Albumet #afro med Simon Monserrat & DJELI. (Foto: Joakim Bech) Albumet #afro med Simon Monserrat & DJELI. (Foto: Joakim Bech)

Recension: #afro - en musikalisk resa med Simon Monserrat & DJELI

2017-07-10 - 02:01

Efter att ha lyssnat på spåren från Simon Monserrats #afro kan jag sammanfatta den som en musikalisk resa - både i tid och rum, som en resa in i själen och en yttre resa där det fanns vita fläckar på min karta.


Simon Monserrat har med sitt tredje album lockat fram urkraften. Musikerna är noga utvalda och har instrumenten som en själslig kroppsdel. Sångarna behandlar texterna med känsla och sjunger, rappar och gör Spoken word på spanska, engelska och yoruba som få i Sverige har hört.

 

Spår 1 - La Musica Me Va a Curar

I denna rytmiska afrobeat/afrofunk presenteras många av artisterna på albumet. MONCHO gör entré tillsammans med pappa Simon på sång, Ulf Adåker, Ulf Andersson och Santiago Jimenez för att nämna några. Afrofunk skapades av bl a av trumslagaren Tony Allen och Fela Culti, en nigeriansk sångare och multiinstrumentalist som också var människorättskämpe. Simon har i en tidigare intervju berättat att han har tagit inspiration av Fela Culti. Budskapet i texten är att vi har många orättvisor i världen och att det finns mycket att vara tröstlöst ledsen över, men musiken räddar dig så att du behåller hälsan och vettet.

 

Refrängen: "ae ea rio pa no llorar, pa no caerme pongo a bailar la musica me va a curar" = skrattar för att inte gråta, för att inte falla dansar jag, musiken håller mig frisk.

Betyg: 5/5

 

Motivering: För mig är inledningen på albumet bland det viktigaste för att sätta in lyssnaren i ett sammanhang. Simon gör det genom att locka med att artister presenteras tillsammans med en del av rytmerna som har huvudrollen. Mycket välkomponerade partier och högkvalitativa insatser. En särskild applåd för kubanen Santiago Jimenez på violin - instrumentet känns som en förlängd del av hans själ.

 

Spår 2 - Abre Che Voy

Ft. Ulf Andersson - sax, Ulf Adåker - trumpet, Santiago Jimenez - violin, Juan Carlos Sierra Hernandez - sång i ett afrokubanskt medley. "Abre que voy" är ett uttryck som betyder "öppna vägen, för här kommer jag". Monserrat har här arrangerat om traditionella sånger om järnets riddare/gud Oggun och Ellegua, ödets riddare/gud. Ett av språken som framförs är yoruba - ett språk som talas av 27 miljoner i Nigeria, Benin och Togo i Afrika, men även i Latinamerika vid utövande av religion t ex i Brasilien, på Haiti och på Kuba.

Betyg: 4/5

 

Motivering: Ulf Andersson och Ulf Adåker har en sådan symbios tillsammans. Simon uttrycker sig på sitt huvudinstrument - percussion. En extra applåd till leadsångaren Juan Carlos Sierra Hernandez. Sången är framförd med passion.

 

Spår 3 - Afrekete towole

Ft. MONCHO, Junior Natural, Santiago Jimenez, Robertico el galan, Tony Ellis - gitarr, Simon - flöjt. Havets gudinna blir huvudperson i texten. I första versen tar Junior Natural upp hur vår överlevnad är beroende av vatten. Ändå förstör vi det. I andra versen beskriver MONCHO hur vi rest över haven och hur bisarrt det har blivit med flyktingar som spolas upp på stränder. En afrofusion på engelska, spanska och yoruba.

Betyg: 5/5

 

Motivering: Den här låten skulle jag vilja höra på Uppsala Reggae Festival i augusti! Budskapet i texten bärs fram av talanger på väg uppåt som ger oss hopp om framtiden. En särskild applåd till MONCHO och uppsalakillen Junior Natural som är yngst och utan tvekan ger allt på albumet. Junior Natural släpper nytt med jamaicanerna Sly & Robbie snart ryktas det. Att bygga upp ett album med stor åldersspridning på musikerna kan ge ringar på vattnet(!).

 

Spår 4 - Palenque Sankofá

Ft. Rico Pabón, Palenque de san basilio i Colombia sägs vara den första staden som grundades av fria slavar med en helt egen kultur och ett eget språk. (sedan 2005 på UNESCOS världsarvslista). San (återvända) ko (att gå) fa (söka sina rötter) San, ko, fa är samplat i första versen på palenque och kommer från twi-språket från Ghana. Artisten Rico Pabón är bosatt i Oakland, USA och har rötter i Puerto Rico.

Betyg: 4/5

 

Motivering: Att söka sina rötter och vara stolt över dem ger mångfald och förståelse för andras traditioner. Så även i musikens värld där vi genom turnerande musiker kan få ta del av alla kontinenters musik. Både Simon Monserrat och Rico Pabón har turnerat med Linda Tillery & the Cultural Heritage Choir. Här korsas deras vägar igen.

 

Spår 5 - Wangol/Mayi a Gayé

Ft. Roger Chatelain, här blandas två låtar från Haiti. De skulle ha spelat in låtarna med Linda Tillery & CHC men det blev aldrig av, så Simon gör ett eget arrangemang. Sången framförs av en 79-årig Roger Chatelain från Haiti som är still going strong. Rytmen är mer afro-venezuelansk. 10% av Venezuelas befolkning har ursprung i Afrika. Det är stora skillnader mellan fattigare och rikare än idag både på Haiti och i Venezuela. Nästa generation kan utveckla landet enligt texten för spår 5.

Betyg: 4/5

 

Motivering: Skönt arrangemang som ger Simon en chans att minnas åren på turné spelande dessa två låtar. En särskild applåd till Roger Chatelain som gör ett digitalt avtryck på Spotify.

 

Spår 6 - Asoyin

Ft. Claudia Trapani, Robertico el galan, Asoyin är likvärdig med Lasarus som skyddar mot sjukdom genom healing. Denna sång handlar om det och framförs delvis på yoruba av Claudia Trapani från Uruguay och Robertico el galan.

Betyg: 4/5

 

Motivering: En värdig avslutning som påminner om en vandring i skogen i sökandet efter lugnet. Lite meditativ klang. En applåd för Claudia Trapani som får sjunga ut.

 

Jag tycker mig ha upplevt många olika genrer i mitt snart 45-åriga liv, både som utövare av blåsinstrument och som lyssnare. Simon Monserrat har sammanfattningsvis med #afro öppnat mina sinnen för flera genreblandningar som flätas samman med influenser från olika kontinenter.

 

I FARI production studios har flitens lampa lyst i många timmar för att spela in och mastra albumet. Några musiker som finns med på albumet är väl värda att nämnas då inget band klarar sig utan t ex bra gitarrister (Tony Ellis, Dekula Kahanga) och bas (Cassey Chea). Bakgrundssångare är nog så viktiga och utöver Simon har även Wara Beizu, Marina Johansson, Robin Seyfi och Claudia Trapani medverkat.

 

Hoppas du också tar dig tid att släppa in dessa låtar av mycket hög kvalitet! En dag kanske någon av låtarna framförs live, så lägg på minnet vem som tipsade dig först.

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, uppsala, monserrat, djeli, afro

Nästa vecka firar Micke Tideman två jubileum. Hans butik CD-fyndet fyller 25 år och Micke själv fyller 60 på måndag den 19 mars. Jubileumet kommer att firas med passande 25 procent rabatt under resten av månaden.

Recension: Som enda Sverigespelning kom giganterna, gitarristen Lee Ritenour 66 år och pianisten Dave Grusin 83 till Katalin på söndagskvällen. Det blev en kväll med många toner och musikalitet på hög nivå.

Recension: I höstas körde Plura föreställningen "En man av hjärtat" på Scalateatern i Stockholm. Under fredagskvällen var det Uppsalapublikens tur att följa med Plura på resan genom hans liv och de platser han passerat på färden.

Recension: Det var en mycket trevlig och varm musikstund som Kulturoasens publik fick uppleva när Anna Stadling och hennes två medmusiker, Therése Börjesson och Carl Ekerstam, spelade på söndagseftermiddagen.

Recension: Uppsalabördiga bröderna Staffan och Anders Ljunggren som spelar just trummor respektive orgel släpper sitt sjätte fullängdsalbum "Indivisibility" på fredag 2 mars.

Recension: Den populära artisten Uno Svenningsson fyllde Uppsala Konsert & Kongress under fredagskvällen, både med publik och med sin sköna sång.

En musiklegendar har lämnat oss. Den amerikanska musikern, artisten och låtskrivaren Jon Ben Berger som var bosatt i Uppsala sedan länge somnade in i tisdags i sällskap av sina tre barn.

Ramón "Moncho" Monserrat, ska framföra sitt bidrag "Cuba Libre" i Malmö under Melodifestivalens deltävling den 17 februari. Jag ringer upp honom under hans hektiska förberedelser och ställer några frågor. Han VAB:ar med en sjuk dotter och försöker själv att undvika baciller.

Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på det nya albumet "Andras sånger" och fått en pratstund med Uppsalaaktuella Uno Svenningsson.

Recension: På torsdagskvällen gästade Moneybrother, eller Anders Wendin som han heter, Uppsala Konsert och Kongress med ett tio personer starkt band.

 • En almtunapoäng mot AIK

  Almtuna fick med sig en poäng i bortamötet mot AIK i HockeyAllsvenskans slutspelsserie. Matchen slutade 2-2 och avgjordes sedan i förlängningen av AIKs Eric Castonguay efter drygt tre minuter. På måndag fortsätter slutspelsserien då Almtuna tar emot Björklöven.

 • Sirius avslutade med seger

  Sirius besegrade Växjö med 5-9 på bortaplan i den sista och för Sirius del betydelselösa omgången av Superligan. Sirius missar slutspelet och kommer nia i sluttabellen med 44 poäng, samma poäng som Jönköping på tionde plats med sämre målskillnad och en poäng efter Dalen på slutspelsplats.  

 • Slarvade bort en poäng

  Sirius var på väg mot en säker seger mot tabelljumbon Linköping i damernas Superliga, men ledningen med 7-2 förbyttes under slutperioden till förlängning sedan gästerna gjort fem raka mål och kvitterat till 7-7 i slutminuten. Sirius Anna Gertz sköt dock in segermålet till 8-7 två minuter in i förlängningen och gav därmed "bonuspoängen" till sitt Sirius.

 • Öppningen av tillfällig bro flyttas

  Öppnandet för trafik på den tillfälliga gång- och cykelbron över Vaksalagatan måste på grund av vädret skjutas upp till 5 mars i stället för som tidigare annonserat 1 mars. Bron lyftes på plats för en vecka sedan, men det avslutande arbetet har inte kunnat genomföras som planerat på grund av det kraftiga snövädret och kylan.

 • Region Uppsala tar fram åtgärder för att förebygga könsstympning

  Region Uppsala ska ta fram förslag till åtgärder för att förebygga könsstympning. Det beslutade vårdstyrelsen och biföll därmed ett initiativ som väckts av Neil Ormerod (V). Bakgrunden till ärendet att det enligt WHO:s beräkningar finns runt 200 miljoner kvinnor som har utsatts för könsstympning, framför allt i delar av Afrika, Mellanöstern och Asien. Socialstyrelsen uppskattade 2015 att det fanns omkring 38 000 kvinnor i Sverige som utsatts för könsstympning.

 • Tillfälliga cykelbron på Vaksalagatan lyfts på plats

  Natten mellan 22 och 23 februari lyfts den tillfälliga gång- och cykelbron på plats över Vaksalagatan. Av säkerhetsskäl stängs gatan periodvis av under natten. Flaggvakter kommer att finnas på plats för att reglera trafiken, som stängs av med ungefär fem–tio minuter per gång.

 • Allt fler patienter begär ersättning för vårdskador

  Allt fler patienter begär ersättning för vårdskador. Det visar en ny rapport från landstingens och regionernas gemensamma försäkringsbolag Löf. Under 2017 gjordes 742 skadeanmälningar som handlade om Region Uppsala, en ökning med 87 fall jämfört med föregående år.

 • Sirius säkrade elitseriekontraktet

  Sirius bandy säkrade elitseriekontraktet inför säsongen 2018/2019 genom att besegra Tellus med 5-3. Uppsalaklubben undvek därmed ett ovisst kval i den sista omgången av årets elitserie och stängde därmed också bandysäsongen 2017/2018. Sirius mål gjordes av Teemu Määttä 2, Markus Kumpuoja, Kalle Mårtensson och Tobias Andersson.

 • Storvretaseger mot Höllviken

  Storvreta återtog serieledningen i Svenska Superligan efter seger på söndagen mot Höllviken med 6-11. När det återstod drygt sex minuter av matchen gjorde Storvreta 6-7, en sen målspurt gav till slut seger med 6-11. I Storvreta gjorde Albin Sjögren fem poäng, ett mål och fyra assist.

 • Sirius nära nytt kontrakt efter seger

  Sirius vann den viktiga matchen mot Bollnäs på bortaplan under fredagen med 2-3 och är väldigt nära förnyat kontrakt i elitserien. Sista omgången spelas den 13 februari då Sirius tar emot Tellus hemma på Studenternas, vid minst en poäng är man klara för fortsatt spel i elitserien, om Sandviken vinner eller spelar oavgjort mot Motala samtidigt så är Sirius klara oavsett om man förlorar mot Tellus eller inte.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

 • Wikström vidare i Idol

  Sandra Wikström från Uppsala tog sig vidare i musiktävlingen Idol som visas på TV4. Sandra framförde låten Love on Top och får alltså tävla vidare i höst.

 • Världens största kräftskiva?

  Arrangörerna av Uppsala Kräftfestival som äger rum på lördag mellan 12.00 och 01.00 (03.00 för VIP-gäster) i Kungshörnet, hoppas att det skall bli världens största. Förutom hamburgare, kräftor och langos så kommer det bjudas på tivoli, trollkarl och teater för de yngsta och nostalgikalas, Nanne och Nordman för de något äldre. Det hinner även bli en rockfest och allsång med Playboys innan kvällen är slut.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä