ThrowmesomeBowie med Kent Wennman och hans kvartett. (Foto: Morgan Jansson) ThrowmesomeBowie med Kent Wennman och hans kvartett. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Kunglig hyllning av Elvis och Bowie på Katalin

2019-01-06 - 11:30

Elvis Presley föddes den 8 januari 1935 och David Bowie föddes den 8 januari 1947. På lördagskvällen firades de musikaliskt på Katalin några dagar i förskott.

 

Kent Wennman Rockabilly kvartett förstärkta av Nicke Widén på pedal steel hyllade kungen Elvis Presley och ThrowmesomeBowie hyllade David Bowie som också verkligen förtjänar att kallas kung. Det blev två synnerligen värdiga hyllningar med massor av fin musik inför en stor publik. Uppsalas egna Bowie, Lennart Wåhlin, påannonserar uppsalas egna Elvis, Kent Wennman och hans kvartett som ikväll alltså är en kvintett.

 

7D2 2021-copy-UN

Kent Wennman. (Foto: Morgan Jansson)

 

Kent talar om att de ska börja med lite fake news och de kör igång på alla cylindrar med "Good Rockin' tonight". Det riktigt smattrar om strängarna på Stefan Perssons kontrabas som tillsammans med Per "Påken" Perssons taktfasta trummande ger en extra drivande känsla i musiken.

 

Det är ett mycket högt tempo i början av konserten, en riktig rivstart. När de kör sin fartfyllda rockabilly och Stefan Persson just använder sin kontrabas istället för elbas tycker jag att de är som bäst. Bandet känns väldigt tajt och de kan verkligen sin sak.

 

7D2 1981-copy-UN

Stefan Person med sin ståbas. (Foto: Morgan Jansson)

 

Kent Wennman brukar ju kunna prata en hel del mellan låtarna, men ikväll håller han mellansnacken till ett minimum. De vill hinna spela så mycket som möjligt, säger han. Ulf Holmberg får som vanligt briljera med sitt fina gitarrspel i "Surrender". Det blir en hel del spontandans framför scenen när de fem herrarna uppe på den rockar loss.

 

Efter ett tag lugnar de ner tempot, vilket säkert också är behövligt efter den fartfyllda inledningen. Vi får höra ett snyggt solo av Nicke Widén på pedal-steel i "From a Jack to a King". Kents inledningsackord på Tony Joe Whites mästerverk "Polk Salad Annie" får mig nästan först att tro att de ska spela en Creedence låt.

 

7D2 2035-copy-UN

Ulf Holmberg briljerade flera gånger på sin gitarr. (Foto: Morgan Jansson)

 

Lennart Wåhlin bjuds in på scenen och han sjunger "Heartbreak Hotel" och han gör det mycket bra. Hans röst och det tonläge som han använder påminner mig om Russel Mael i Sparks. Wennman och hans band avslutar sedan sin del av konserten med "Burning Love" och Kent uppmanar publiken att ta fram sin intre grottmänniska när vi ska sjunga "HUNKA HUNKA" från refrängen " I'm just a hunk, a hunk of burning love".

 

Vi får också höra "Hound Dog" som extranummer. Ulf Holmberg spelar med gitarren bakom nacken och Stefan Person får i sitt bas-solo hjälp av "Påken" som trummar på Stefans strängar. Stefan gränslar också sin stora kontrabas så att byxorna spricker.

 

7D2 1990-copy-UN

Nicke Widén på pedal-steel. (Foto: Morgan Jansson)

 

Efter en kortare paus så kommer Throwmesomebowie (TMSB) in på scenen. Lennart Wåhlin talar om att det är dags att rulla vidare denna kväll. Förutom Lennart på sång och kompgitarr består bandet ikväll av Mange Larsson och Pix Sjöholm på elgitarrer, Fredrik Dahllöf på trummor, Ulf "Rockis" Ivarsson på bas, Carin Mattsson och Åsa Thulin på körsång.

 

7D2 2081-copy-UN

Lennart Wåhlin tillsammans med Kent Wennman och hans kvartett. (Foto: Morgan Jansson)

 

De börjar lugnt och det låter lite avvaktande. Jag kan för mitt liv inte höra vad det är för Bowie-låt, trots att han är en av mina största idoler. Fast det är ingen Bowielåt, utan Elvis "Where no one stand alone". Även början på "Heroes" känns lite avvaktande och rytmen är lite annorlunda, men när de sedan rullar igång ordentligt så blir det helt fantastiskt. Vi får sedan höra "Golden Years", "Fashion" och "Fame". Alla med ett väldigt skönt groove och sväng. Lennart Wåhlin är verkligen en scenpersonlighet och han gör David Bowie rättvisa, något som inte är så lätt.

 

7D2 2330-copy-UN

Lennart Wåhlin. (Foto: Morgan Jansson)

 

I "Jean Genie" tar Lennart fram munspelet. De gör en riktigt tung version och Pix Sjöholms gitarrspel imponerar stort på mig. Publiken gungar med och jag njuter vidare när de fortsätter med "Life on Mars" och "Ashes to Ashes".

 

Olof Åslund kommer in och förstärker bandet med sitt fina saxspel på "Young Americans" och till den följande "Sound and Vision" plockar han fram den större barytonsaxen med sitt otroligt sköna sound till den häftiga melodistämman i låten. I texten byter Lennart Wåhlin ut texten "Do you remember the President Nixon", till The President Trump istället. När de sedan kör igång med "Let's Dance" så formligen "exploderar" publiken i ett gungande hav.

 

7D2 2345-copy-UN

Åsa "Ziggy" Thulin. (Foto: Morgan Jansson)

 

Åsa "Ziggy" Thulin kliver fram på scenens främre halva och tar över sånginsaten i "Moonage Daydream" och det gör hon med bravur. Sedan bjuder de upp Kent på scenen och han sjunger "Sorrow" och han tar vid ett tillfälle en så lång ton sån han nästan ramlar ihop och Lennart gör korstecknet.

 

5D3 8691-copy-UN

ThrowmesomeBowie. (Foto: Morgan Jansson)

 

Till avslutning kommer hela Wennmans band upp på scenen tillsammans med TMSB och vi för höra en mix av "Suspicious Minds/Rebel Rebel" där Elvis och Bowie turas om att sjunga. Jag menar förstås Kent och Lennart, men ikväll är de nästan Elvis och Bowie när de tillsammans med alla sina fantastiska musiker ger sina respektive hjältar en hejdundrande födelsedagshyllning.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

 • Almtuna föll i förlängningen

  Almtuna ledde med 2-1 mot formstarka Västervik i hockeyallsvenskan när det var cirka fyra minutuer kvar av tredje perioden. Gästerna lyckades dock kvittera till 2-2 och sedan vinna i den efterföljande förlängningen. Almtuna behåller dock sin 10:e plats i serien före Vita Hästen och utökade dessutom försprånget till två poäng efter dagens poäng mot Västervik.

 • Storvreta vände i sista perioden

  Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

 • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

  Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

 • Bravo tremålsskytt för Sirius

  Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

 • Almtuna nollade av Västervik

  Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

 • Trafikbrott Uppsala

  På torsdagens eftermiddag 15:34 stoppade en polispatrull en bilist i 60-årsåldern som körde mot enkelriktat vid Resecentrum. Något senare 16:14 får en kvinna i 50-årsåldern böter för att hon använt mobiltelefon under bilkörning på Bolandsgatan.

 • Olovlig körning med obältat barn i bilen

  Vid 14-tiden på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Mannen har körkortstillstånd men saknar körkort. I bilen finns ett obältat barn, körkortstillståndet omhändertas och en anmälan om olovlig körning skrivs, uppger Polisen på sin hemsida.

 • Flera företag drabbade av inbrott

  Flera företag på Västra Ågatan har drabbats av inbrott. På ett av företagen har flerra dörrar brutits upp, och det saknas bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer uppger polisen i region mitt på sin hemsida. Flera företag i samma fastighet är drabbade, anmälningsupptagning har gjorts under tisdagen.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

 • Stal kläder i preparerade väskor

  En kvinna greps på måndageftermiddagen i en butik i Boländerna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner kläder i preparerade väskor, när polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes väskor togs i beslag, uppger polisen på sin hemsida.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä