Albumet #afro med Simon Monserrat & DJELI. (Foto: Joakim Bech) Albumet #afro med Simon Monserrat & DJELI. (Foto: Joakim Bech)

Recension: #afro - en musikalisk resa med Simon Monserrat & DJELI

2017-07-10 - 02:01

Efter att ha lyssnat på spåren från Simon Monserrats #afro kan jag sammanfatta den som en musikalisk resa - både i tid och rum, som en resa in i själen och en yttre resa där det fanns vita fläckar på min karta.


Simon Monserrat har med sitt tredje album lockat fram urkraften. Musikerna är noga utvalda och har instrumenten som en själslig kroppsdel. Sångarna behandlar texterna med känsla och sjunger, rappar och gör Spoken word på spanska, engelska och yoruba som få i Sverige har hört.

 

Spår 1 - La Musica Me Va a Curar

I denna rytmiska afrobeat/afrofunk presenteras många av artisterna på albumet. MONCHO gör entré tillsammans med pappa Simon på sång, Ulf Adåker, Ulf Andersson och Santiago Jimenez för att nämna några. Afrofunk skapades av bl a av trumslagaren Tony Allen och Fela Culti, en nigeriansk sångare och multiinstrumentalist som också var människorättskämpe. Simon har i en tidigare intervju berättat att han har tagit inspiration av Fela Culti. Budskapet i texten är att vi har många orättvisor i världen och att det finns mycket att vara tröstlöst ledsen över, men musiken räddar dig så att du behåller hälsan och vettet.

 

Refrängen: "ae ea rio pa no llorar, pa no caerme pongo a bailar la musica me va a curar" = skrattar för att inte gråta, för att inte falla dansar jag, musiken håller mig frisk.

Betyg: 5/5

 

Motivering: För mig är inledningen på albumet bland det viktigaste för att sätta in lyssnaren i ett sammanhang. Simon gör det genom att locka med att artister presenteras tillsammans med en del av rytmerna som har huvudrollen. Mycket välkomponerade partier och högkvalitativa insatser. En särskild applåd för kubanen Santiago Jimenez på violin - instrumentet känns som en förlängd del av hans själ.

 

Spår 2 - Abre Che Voy

Ft. Ulf Andersson - sax, Ulf Adåker - trumpet, Santiago Jimenez - violin, Juan Carlos Sierra Hernandez - sång i ett afrokubanskt medley. "Abre que voy" är ett uttryck som betyder "öppna vägen, för här kommer jag". Monserrat har här arrangerat om traditionella sånger om järnets riddare/gud Oggun och Ellegua, ödets riddare/gud. Ett av språken som framförs är yoruba - ett språk som talas av 27 miljoner i Nigeria, Benin och Togo i Afrika, men även i Latinamerika vid utövande av religion t ex i Brasilien, på Haiti och på Kuba.

Betyg: 4/5

 

Motivering: Ulf Andersson och Ulf Adåker har en sådan symbios tillsammans. Simon uttrycker sig på sitt huvudinstrument - percussion. En extra applåd till leadsångaren Juan Carlos Sierra Hernandez. Sången är framförd med passion.

 

Spår 3 - Afrekete towole

Ft. MONCHO, Junior Natural, Santiago Jimenez, Robertico el galan, Tony Ellis - gitarr, Simon - flöjt. Havets gudinna blir huvudperson i texten. I första versen tar Junior Natural upp hur vår överlevnad är beroende av vatten. Ändå förstör vi det. I andra versen beskriver MONCHO hur vi rest över haven och hur bisarrt det har blivit med flyktingar som spolas upp på stränder. En afrofusion på engelska, spanska och yoruba.

Betyg: 5/5

 

Motivering: Den här låten skulle jag vilja höra på Uppsala Reggae Festival i augusti! Budskapet i texten bärs fram av talanger på väg uppåt som ger oss hopp om framtiden. En särskild applåd till MONCHO och uppsalakillen Junior Natural som är yngst och utan tvekan ger allt på albumet. Junior Natural släpper nytt med jamaicanerna Sly & Robbie snart ryktas det. Att bygga upp ett album med stor åldersspridning på musikerna kan ge ringar på vattnet(!).

 

Spår 4 - Palenque Sankofá

Ft. Rico Pabón, Palenque de san basilio i Colombia sägs vara den första staden som grundades av fria slavar med en helt egen kultur och ett eget språk. (sedan 2005 på UNESCOS världsarvslista). San (återvända) ko (att gå) fa (söka sina rötter) San, ko, fa är samplat i första versen på palenque och kommer från twi-språket från Ghana. Artisten Rico Pabón är bosatt i Oakland, USA och har rötter i Puerto Rico.

Betyg: 4/5

 

Motivering: Att söka sina rötter och vara stolt över dem ger mångfald och förståelse för andras traditioner. Så även i musikens värld där vi genom turnerande musiker kan få ta del av alla kontinenters musik. Både Simon Monserrat och Rico Pabón har turnerat med Linda Tillery & the Cultural Heritage Choir. Här korsas deras vägar igen.

 

Spår 5 - Wangol/Mayi a Gayé

Ft. Roger Chatelain, här blandas två låtar från Haiti. De skulle ha spelat in låtarna med Linda Tillery & CHC men det blev aldrig av, så Simon gör ett eget arrangemang. Sången framförs av en 79-årig Roger Chatelain från Haiti som är still going strong. Rytmen är mer afro-venezuelansk. 10% av Venezuelas befolkning har ursprung i Afrika. Det är stora skillnader mellan fattigare och rikare än idag både på Haiti och i Venezuela. Nästa generation kan utveckla landet enligt texten för spår 5.

Betyg: 4/5

 

Motivering: Skönt arrangemang som ger Simon en chans att minnas åren på turné spelande dessa två låtar. En särskild applåd till Roger Chatelain som gör ett digitalt avtryck på Spotify.

 

Spår 6 - Asoyin

Ft. Claudia Trapani, Robertico el galan, Asoyin är likvärdig med Lasarus som skyddar mot sjukdom genom healing. Denna sång handlar om det och framförs delvis på yoruba av Claudia Trapani från Uruguay och Robertico el galan.

Betyg: 4/5

 

Motivering: En värdig avslutning som påminner om en vandring i skogen i sökandet efter lugnet. Lite meditativ klang. En applåd för Claudia Trapani som får sjunga ut.

 

Jag tycker mig ha upplevt många olika genrer i mitt snart 45-åriga liv, både som utövare av blåsinstrument och som lyssnare. Simon Monserrat har sammanfattningsvis med #afro öppnat mina sinnen för flera genreblandningar som flätas samman med influenser från olika kontinenter.

 

I FARI production studios har flitens lampa lyst i många timmar för att spela in och mastra albumet. Några musiker som finns med på albumet är väl värda att nämnas då inget band klarar sig utan t ex bra gitarrister (Tony Ellis, Dekula Kahanga) och bas (Cassey Chea). Bakgrundssångare är nog så viktiga och utöver Simon har även Wara Beizu, Marina Johansson, Robin Seyfi och Claudia Trapani medverkat.

 

Hoppas du också tar dig tid att släppa in dessa låtar av mycket hög kvalitet! En dag kanske någon av låtarna framförs live, så lägg på minnet vem som tipsade dig först.

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, uppsala, monserrat, djeli, afro

Jon Ben Berger är en amerikansk musiker som är bosatt i Uppsala. Han är en musiklegendar i sig själv. Han har upplevt mycket under sin långa tid som aktiv musiker ända sedan 60-talet. Han umgicks och var med i musikerkretsar i New York på 60-70 talen och var med på Woodstockfestivalen 1969.

Recension: Jerry Williams må ha fyllt 75 år tidigare i år, han har haft en aktiv sångarkarriär i hela 57 år. Trots detta är det inte någon "trött" gammal Rockkung som vi får se, Jerka visar att han fortfarande håller och hans röst är lika vital och energisk som alltid.

Det var folkfest i Botaniska trädgården då kungen av pop, Per Gessle, spelade inför en stor publik.

Recension: För 40 år sedan, på dagen, lämnade Elvis byggnaden (jordelivet). För 15:e året kliver Kent Wennman med band in i Parksnäckan med sin tribut till Kents stora hjälte Elvis Presley.

Recension: På tisdagskvällen spelade The Steepwater Band från Chicago på Katalins pubscen. De var tidvis alldeles lysande men deras många olika influenser är både ett plus och ett minus. Det blir omväxlande men också lite spretigt och ojämnt.

 

 

Recension: Gitarristen och sångaren Pelle Ekerstam har under namnet A Beautiful Friend nyligen släppt EPn Big City Bright Lights (part one). Än så länge endast i digitalt format.

Luffar Lo Harmonica, eller Elin Öberg som hon egentligen heter startar soloprojekt. Den tidigare kulturstipendiaten vill "sätta munspelet som instrument i fokus" enligt ett pressmeddelande.

Recension: Det är ett härligt driv och ett skönt "skitigt" sound som Pelle Lundblad & Steam Mill County Band har åstadkommit på sitt nya album "Made in Tobo". Albumet släpps digitalt nu på fredag 11 augusti.

Bildsvep: Sofia Karlsson spelade på Parksnäckan under fredagskvällen inför en tålmodig och uppskattande publik i regnet. Uppsalanyheter var på plats och bjuder här på ett bildsvep från konserten.

"Det är så vackert att tiden stannar" och "makalöst gitarrspel från Mattias Pérez" är några omdömen från Uppsalanyheters musikskribent efter Sofia Karlssons spelning på Parksnäckan.

 • Sirius tabelltrea efter seger mot Halmstad

  Sirius var tabelltvåa i Allsvenskan i ungeför ett dygn efter segern borta mot Halmstad med 0-3. När sedan Djurgården besegrade Norrköping med matchens enda mål gick man förbi Sirius i tabellen med två plusmål bättre i målskillnad. Sirius mål gjordes av Elia Andersson 0-1, de övriga två gjordes av Shkodran Maholli.

 • Uppsala Fotboll föll i elitettan

  Uppsala Fotbolls damer föll i elitettan på lördagen borta mot Holmalunds IF Alingsås med 1-0. Målet gjordes i den 45:e minuten precis innan halvtidsvilan, resten av matchen förblev mållös.

 • Gusk chanslösa mot Bollstanäs

  Gusk fotbollsdamer föll ihop som ett korthus när man tog emot Bollstanäs hemma på Gamlis IP på lördagen. Matchen var mållös fram till den 50:e minuten då gästerna tog ledningen med 0-1. 26 minuter senare stod det 0-5 efter en total kollaps av Guskförsvaret. Gusks tröstmål till 1-5 gjordes av Ida Pettersson i den 79:e minuten.

 • Procyon bortavann mot Fanna

  Procyon vann med 1-3 i söndagens bortamöte i herrfyran mot Fanna. Hemmalaget tog ledningen med 1-0 i den tionde minuten men åkte på en förlust med 1-3 sedan man noterats för två självmål och Procyons Bodry Kizi-Namputu gjort sitt lags enda mål.

 • Viktig seger för UIF i derbyt mot Sunnersta

  UIF tog tre viktiga poäng i derbyt mot Sunnersta när herrfyran spelades på söndagen. UIF vann med säkra 1-4 efter mål av Abir Khan, Arvid Söderström, Andrew Sonko Kiiza och Marcus Helander. Sunnerstas mål gjordes av Samuel Sepulveda.

 • Storförlust för Bälinge mot serieledarna

  Bälinge förlorade med tunga 2-6 mot serieldarna GoIF Kåre på lördagseftermiddagen. Kåres tre första mål gjordes mellan den 18-24 minuten av samma målskytt, Petter Andersson. Bälinges mål gjordes av Eric Carlsson och Filip Lundin.

 • Brand på Jällaskolan

  Taket på en nybyggnation på Jällaskolan började på onsdagskvällen av okänd anledning att brinna. Det var strax efter 18-tiden som polis och räddningstjänsten fick larm om branden. Byggnaden var en fordonshall och ingen person har skadats i samband med branden uppger polisen i Uppsala län.

 • Viktig seger för Uppsala i herrtrean

  IFK Uppsala tog en mycket viktig seger i herrtrean mot Österåker på söndagen. Uppsala som slåss för att förnya kontraktet i serien hamnade i underläge med 1-0 i den 32:a minuten men med tre raka mål i andra halvleken vände man till seger med 1-3. Uppsalas målskyttar, Emrik Persson Engström (1-1), Robin Nguyen (1-2) och Mechac Makuiza (1-3).

 • Gusk bortaföll mot Karlberg

  Gusk förlorade lördagens bortamöte i herrarna division två med 2-1. Karlberg tog ledningen med 1-0 på straff i den 43:e minuten, Gusk kvitterade dock i den 53:e minuten till 1-1 genom Hampus Lundin. Med kvarten kvar fastställde sedan Alan Naib slutresultatet till 2-1 för Karlberg.

 • Sirius nollade Elfsborg i allsvenskan

  Sirius vann det svåra bortamötet i Allsvenskan mot formstarka Elsfborg med 0-2 på lördagen. Segern för upp Sirius på andra plats i den allsvenska tabellen två poäng före AIK med två matcher mindre spelade och tre poäng före Djurgården med en match mindre spelad. Sirius mål gjordes av Shkodran Maholi och Alexander Nilsson.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

 • Wikström vidare i Idol

  Sandra Wikström från Uppsala tog sig vidare i musiktävlingen Idol som visas på TV4. Sandra framförde låten Love on Top och får alltså tävla vidare i höst.

 • Världens största kräftskiva?

  Arrangörerna av Uppsala Kräftfestival som äger rum på lördag mellan 12.00 och 01.00 (03.00 för VIP-gäster) i Kungshörnet, hoppas att det skall bli världens största. Förutom hamburgare, kräftor och langos så kommer det bjudas på tivoli, trollkarl och teater för de yngsta och nostalgikalas, Nanne och Nordman för de något äldre. Det hinner även bli en rockfest och allsång med Playboys innan kvällen är slut.