Simon och hans spanska vattenhund Mio. (Foto: Franco Graziani Barattoni) Simon och hans spanska vattenhund Mio. (Foto: Franco Graziani Barattoni)

Porträtt: Simon Monserrat - en mångfacetterad musiker

2017-06-30 - 01:35

Uppsalanyheters Eva Cederholm har träffat Uppsalamusikern Simon Monerrat med anledning av hans skivsläpp idag av #afro.

 

På väg in på tomten hos Simon Monserrat möts jag av Mio, en spansk vattenhund, med ett välkomnande skall från balkongen. Simon Monserrat är 49 år och bor i Morgongåva. Han har tre söner, varav två är musiker ("Dani M" och "MONCHO"). Simon blev Kulturstipendiat i Uppland 2011.

 

Du har varit frilansmusiker i hela ditt liv, hur kommer det sig?

- Det var självklart. Pappa var musiker, så det fanns instrument och intresse hemma.

 

- Jag tackar pappa för att han har visat mig bredden på musiken genom åren. Inte bara salsa, utan mycket afrikansk musik. Jackson five - sade han kunde bli stort. Ett tag hade jag alla deras skivor, men de blev tyvärr stulna vid ett inbrott. Vissa av pappas grejer finns, men de är inte digitala. Det är lite synd, att inte mera finns sparat. I filmen "La Dolce Vita" (1960) är pappa med som musiker i ett band.

 

Din egen bakgrund som musiker är omfattande, kan du göra ett axplock till läsarna?

- Jag är musiklärare på KMH (Kungliga Musikhögskolan) i Stockholm sedan drygt femton år. I tolv år turnerade jag med Linda Tillery & the Heritage Choir. Hon är amerikansk grammynominerad sångerska (två gånger). Vi turnerade ganska mycket, säger Simon. Jorden runt. Heritagemusik. Sång och percussion var mina främsta uppdrag i sammanhanget.

 

Förut var Simon hungrigare på att turnera, medan nu känns det viktigare att vara mera hemma, berättar han. Han är inte bara far nu, utan också farfar.

- I början på 2000-talet var jag ute i fem månader på turné ibland och det slet på familj och relationer. Något har jag kanske lärt mig?, ler Simon.

 

- Jag har spelat in mycket musik med andra artister. Mitt första egna släpp "The Storyteller" kom 2004. "The Storyteller" fick mycket bra respons, bland annat av Djembe, en dansk tidning, som höjde albumet till topp 5 i världen. "Crossroads" blev det andra släppet 2012, som jag jobbade med länge pga skilsmässa och att livet liksom kom emellan, beskriver Simon.

 

- Under namnet "DJ Monserrat" har jag gjort sidoprojekt för att få med låtar till t ex mina Zumbapass. DJ Monserrat är det namn jag använder när jag är DJ på latinoklubbar och spelningar i Stockholm och Uppsala. STGK var ett ungdomsprojekt i Stenhagen tidigare, där vi gjorde tre skivor och flera av de i kärngruppen är antingen musiker eller managers inom musik i dagsläget. Några producerar beats och det känns roligt att ha inspirerat dem och fått följa dem och sett vart de kan komma med sin kreativitet. Jag fick Guldhjärtat för mitt arbete med projektet. Daniel (Dani M) t ex var bara 12 vid första STGK-skivan. Se var han är idag.

 

Simon fick också skapa en drömturne med Musik i Uppland.

- Jag fick plocka ihop ett band med musiker. Då tog jag några lokala musiker och blandade med tre sångare från Zimbabwe, den kubanske pianisten Ivan "Melon" Lewis och Ulrika Boden, en svensk folkmusiksångerska. Det senaste året har jag gjort olika salsaprojekt, spelat in lite med sönerna, och skolprojekt lokalt. Dels är jag med i LöstFolk, med min son "MONCHO" (Ramon). På ganska många av Dani:s låtar har jag antingen spelat flöjt eller percussion. Ibland är jag med på livespelningar.

 

Hur fick du idén till det tredje albumet #afro?

- Jag tänkte egentligen inte göra något stort projekt. En helg i vintras skrev jag tre-fyra låtar och kom in i ett kreativt flow och hade sedan 12-13 halvfärdiga låtar. Först tänkte jag att de räckte till ett album, men jag upptäckte att låtarna hade olika genrer. Annika Söderlund på Creative Makeup, och en fotograf Joakim Bech, har jobbat med omslaget. Det är en närbild på Simons ansikte (med ansiktsmålning). #afro

 

Simon beskriver att olika rytmer finns i Sydamerika som har influenser av varandra. Venezuelanska, brasilianska, och olika afrikanska rytmer. I maj när jag pratar med Simon i hans hus i Morgongåva, så saknas några detaljer och finputsning på några av låtarna.

- Jag väntar lite på fler som Junior Natural. Jag är i princip klar. Det är spridning i ålder på de inblandade, från 18 år till jazzrävar med många år i branschen. Det är roligt att ha med flera generationer, säger Simon. Afrofunk skapades enligt Simon delvis av nigerianen och saxofonisten Fela Cuti.

 

- Jag har tagit mycket inspiration av honom till #afro, både rent musikaliskt men också av hans kamp för mänskliga rättigheter. Ulf Andersson (ABBA original band, Monica Z) och Ulf Adåker båda jazzrävar. De kom till min studio här hemma där jag bor. De har spelat så mycket tillsammans så det gick bra för dem att spela vissa bitar ihop i studion. Det var en cool känsla att se dem synka så bra.

 

Simon spelar in och bygger upp låtarna själv i studion.

- Jag vet aldrig när det kommer ett flow, men när känslan kommer så vill jag uttrycka mig. Ibland kommer texten först, ibland beatet. En artist kommer att vara med på alla fyra mina släpp: MONCHO, min son. Till den fjärde skivan, #latino, som kommer i höst, var det en låt som jag var tvungen att googla för att kolla om någon annan hade gjort för att den bara kom... Arr, text, melodi, allt bara kom, så jag var orolig att det var något som redan fanns. Men det var inte så. Min fjärde platta är alltså mer latino med många riktigt stora musiker.

 

- Jag kontaktade t ex en puertoricansk sångare, Jerry Medina, och frågade om han ville vara med på låten. Han tyckte låten var jättebra och ville hänga på. Han jobbar bara med stora artister som t ex Marc Anthony. Han spelar trumpet också och bjöd på ett solo som han skickade med. Han spelade in sina delar i Puerto Rico. Det är fantastiskt med studios i olika delar av världen. Internet underlättar verkligen när man vill gör sådana här projekt.

 

Undertecknad får lyssna på låten, som inte är färdigmixad än, men det är mycket hög kvalitet och ger mig känslan av att vara på en sommarvarm bakgata med lättklädda människor som dansar. Uppsalanyheter får definitivt anledning att recensera båda plattorna när de är klara!

 Lyssna på nya plattan #Afro på Spotify:

https://open.spotify.com/album/3lyAJpZTKeBjW061fxdsCy

 

 

 

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Kanadensiska rockbandet Danko Jones gästade på torsdagskvällen Katalin och bjöd på en energifylld spelning. Uppsalanyheters skribent Sussie Eriksson vittnar om en "magisk" spelning som sammanfattas med ordet "wow"

Recension: På torsdagskvällen var det Uppsalas tur att få besök av den genuine bluesmannen Eric Bibb och hans starka föreställning Tales from a Blues Brother.

 

Recension: Sångerskan och låtskrivaren Nanna Sveinsdottir bjöd på en kavalkad av musik, tillsammans med ett stort uppbåd av fantastiska musiker, som sitt avsked till Uppsala.

Under förra hösten och vintern turnerade Kaipa Da Capo i Tyskland, Nederländerna, Danmark och slutligen i Sverige. Konserten som är inspelad på den nya liveskivan är ifrån Bryggarsalen i Stockholm den 25 februari i år. Inspelningen visar upp ett samspelt band efter turnén.

Onsdagen den 29 november tackar uppsalamusikern, singer songwritern Nanna Sveinsdottír för sig med en avskedskonsert på Katalins pub.

Recension: Känslosam stämsång och vacker musik trollband en entusiastisk publik under fredagskvällen när Good Harvest stod på Katalins scen.

Recension: Uppsalatonsättaren Mårten Janssons körverk "Choral Works" har nyligen släppts på CD. Uppsalanyheters skribent Eva Cederholm har lyssnat på verket och sammanfattar "Samarbetet är en alldeles särskild konstart full av liv och rörelse".

Recension: Nu är Simon Monserrat tillbaka med sin fjärde platta #latino. Under åtta spår med afrikanska rytmer i botten kryddade med karibisk hetta får du chansen att höra olika beats, fusions och en hel del kända gästande artister.

Det finns många olika ställen och sätt att uppleva livemusik på. Allt ifrån på stora arenor till små intima klubbar. Hijazz Klubb som drivs av Celal Alparslan är just en sådan liten och mycket intim klubb, där det känns som att man är hemma hos Celal i hans vardagsrum. 

José González har turnerat runt hela världen och gjort succé till exempel i Sydney och New York. Under 2017 har han varit ute på sin andra gemensamma turné med orkestern The String Theory under ledning av dirigenten PC Nackt. Nu hade turen kommit till Uppsala Konsert och Kongress som även hade besök av dem under den förra gemensamma turnén 2011.

 • Två greps misstänkta för häleri

  En polispatrull stoppade på fredagsmorgonen en bilist på Fyrislund i Uppsala. I bilen anträffades ytterligare en person samt gods som man misstänker är stöldgods samt diverse verktyg. De två tas med till polisstationen för förhös och bilen tas i beslag för teknisk undersökning. Godset kommer att undersökas för att se ifall det kan kopplas till något brott.

 • Inbrott Sunnerstavilla

  En villa i Sunnersta utsattes under torsdagskvällen för inbrott. Villan som var utrustad med larm skickade via övervakningskameror bilder till ett larmbolag som larmade polisen. När första patrullen anlände flydde gärningsmännen från adressen och glömde en väska med smycken. En helikopter sattes in i spaningarna efter tjuvarna men någon gärningsman kunde ej hittas eller gripas.

 • Målrikt när Storvreta bortavann

  Det satt hårt inne, men med 6-0 i sista perioden såg Storvreta till att besegra Örebro på bortaplan med 10-4 i superligans femtonde omgång. Niklas Winroth noterades för tre mål i matchen, men Storvreta hade hela fem spelare som noterades för tre poäng.

 • Siriusförlust mot Falun

  Sirius förlorade onsdagens superligamöte på bortaplan mot serieledarna Falun med 9-4. Sirius tog ledningen med 1-0 men Falun kvitterade och gick sedan fram till 8-1 innan Sirius nästa mål. Matchen slutade 9-4 till hemmalaget som behåller första platsen i SSL-tabellen, två poäng före Storvreta.

 • Försökte tända eld på lastbil i Gottsunda

  Polisen i Uppsala fick vid 00:40 in larm om ett pågående försök att tända eld på en lastbil som stod parkerad på Linrepevägen. Person har trots flera försök misslyckats med att få eld på lastbilen. Räddningstjänsten kontrollerade lastbilen och polisen söker i området efter gärningsmannen med hund.

 • Tvingades till kontantuttag av knivman

  En man i 25-årsåldern tvingades under knivhot ta ut en större summa kontanter i en bankomat under fredagskvällen. Knivmannen tilltvingade sig först endast kontanter av målsäganden men nöjde sig inte med det, han tvingade även till sig mer kontanter från en bankomat i området uppger polisen i Uppsala län.

 • Määttä poängvinnare för Sirius

  Med två mål och kvittering 3-3 under matchens sista minuter såg Sirius Teemu Määttä till att hans lag fick med sig en poäng i bortamötet mot Edsbyn. Sirius första mål som betydde 1-1 i första halvleken gjordes av Jimi Heinonen.

 • Almtuna nollade formstarka Leksand

  Almtuna vann onsdagens möte i HockeyAllsvenskan mot formstarka Leksand med 2-0. Victor Rollin-Carlsson satte 1-0 i mittenperioden och med elva sekunder kvar gjorde Viktor Hertzberg 2-0 i tom kasse när Leksand tagit ut målvakten.

 • Storvretas första förlust

  Storvreta förlorade i bortamötet mot Helsingborg på onsdagen med 5-4. Efter två perioder låg man under med hela 5-1 men gjorde en bra tredje period där man vann skotten med 9-1 men periodens mål "bara" med 3-0. Säsongens första förlust var därmed ett faktum.

 • Ny Siriusförlust i Superligan

  Sirius innebandyherrar fortsätter att förlora i Superligan. På lördagen föll man borta mot Pixbo med 8-5. Efter första perioden var ställningen 2-2 men i andra gjorde Pixbo ett segerryck fram till 6-3. Sista perioden slutade precis som den första, oavgjort 2-2. Sirius ligger på trettonde plats med sju poäng, fyra poäng bakom Höllviken på rätt sida om nedflyttningsstrecket.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

 • Wikström vidare i Idol

  Sandra Wikström från Uppsala tog sig vidare i musiktävlingen Idol som visas på TV4. Sandra framförde låten Love on Top och får alltså tävla vidare i höst.

 • Världens största kräftskiva?

  Arrangörerna av Uppsala Kräftfestival som äger rum på lördag mellan 12.00 och 01.00 (03.00 för VIP-gäster) i Kungshörnet, hoppas att det skall bli världens största. Förutom hamburgare, kräftor och langos så kommer det bjudas på tivoli, trollkarl och teater för de yngsta och nostalgikalas, Nanne och Nordman för de något äldre. Det hinner även bli en rockfest och allsång med Playboys innan kvällen är slut.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä