Andreas Hellkvist under releasespelning på JazzPool. (Foto: Morgan Jansson) Andreas Hellkvist under releasespelning på JazzPool. (Foto: Morgan Jansson)

Andreas Hellkvist – Musikaliska möten och nytt album

2019-11-17 - 22:43

Den skicklige Hammondspelaren och tillika Uppsalabon Andreas Hellkvist har nyligen släppt sitt andra album i eget namn. Mycket har hänt i Andreas liv och hans personliga utveckling under de tre år som passerat sedan albumet Finally! Inte minst har Island kommit att betyda mycket för Andreas.

 

Något som tydligt skiljer albumen Finally! och Becoming från varandra är att på Finally! arbetade Andreas tillsammans med tre olika gitarrister, Erik Söderlind, Thomas Arnesson och Samuel Hällkvist . På det nya albumet är det genomgående Samuel Hällkvist som sköter gitarrspelandet. På båda albumen trummar Daniel Olsson. De har fått mer av en bandkänsla på det nya albumet trots att musiken är mycket variationsrik.

 

5D3 7215-copy-UN

Andreas Hellkvist tillsammans med Daniel Olsson (t.v) och Samuel Hällkvist (t.h) under releasespelningen på JazzPool. (Foto: Morgan Jansson)

 

Musiken kategoriseras nog lättast som jazz, men det finns tydliga folkmusikinfluenser i till exempel det fantastiska styckena Phases och Fall, som är mina favoritspår från Becoming. Det är Merit Hemmingson drömskt, jag får även en viss känsla av Jan Johansson och Pat Metheny. Med de referenserna hoppas jag kunna beskriva lite av vad jag upplever när jag lyssnar på just de två låtarna. Andra låtar är mer tempofyllda med mer jazzkaraktär.

 

5D3 7151-copy-UN

Andreas Hellkvist med nya albumet "Becoming" som innehåller ett spår mer än på vinylskivan på grund av utrymmesbrist. (Foto: Morgan Jansson)

 

All musik på albumet Becoming är skriven av Andreas Hellkvist som med albumets sju spår har lyckats med knyta ihop musik, med rätt olika grundkaraktär, till en enhet. Även om Andreas Hellkvist Hammondorgel dominerar inspelningen så är den ingalunda för dominerande. Även den utmärkte gitarristen Samuel Hällkvist får ta stor plats. Daniel Olsson gör ett snyggt jobb med trummandet och visar att han liksom de andra två är en musiker av hög klass.

 

Andreas Hellkvist själv kan faktiskt räknas som två musiker. Han spelar basgångarna med Hammondorgelns fot-pedaler. Tyvärr missade jag själv bandets release-spelning på JazzPool härom veckan, men Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson var där och han hade hört kommentarer från etablerade bassister som varit mäkta imponerade.

 

 3

 Beebee and the bluebirds samt Andreas Hellkvist repeterar en av Andreas låtar inför sverigebesöket. Platsen är Studio Paradis i Reykavok som ägs av Asmundur Johansson, trummis i Beebee och hans far Johann Asmundsson basist i Mezzoforte. (Foto: Palli Kristmundsson)

Andreas har, förutom att han släppt fram en kvinnlig sida som han länge dämt upp inom sig, även startat ett eget skivbolag, Feppe Records. Andreas berättar för mig att han har ett stort kontrollbehov och har svårt att hålla fingrarna i styr. Han vill prova att göra allt själv. Han sköter till exempel den fysiska distributionen av albumet själv, både på CD och vinyl. Han känner sig alltså fri på flera sätt.

 

5

Freedom! Taget på vägen från Stykkisholmur till Reykavik 5 november 2019. (Foto: Palli Kristmundsson)

Andreas Hellkvist tidigare kollega från IT-branchen, fotografen och numera konsertarrangören Palli Kristmundsson har introducerat sitt hemland, Island, för Andreas. År 2016 reste Daniel Olsson, Samuel Hällkvist och Andreas Hellkvist tillsammans med Palli Kristmundsson till Island. De gjorde flera konserter och etablerade kontakter av olika slag. Palli har också tagit omslagsbilderna till albumet Becoming.

 

Palli berättar för mig att bilden på baksidan av konvolutet där de tre musikerna Daniel Olsson, Samuel Hällkvist och Andreas Hellkvist tittar ut genom ett stort fönster på det isländska landskapet är tagen i Pallis systers hus på västra Island – efter frukost satte de sig bara där och tittade ut och var alldeles tysta.

 

1
Daniel Olsson, Samuel Hällkvist och Andreas Hellkvist i Stykkisholmur på västra Island i Palli Kristmundssons systers vardagsrum 24 juli 2016. (Foto: Palli Kristmundsson)

 

Sedan dess har Andreas Hellkvist gjort ytterligare en resa till Island 2018 samt nu senast för någon vecka sedan. Under båda de två senaste resorna har Andreas etablerat många kontakter. Bland annat träffade Andreas Thorir Baldursson, den isländska Hammondnestorn. Baldursson imponerades mycket av Andreas musikalitet, skicklighet samt tekniska kunnande om Hammondorgeln som instrument.

 

De två fattade tycke så mycket att Andreas frågade Baldursson om han fick adoptera honom som morfar. Baldur tackade ja. Andreas fick spela på en väldigt fin svart och blankpolerad Hammond Orgel som Baldursson restaurerat.

 

7
På resan adopterade Andreas Thorir Baldursson som sin morfar. Thorir accepterade adoptionen genast. (Foto: Palli Kristmundsson)

 

Andreas Hellkvist gjorde också succé när han spelade på den svenska ambassaden i Reykjavik inför ambassadör Håkan Juholt, gäster och personal. Andreas berättar också för mig om när han besökte konserthuset i Reykjavik tillsammans med musikerna Brynhildur Oddsdottir (sång och gitarr), Asmundur Johansson (trummor) och Brynjar Pall Björnsson (bas) i bandet Beebee and the Bluebirds.

– När vi var i matsalen, så började jag att prata med någon ur personalen som frågade om min musik. Jag talade om att den fanns på Spotify och de gillade den så mycket att de genast la till musiken på sin spellista i restaurangen.

 

4

Beebee and the bluebirds samt Andreas Hellkvist i Harpa, Reykaviks konserthus. Huset är ritat av samma arkitektfirma i Danmark som UKK i Uppsala. (Foto: Palli Kristmundsson)

 

Redan under resan 2018 träffade Andreas musikerna i det isländska bandet Beebee and the Bluebirds. Nu under den senaste resan jammade de tillsammans och nu kommer alltså Beebee and the Bluebirds till Katalin på onsdag tillsammans med det svenska bandet Eric's Bluesband som består av Eric Hansson på sång och gitarr, Surjo Benigh på bas och Kjell Gustafsson på trummor.

 

Eric's Bluesband har under en tidigare resa till Island uppträtt tillsammans med Beebee and the Bluebirds. Nu kommer de alltså tillsammans till Katalin. Båda banden kommer att spela varsin låt från Andreas Hellkvist nya skiva och Andreas kommer att förstärka båda banden under kvällen. En riktig nordisk Bluesafton utlovas.

 

6
Den spegelblanka Hammond B3 som står i en kyrka i Reykjavik. (Kirkja Óháða Safnaðarins) Från konsert 2 november 2019. Orgeln är ihopsatt och renoverad av den isländska Hammondgurun Thorir Baldursson. (Foto: Palli Kristmundsson)

 

Palli Kristmundsson utbrister till mig i telefon, - alla vill ha Andreas tillbaka på Island. Det är så underbart att se en stjärna födas.

 

Jag ger det utmärkta albumet Becoming, 8/10 i betyg. Inspelningen och ljudet är också av yppersta kvalité. Missa nu inte den Nordiska Bluesaftonen på Katalin på onsdag den 20 november. Det lär bli en helkväll med Andreas Hellkvist, Beebee and the Bluebirds och Eric's Bluesband.

Beebee and the bluebirds samt Andreas Hellkvist i Harpa, Reykjaviks konserthus. Huset är ritat av samma arkitektfirma i Danmark som UKK i Uppsala.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

 • Seger i säsongspremiären

  Sirius bandy vann lördagens säsongspremiär när man spelade träningsmatch mot Tellus. Efter en första halvlek med mycket bra spel ledde blåsvart med 4-0 men slog av lite i andra halvleken. Tellus tog sig in i matchen och var nära att gå ikapp, men vid ställningen 4-3 slog Jimi Heinonen till på övertid och fastställde slutresultatet till 5-3. Sirius mål: Jimi Heinonen 2, Teemu Määttä 2, Kalle Mårtensson.

 • Sirius tappade matchen i andra halvleken

  Sirius spelade ut Elfsborg under första halvleken i kvällens allsvenska möte. I halvtid ledde uppsalalaget med 3-1 efter mål av Stefano Vecchia, Elias Andersson och Axel Björnström. I andra halvleken tappade man det mesta och Elfsborg kunde komma ikapp och kvitterade till 3-3 i den 63:e minuten. 

 • Uppsala föll mot Kristianstad

  IK Uppsala Fotbolls Cassandra Korhonen gav sitt lag ledninge med 1-0 i det damallsvenska möte mot Kristianstad på bortaplan under söndagen. Men några poäng blev det inte till nykomlingarna, Kristianstad vände på matchen genom att först kvittera till 1-1 genom Jutta Rantala i den 61:a minuten. En kvart senare gjorde Josefin Harrysson 2-1 för hemmalaget, ett resultat som alltså kom att bli slutresultat.

 • Sirius andra förlust

  IK Sirius Fotboll inkasserade sin andra förlust i årets allsvenska när man förlorade med matchens enda mål mot AIK. Segern för Solnalaget är den nionde raka mot Sirius.

 • Aggresiv mot billjettkontrollant

  En kvinna i 25-årsåldern anmäldes på tisdagsmorgonen för ringa bedrägeri och våldsamt motstånd. Det var när en biljettkontrollant bad om att få se biljett på bussen. Kvinnan saknade biljett och avvisades från platsen efter anmälningsupptagning.

 • Grävde vid grav - omhändertogs av polis

  En person omhändertogs på fredagskvällen sedan denne uppträtt irrationellt på en kyrkogård vid Engelska parken. Personen stökade till vid en grav och grävde i marken uppger polisne i region mitt på sin hemsida. Personen omhändertogs med stöd av 47 § LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

 • Medelväntetiden på 1177 ökar

  Medelväntetiden till 1177 Vårdguiden på telefon var i februari 22 minuter lång, uppger Vårdstyrelsen i Region Uppsala. Anledningen till den ökade väntetiden uppges bero på många samtal om coronaviruset.

 • Vårdstyrelsens resultatprognos 5 miljoner kronor

  Vårdstyrelsen och dess förvaltningar, Folktandvården och Nära vård och hälsa redovisar ett prognosticerat resultat på 5 miljoner kronor efter februari månads utgång. Resultatet är dock en avvikelse mot årsbudget med 9,6 miljoner kronor uppger Region Uppsala. Nära vård och hälsa redovisar en prognos på minus 6 miljoner kronor.

 • Bilbränder i Stenhagen

  Två bilar skadades på måndagskvällen i en anlagd brand. Det var en parkerad bil som antändes och en bil som stod parkerad intill fick sekundärskador av branden. Polisen misstänker att branden var anlagd och upprättade en anmälan om skadegörelse genom brand.

 • Stopp i tågtrafiken efter påkörningsolycka

  En person omkom vid 17:30-tiden efter en påkörningsolycka av ett tåg vid Bergsbrunna. Under arbetet på olycksplatsen stoppades all tågtrafik mellan Uppsala Central och Knivsta. Polisens trafikstopp hävdes klockan 18:42, anhöriga är underrättade om dödsfallet. Det finns inga misstankar om brott, uppger polisen i region Mitt.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä