Uno Svenningsson släppte nyligen skivan "Andras sånger" - kommer till Uppsala fredag den 16 februari. (Foto omslag: Anders Thessing) Uno Svenningsson släppte nyligen skivan "Andras sånger" - kommer till Uppsala fredag den 16 februari. (Foto omslag: Anders Thessing)

Uno Svenningsson till Uppsala med ny skiva i bagaget "viktigast var att min röst skulle gifta sig med låten"

2018-02-08 - 00:34

Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på det nya albumet "Andras sånger" och fått en pratstund med Uppsalaaktuella Uno Svenningsson.

 

När jag ringer upp Uno Svenningsson befinner han sig i bilen. Vi bestämmer att han ska ringa tillbaka efter att han hittat en lämplig plats att stanna på. Unos nya album "Andras sånger" släpptes i förra veckan. Det innehåller precis som namnet avslöjar Unos tolkningar av andras sånger. En naturlig följd av låtarna han tolkade och sjöng i programmet "Så mycket bättre" kan man tycka.

 

- Jag har länge funderat på att tolka andras sånger och se hur andra tänker när de skriver, säger Uno. Det kom sig naturligt nu som en fortsättning på inspelningarna från programmet. Två av låtarna på skivan hade jag spelat in tidigare Olle Ljungströms "kaffe och en cigarett" till en hyllningsplatta till Olle redan 2008. Den andra är "Var kommer barnen in" av Hansson de Wolfe United som jag spelade in med Augustifamiljen 2012 efter vi körde den i programmet "På spåret". Det passade bra att ta med dem nu.

 

Förutom låtarna av de andra artisterna som var med i Så mycket bättre och de två tidigare, ovan nämnda, redan utgivna innehåller det nya albumet också låtar av Rikard Wolff, Thomas Stenström, Håkan Hellström och Peter LeMarc.

- Det är svårare att välja låtarna utanför "Så mycket bättreboxen" för det finns så väldigt mycket bra att välja bland, säger Uno och fortsätter. Det som var viktigast var att min röst skulle gifta sig med låten. Att ha varit med i Så mycket bättre har givit mig en "boost" eftersom det är lätt att bli lite bekväm och lat. När jag bestämde mig för att medverka i programmet kändes det först nervöst men sedan började jag se det som en möjlighet.

 

Uno berättar för mig att han redan har planer på sitt nästa album. Han kommer bland annat att skriva låtar tillsammans med andra låtskrivare. Något han inte gjort tidigare men ser fram emot.

- Det är bra att testa sina idéer med någon annan när man jobbar med "co-write" . När man skriver musik på egen hand måste man låta låtarna vila för att senare se om de verkar hålla.

 

Jag frågar Uno hur han vanligtvis gör när han komponerar en låt. Han talar om att han oftast börjar med en melodi som kan komma när han spelar på sin gitarr. Ibland kommer nästan hela låten på en gång. Han talar också om att han har över 300 låtar eller låtidéer i sitt arkiv.

 

Uno har inte varit ute på en större soloturné sedan 2005. Jag frågar honom om hur det känns i jämförelse med till exempel "Sommarsverige" med artistkollegorna Tommy Nilsson och Patrik Isaksson.

- Det är förstås ett större ansvar och så gäller det min egen karriär. Det är lyxigare men innebär mer jobb.

 

Hur började du med musiken?
- Jag växte upp i en frikyrklig familj och det fanns en del instrument i barndomshemmet som mandolin och cittra. Jag funderade på att börja spela och när jag var tolv fick jag min första gitarr. Jag började skriva låtar tidigt. Musiken gav mig utlopp för mitt inre eftersom jag annars var blyg utav mig.

 

Har du någon speciell relation till Uppsala?
- Spelningarna med Freda på studentnationerna var mycket speciella och så finns ju Katalin som är en klassiker.

 

Vad lyssnar du själv på för musik?
- Det blir mer flyktigt nu än förr. Jag brukar lyssna på sextonårige sonens spellistor. De innehåller mycket 70-tals musik som Led Zeppelin och David Bowie. Det var ju annorlunda på den tiden man tog moppen fyra mil till skivaffären oberoende av väder när en ny skiva med Pink Floyd kommit in.

 

Hans största idol är David Bowie och Beatles har förstås betytt mycket för honom, Uno skrattar när han berättar att han vid 3-4 års ålder trodde att She loves you var en hyllning till Skellefteå.

 

På turnén, som startar i Malmö den 8:e februari och kommer till Uppsala Konsert & Kongress en dryg vecka senare den 16:e, har Uno Svenningsson med sig Micke Dahlén på trummor, Rickard Nilsson på keyboards, Magnus Reuterberg på gitarr, Julia Fahltin på bas och Göran Eriksson på lapsteel, gitarr och diverse andra instrument.

 

Vi kommer givetvis att få höra låtar från det nya albumet "Andras sånger" men också egna låtar som Unos egna personliga favorit "Det går en galning lös" Jag frågar Uno om han är less på att göra sitt mästerverk "Under ytan" så svarar han.
- Låtarna får nytt liv med nya musiker så det gör det alltid intressant.

 

Kort recension av "Andras sånger"

Det finns alltid en risk med att tolka andras musik och att göra covers. Man vill gärna jämföra med originalet. Visst kan det säkert vara bättre ibland men om man hört orginalet tidigare är man också van att det ska låta på ett visst sätt.

 

Jag tycker ändå att Uno Svenningsson i huvudsak har lyckats göra fina och snygga tolkningar av andras sånger. Hans röst är så unik och känslosam men några av låtarna passar honom bättre än andra. Vissa låter som att de skulle kunna vara skrivna av honom eller åtminstone för honom.

 

Lite ska man nog tänka på att artisterna som är med i Så mycket bättre måste tolka de andra medverkande artisternas låtar. Ibland är de säkert inte ens bekanta med den andres musik innan programserien. Av den anledningen passar kanske inte riktigt alla låtar lika bra, men det gör det till en ännu större prestation att ändå lyckas göra en bra tolkning.

 

Av de sju låttolkningar från Så mycket bättre, som Uno gjort, är min favorit Moneybrothers "You'll be sorry" som Uno översatt och tolkat i "Du kommer att ångra det här". Tomas Andersson Wijs "Ett slag för dig passar också Uno väldigt bra. En annan och för mig lite förvånande favorit är Kikki Danielssons Miss Decibel (skriven av Lasse Holm) som i Unos tolkning blir Prins Decibel. I inledningen av låten hör jag Beatles influenser.

 

Av Unos sex egenvalda tolkningar utanför Så Mycket Bättres ramverk tycker jag bäst om Peter LeMarcs "Starkare än ord" som också är mitt favoritspår på plattan. De fem andra låtarna känns också helt rätt för Uno Svenningsson.

 

Jag tycker ändå att Uno har lyckats bra även om helheten i albumet blir lite splittrad av de lite olika låtstilarna. Det märks på de låtar av andra artister som Uno själv valt och håller dem i regel som de starkare.

 

Mitt totalbetyg trots det lite spretiga låtvalet blir 7/10

 

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

  • Almtuna föll i förlängningen

    Almtuna ledde med 2-1 mot formstarka Västervik i hockeyallsvenskan när det var cirka fyra minutuer kvar av tredje perioden. Gästerna lyckades dock kvittera till 2-2 och sedan vinna i den efterföljande förlängningen. Almtuna behåller dock sin 10:e plats i serien före Vita Hästen och utökade dessutom försprånget till två poäng efter dagens poäng mot Västervik.

  • Storvreta vände i sista perioden

    Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

  • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

    Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

  • Bravo tremålsskytt för Sirius

    Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

  • Almtuna nollade av Västervik

    Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

  • Trafikbrott Uppsala

    På torsdagens eftermiddag 15:34 stoppade en polispatrull en bilist i 60-årsåldern som körde mot enkelriktat vid Resecentrum. Något senare 16:14 får en kvinna i 50-årsåldern böter för att hon använt mobiltelefon under bilkörning på Bolandsgatan.

  • Olovlig körning med obältat barn i bilen

    Vid 14-tiden på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Mannen har körkortstillstånd men saknar körkort. I bilen finns ett obältat barn, körkortstillståndet omhändertas och en anmälan om olovlig körning skrivs, uppger Polisen på sin hemsida.

  • Flera företag drabbade av inbrott

    Flera företag på Västra Ågatan har drabbats av inbrott. På ett av företagen har flerra dörrar brutits upp, och det saknas bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer uppger polisen i region mitt på sin hemsida. Flera företag i samma fastighet är drabbade, anmälningsupptagning har gjorts under tisdagen.

  • Storvreta vann efter stark förstaperiod

    Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

  • Stal kläder i preparerade väskor

    En kvinna greps på måndageftermiddagen i en butik i Boländerna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner kläder i preparerade väskor, när polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes väskor togs i beslag, uppger polisen på sin hemsida.

  • Nytt datum för Doug Seegers

    Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

  • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

    Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

  • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

    I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

  • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

    Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

  • Uppsalabandet Mares släpper singel

    Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

  • Per Gessle till Uppsala

    Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

  • ReChoir får kommunens resestipendium

    Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

  • Tunström slutar som teaterchef

    Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

  • Hep Stars spelar i Uppsala

    Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

  • Bowie till Kulturoasen

    På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

  • Säsongspremiär för Kulturoasen

    Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

  • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

    På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

  • Kulturveckan för utvecklingsstörda

    På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

  • Gitarrfestivalen får bidrag

    Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

  • UKKs VD entledigas av styrelsen

    Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

  • Miljonkupong på V75 i Uppsala

    Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

  • Voices of Rock - Legends inställt

    Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

  • Sandra kvar i idol

    Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

  • Fagerstedt slutar som museichef

    Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

  • Sandra vidare i Idol 2013

    Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä