närvaro – trots rådande restriktioner. Det råder ingen tvekan om att ett fanns ett uppdämt behov av mötet mellan musik och människor när brittiska Our Man In The Field klev upp på Katalins stora scen på tisdagkvällen, i ett samarrangemang av Klubb Uffe och Rootsy.

 • Uppsala Baskets första förlust

  Efter två inledande segrar i damernas basketliga åkte Uppsala Basket på säsongens första förlust. Det var Norrköpings Dolphins som kunde vinna i Upplands Bilforum USIF Arena med klara 62-79. Det var efter en dålig tredje period som Uppsala förlorade med 15 poäng (10-25) som gästerna kunde säkra segern.

 • Almtuna föll mot VIK

  Almtuna förlorade lördagens allsvenska möte borta mot Västerås med 3-2 efter periodesiffrorna (2-1, 0-1, 1-0). Det var dock nära att uppsalalaget kunde kvittera i slutet av den tredje perioden när Tobias Liljendahl var nära att peta in en retur. Nästa match för Almtuna är på tisdag den 20 oktober då man tar emot Modo hemma i Upplands Bilforum Arena.

 • Fjärde raka segern för Storvreta

  Storvretas innebandydamer går som tåget i den östra innebandyallsvenskan. På lördagen besegrade man Hammarby med 5-4 på bortaplan och gick upp i ensam serieledning med 12 poäng. I Storvreta noterades Viktoria Hubinette för två mål.

 • Man med bajonett och yxa greps i Uppsala

  En man i 55-årsåldern greps av en polispatrull i Uppsala Centrum efter en kontroll. På mannen hittade patrullen en bajonett och en yxa. Mannen är nu misstänkt för grovt brott mot knivlagen, alternativt brott mot knivlagen.

 • Hemmaförlust mot Vita hästen

  Almtuna förlorade hemmamötet i Hockeyallsvenskan på onsdagen mot Vita Hästen från Norrköping med 1-3 (0-0, 0-1, 1-2). Almtunas mål gjordes på straff av Martin Mellberg vid ställningen 0-3.

 • Almtuna nollade Modo

  Almtuna nollade Modo i den svåra bortamatchen i Örnsköldsvik när man vann med 2-0. Det var Almtuna som dominerade i antalet skott på mål, efter två perioder ledde uppsalalaget skotten med 27-8 men det stod bara 1-0 till Almtuna efter mål av Jesper Norbäck i mitten av andra perioden. I slutskedet av matchen jagade Modo kvittering men drar på sig en utvisning med drygt två minuter kvar av tredje perioden. Man satsar då på spel utan målvakt, men Almtunas Emil Berglund kan skicka pucken ända från djupt ner i egen zon in i tom bur och fatsställa slutresultatet till 2-0.

 • Segrar för Sirius och Storvreta i damallsvenskan

  Sirius besegrade Huddinge i innebandyns östra damallsvenska med 4-1, segern är blåsvarts första i serien den här säsongen efter tre omgångar. Poängbäst med 1+1 blev Rafaella Sandström. Storvreta vann även dem sin match mot Telge med 3-2, det var dock Telge som tog ledningen men Storvreta kunde vända till 2-1. I  inledningen av den andra perioden kvitterade Telge till 2-2 men Storvretas Amanda Skyltbäck gjorde 3-2 och trots att halva matchen återstod föll inga fler mål.

 • Tredje raka för Hagunda

  Hagunda besegrade Salem i den Norra Innebandyallsvenskan på lördagen med 7-6 på bortaplan. Efter två perioder ledde Hagunda med 7-2 men slappnade av i den tredje perioden som man förlorade med 0-4. Seger dock i den tredje omgången och Hagunda har full pott nio poäng och leder den Norra Allsvenskan.

 • Storvreta vann innebandyderbyt

  Storvreta vann lördagens innebandyderby mot Sirius. Efter en jämn första period som slutade 4-4 där Sirius hade tvåmålsledning vid tre tillfällen stängde Storvreta till bakåt. De resterande två perioderna vann Vreta med 4-0 och 2-0. Poängbäst i Sirius blev Kasper Broby 2+0 och Billy Nilsson 1+1. I Storvreta blev Robin Nilsbert poängbäst med 3+2 tillsammans med Alexander Rudd 1+4.

 • Andra raka för Uppsala Basket

  Uppsala Baskets damer tog sin andra raka seger i Basketligan när man på fredagen körde över Visby på med 85-50 på bortaplan. Poängbäst i Uppsala blev Tina Stenerud Moen med 19 poäng.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä