Simon och hans spanska vattenhund Mio. (Foto: Franco Graziani Barattoni) Simon och hans spanska vattenhund Mio. (Foto: Franco Graziani Barattoni)

Porträtt: Simon Monserrat - en mångfacetterad musiker

2017-06-30 - 01:35

Uppsalanyheters Eva Cederholm har träffat Uppsalamusikern Simon Monerrat med anledning av hans skivsläpp idag av #afro.

 

På väg in på tomten hos Simon Monserrat möts jag av Mio, en spansk vattenhund, med ett välkomnande skall från balkongen. Simon Monserrat är 49 år och bor i Morgongåva. Han har tre söner, varav två är musiker ("Dani M" och "MONCHO"). Simon blev Kulturstipendiat i Uppland 2011.

 

Du har varit frilansmusiker i hela ditt liv, hur kommer det sig?

- Det var självklart. Pappa var musiker, så det fanns instrument och intresse hemma.

 

- Jag tackar pappa för att han har visat mig bredden på musiken genom åren. Inte bara salsa, utan mycket afrikansk musik. Jackson five - sade han kunde bli stort. Ett tag hade jag alla deras skivor, men de blev tyvärr stulna vid ett inbrott. Vissa av pappas grejer finns, men de är inte digitala. Det är lite synd, att inte mera finns sparat. I filmen "La Dolce Vita" (1960) är pappa med som musiker i ett band.

 

Din egen bakgrund som musiker är omfattande, kan du göra ett axplock till läsarna?

- Jag är musiklärare på KMH (Kungliga Musikhögskolan) i Stockholm sedan drygt femton år. I tolv år turnerade jag med Linda Tillery & the Heritage Choir. Hon är amerikansk grammynominerad sångerska (två gånger). Vi turnerade ganska mycket, säger Simon. Jorden runt. Heritagemusik. Sång och percussion var mina främsta uppdrag i sammanhanget.

 

Förut var Simon hungrigare på att turnera, medan nu känns det viktigare att vara mera hemma, berättar han. Han är inte bara far nu, utan också farfar.

- I början på 2000-talet var jag ute i fem månader på turné ibland och det slet på familj och relationer. Något har jag kanske lärt mig?, ler Simon.

 

- Jag har spelat in mycket musik med andra artister. Mitt första egna släpp "The Storyteller" kom 2004. "The Storyteller" fick mycket bra respons, bland annat av Djembe, en dansk tidning, som höjde albumet till topp 5 i världen. "Crossroads" blev det andra släppet 2012, som jag jobbade med länge pga skilsmässa och att livet liksom kom emellan, beskriver Simon.

 

- Under namnet "DJ Monserrat" har jag gjort sidoprojekt för att få med låtar till t ex mina Zumbapass. DJ Monserrat är det namn jag använder när jag är DJ på latinoklubbar och spelningar i Stockholm och Uppsala. STGK var ett ungdomsprojekt i Stenhagen tidigare, där vi gjorde tre skivor och flera av de i kärngruppen är antingen musiker eller managers inom musik i dagsläget. Några producerar beats och det känns roligt att ha inspirerat dem och fått följa dem och sett vart de kan komma med sin kreativitet. Jag fick Guldhjärtat för mitt arbete med projektet. Daniel (Dani M) t ex var bara 12 vid första STGK-skivan. Se var han är idag.

 

Simon fick också skapa en drömturne med Musik i Uppland.

- Jag fick plocka ihop ett band med musiker. Då tog jag några lokala musiker och blandade med tre sångare från Zimbabwe, den kubanske pianisten Ivan "Melon" Lewis och Ulrika Boden, en svensk folkmusiksångerska. Det senaste året har jag gjort olika salsaprojekt, spelat in lite med sönerna, och skolprojekt lokalt. Dels är jag med i LöstFolk, med min son "MONCHO" (Ramon). På ganska många av Dani:s låtar har jag antingen spelat flöjt eller percussion. Ibland är jag med på livespelningar.

 

Hur fick du idén till det tredje albumet #afro?

- Jag tänkte egentligen inte göra något stort projekt. En helg i vintras skrev jag tre-fyra låtar och kom in i ett kreativt flow och hade sedan 12-13 halvfärdiga låtar. Först tänkte jag att de räckte till ett album, men jag upptäckte att låtarna hade olika genrer. Annika Söderlund på Creative Makeup, och en fotograf Joakim Bech, har jobbat med omslaget. Det är en närbild på Simons ansikte (med ansiktsmålning). #afro

 

Simon beskriver att olika rytmer finns i Sydamerika som har influenser av varandra. Venezuelanska, brasilianska, och olika afrikanska rytmer. I maj när jag pratar med Simon i hans hus i Morgongåva, så saknas några detaljer och finputsning på några av låtarna.

- Jag väntar lite på fler som Junior Natural. Jag är i princip klar. Det är spridning i ålder på de inblandade, från 18 år till jazzrävar med många år i branschen. Det är roligt att ha med flera generationer, säger Simon. Afrofunk skapades enligt Simon delvis av nigerianen och saxofonisten Fela Cuti.

 

- Jag har tagit mycket inspiration av honom till #afro, både rent musikaliskt men också av hans kamp för mänskliga rättigheter. Ulf Andersson (ABBA original band, Monica Z) och Ulf Adåker båda jazzrävar. De kom till min studio här hemma där jag bor. De har spelat så mycket tillsammans så det gick bra för dem att spela vissa bitar ihop i studion. Det var en cool känsla att se dem synka så bra.

 

Simon spelar in och bygger upp låtarna själv i studion.

- Jag vet aldrig när det kommer ett flow, men när känslan kommer så vill jag uttrycka mig. Ibland kommer texten först, ibland beatet. En artist kommer att vara med på alla fyra mina släpp: MONCHO, min son. Till den fjärde skivan, #latino, som kommer i höst, var det en låt som jag var tvungen att googla för att kolla om någon annan hade gjort för att den bara kom... Arr, text, melodi, allt bara kom, så jag var orolig att det var något som redan fanns. Men det var inte så. Min fjärde platta är alltså mer latino med många riktigt stora musiker.

 

- Jag kontaktade t ex en puertoricansk sångare, Jerry Medina, och frågade om han ville vara med på låten. Han tyckte låten var jättebra och ville hänga på. Han jobbar bara med stora artister som t ex Marc Anthony. Han spelar trumpet också och bjöd på ett solo som han skickade med. Han spelade in sina delar i Puerto Rico. Det är fantastiskt med studios i olika delar av världen. Internet underlättar verkligen när man vill gör sådana här projekt.

 

Undertecknad får lyssna på låten, som inte är färdigmixad än, men det är mycket hög kvalitet och ger mig känslan av att vara på en sommarvarm bakgata med lättklädda människor som dansar. Uppsalanyheter får definitivt anledning att recensera båda plattorna när de är klara!

 Lyssna på nya plattan #Afro på Spotify:

https://open.spotify.com/album/3lyAJpZTKeBjW061fxdsCy

 

 

 

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Lördag den 14 juli har Johnny Cash dotterson Thomas Gabriel en releasespelning för sitt debutalbum som ges ut på CD. Spelningen sker i Storytellers Hideaway Farm, Bon Aqua, Tennessee.

Recension: Trion Boheme blandade frisk med musik av olika slag från flera olika decennier när de på torsdagskvällen spelade på Katalin.

Johnny Cash barnbarn Thomas Gabriel spelar just nu in sitt debutalbum som släpps senare i sommar. I samband med en musikresa i den amerikanska södern fick Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus kontakt med legendarens dotterson inför skivsläppet.

Recension: Inför ett nära fullsatt Parksnäckan spelade och sjöng Adolphson & Falk en kavalkad av sina fina låtar under tisdagkvällen.

Recension: Det blev en härlig fredagkväll på Katalin med massor av musik av skilda slag när arrangören Rootsy Music i samarbete med Katalin bjöd in tre band till musikfest.

Sångerskan, musikern, skådespelerskan, konstnären Judith Owen var på torsdagen i Uppsala för att "promota" sin nya skiva redisCOVERed.

Nu på fredag den 15 juni blir det massor av musik på Katalins scen med Americana, Country och rock från tre olika band. Två amerikanska och ett lokalt band.

Recension: Mikael Jansson är något av en veteran i Uppsalas musikliv. Trots en lång karriär, enda sedan 1974, har han först nyligen släppt sin solodebut.

Det är en förvånansvärt pigg Chip Taylor som äntrar scenen när Katalins Klubb Uffe återstartade under onsdagen efter ett kortare uppehåll.

Recension: Uppsalabaserade Karbonit går från lekfullhet i Stadsträdgården och in i studion, och även om man delvis tappar lekfullheten så är bandet en av skribentens personliga lokala favoritband.

 • SM-guld i bänkpress till Micaela Ödling

  Micaela Ödling från Uppsala tk vann SM GULD i klassisk bänkpress klass 72kg under SM veckan i helsingborg.

 • Delad poäng i allsvenska bottenmötet

  Det blev delad poäng i det allsvenska bottenmötet mellan Sirius och Trelleborg efter slutresultatet 1-1 i lördagens match på Studenternas i Uppsala. Det var Trelleborg som tog ledningen i den 36:e minuten, endast tre minuter senare nickade Oscar Pehrsson in kvitteringen efter en hörna. Sirius lämnade jumboplatsen till Dalkurd efter poängen men ligger tre poäng under nedflyttningsstrecket.

 • Guskseger mot Bollnäs

  Gusk vann hemmamötet i herrtvåan mot Bollnäs under lördagen med 2-1, Anton Henning gav uppsalalaget ledningen med 1-0 på frispark i den nionde minuten. I den andra halvleken nickade Ludvig Lundqvist in 2-0 men gästerna reducerade till 2-1 i den 68:e minuten. Fler mål föll inte under matchen, Gusk tog därmed en mycket viktig seger i kampen om en placering på den övre halvan av tabellen.

 • Tungt för båda Uppsalalagen i damettan

  Både Gusk och Bälinge inkasserade varsin förlust i lördagens omgång av damernas division 1 norra svealand. Gusk föll på bortaplan mot Sandviken med 2-1 sedan Sanna Öhlund reducerat i matchens sista minut. Bälinge föll även dom på bortaplan med uddamålet. Korsnäs Louise Samuelsson gjorde matchens enda mål i den 33:e minuten och Bälinges tredje förlust var ett faktum. Både Gusk och Bälinge ligger under strecket för nedflyttning efter fyra spelade omgångar.

 • Delad poäng för Uppsala Fotboll

  Uppsala Fotboll och Ljusdal delade på poängen efter lördagens möte i Elitettan som slutade 1-1 inför 262 åskådare på BL Arena. Det var Uppsalas Moa Mattsson som gav Uppsala ledningen med 0-1 i den 40:e minuten men kvitteringen och matchens slutresultat gjordes av Paulina Nyström i den 76:e minuten.

 • Oavgjort i jumbofinalen mellan Uppsala Kurd och Vaksala

  Uppsala Kurd och Vaksala ligger på tabellens näst sista respektive sista plats i fotbollens division 3 norra svealand. Efter lördagens derby som slutade oavgjort 1-1 är båda lagen fortfarande utan seger efter fyra omgångar. Vaksalas mål 1-0 av Marcus Andersson på straff i första halvleken, kvitteringen till 1-1 gjordes av Muktar Ahmed tio minuter in i andra halvleken.

 • Guskförlust mot topplag

  Gusk fotbollsherrar åkte på säsongens andra förlust när man på lördagen mötte obesegrade Lidingö på bortaplan. Lidingö vann med matchens enda mål  som gjordes i andra halvleken inför 218 åskådare.

 • Vaksala tabelljumbo efter ny förlust

  Vaksala förlorade sin tredje raka match i fotbollens herrtrea på lördagen. IK Franke vann hemma på Råby IP med klara 4-1. Vaksala väntar fortfarande på sin första poäng efter tre omgångar och parkerar på tabellens jumboplats för tillfället med målskillnaden  3-9.

 • Bälingedamernas första poäng

  Efter två förluster tog Bälinges damer sin första poäng i damettan efter att man spelat oavgjort 1-1 mot Bele Barkarby på lördagen.

 • Gusk första seger

  Gusk damer vann säsongens första seger när man på lördagen hemmabesegrade Selånger med 3-1 i den tredje omgången av damettan. Gusk ledde med 3-0 när gästernas mål föll och var aldrig hotade i en match där man kunnat göra ytterligare mål.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

 • Wikström vidare i Idol

  Sandra Wikström från Uppsala tog sig vidare i musiktävlingen Idol som visas på TV4. Sandra framförde låten Love on Top och får alltså tävla vidare i höst.

 • Världens största kräftskiva?

  Arrangörerna av Uppsala Kräftfestival som äger rum på lördag mellan 12.00 och 01.00 (03.00 för VIP-gäster) i Kungshörnet, hoppas att det skall bli världens största. Förutom hamburgare, kräftor och langos så kommer det bjudas på tivoli, trollkarl och teater för de yngsta och nostalgikalas, Nanne och Nordman för de något äldre. Det hinner även bli en rockfest och allsång med Playboys innan kvällen är slut.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä