Fröken Elvis tolkade Elvis Presley på svenska. (Foto: Peter Bohlin) Fröken Elvis tolkade Elvis Presley på svenska. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Elviskväll på Parksnäckan "toppad" på svenska

2016-08-19 - 00:48

För tre år sedan skojade musikerna Andreas Hellkvist och Nicke Widén till det och sjöng "Elvis på ryska" - samma år bildades Fröken Elvis av fem kompisar från musikhögskolan, tillsammans turnerar man nu med Elvislåtar på svenska och gjorde ett stopp under torsdagen på Parksnäckan.

 

Jag vet inte exakt vilken gång i ordningen jag ser Elviskvällen på Parksnäckan med Kent Wennman Band och gästartister, man brukar veta vad man får och konseptet med Elvis i Parksnäckan har funkat sedan Wennman startade det år 2002. Den här kvällen skulle bli annorlunda på flera sätt.

 

IMG 9257

 

Först presenterade Kent Wennman sig själv och sitt band som "förband på min egen show" till Fröken Elvis, sedan får vi höra Elvislåtar på svenska och sannerligen blev det en minnesvärd kväll den här gången också. Wennman inledde med två låtar av Chuck Berry och ursäktade sig med att Elvis egentligen var en "coverartist".

 

På scenen från start hade han med sig Ulf Holmberg på gitarr, Per-Åke Persson på trummor och Stefan Persson på bas, efter några låtar anslöt även Nicke Widén på steelguitar.

 

IMG 9337

Stefan Persson briljerade på basen under "Rip it up". (Foto: Peter Bohlin)

 

Redan i samband med att bandet kom in på scenen kändes att det var upplsuppet och musikerna skrattade och skojade runt. Kylan ute bland publiken kändes mindre och känslan från scenen smittade av sig ute i bänkraderna.

 

Man inledde som sagt utan Nicke Widén på steelguitaren men när han anslöt blev ljudbilden komplett, ingenting kan fylla ut en ljudbild lika bra som en steelguitar och Widén är en mästare på instrumentet.

 

IMG 9371

Nicke Widéns steelguitar kompletterar ljudbilden perfekt. (Foto: Peter Bohlin)

 

Kvällens prestation stod basisten Stefan Persson för när man framförde "Rip it up" och han spelade solo och hetsades av Kent Wennman och Ulf Holmberg till "en gång till" - musikerna på scenen är som vanligt riktigt bra och dessutom extremt samspelta efter många gig tillsammans.

 

IMG 9436

Ulf Holmberg framförde givetvis sin egen "Surrender". (Foto: Peter Bohlin)

 

När det var dags för Polk Salad Annie plockade Nicke Widén på sig en svart Dobro som är en speciell typ av gitarr med resonanslåda delvis i metall. Han återgick dock till sin steelguitar efter Memphis Tennessee.

 

Vi fick givetvis också höra gitarrvirtuosen Ulf Holmbergs egenskrivna "Surrender", som avslutningsnummer spelades "Burning love" och vi hann också med att hylla Kent Wennmans dotter Iris som just den här dagen fyllde 19 år - grattis Iris.

 

IMG 9481

Per-Åke Persson på trummor. (Foto: Peter Bohlin)

 

Kvällens huvudnummer var Fröken Elvis som kom till Uppsala med en bantad setlista på tolv låtar, förra året släppte Fröken Elvis sin debutplatta "Elvis på Svenska" och de åtta låtarna från plattan fanns med i kvällens setlista.

 

Jag ska erkänna att jag hade väldigt dålig koll på Fröken Elvis innan konserten. Mina funderingar gick kring tankar om varför man textsätter Elvis på svenska och hur det kan komma sig att fem kvinnliga musiker kommer på idén om att göra just detta.

 

IMG 9573

Fröken Elvis sjöng Elvislåtar på svenska. (Foto: Peter Bohlin)

 

När de fem musikerna går in på scenen ser de lite frusna ut men direkt när de börjar spela stiger temperaturen och det första som jag slås av är att de här musikerna älskar verkligen att stå på scenen och göra sin grej.

 

Ganska snabbt konstaterar jag att de är kompetenta musiker, något som bekräftas av att man skiftar instrument med varandra under giget.

 

IMG 9542

Lisa Bodelius började med trombon, men bytte sedan till ståbas. (Foto: Peter Bohlin)

 

I mina noteringar läser jag ordet "finstämt" och syftar till den tredje låten på framförandet "Jag glömmer aldrig dig" (Always on my mind) där Josefine Berge på gitarr inleder tillsammans med Camilla Fritzén på sång och resten av bandet fyller på med stämsång och vi bjuds även på ett trombonsolo av Lisa Bodelius, mycket vackert.

 

IMG 9556

Josefine Berge på gitarr. (Foto: Peter Bohlin)

 

När "I betongen" (In the Getto) framförs ryser jag av välbehag, det är så vackert framfört men det är en mörk och dyster översättning som till och med är mörkare än originalet "In The Getto" - en låt om mångas verklighet i betongen.

 

Även om det kanske inte var kvällens höjdpunkt så var framförandet av "Blue Moon" speciell, med Elvis Presleys röst i högtalarna körade man på svenska "Gråt inte, du kommer alltid finnas kvar" det kändes som en kärleksförklaring till "The King"

 

IMG 9563

Maria Olsson på trummor. (Foto: Peter Bohlin)

 

I ett av mellansnacken tog Maria Olsson upp ämnet "tjejband" - visst är det konstigt att när ett gäng tjejer sjunger tillsammans så är det ett "tjejband" men när killar gör samma sak så är det bara ett "band", en reflektion som jag själv aldrig tänkte på, men som fick mig att hålla tungan i styr i den efterföljande intervjun som jag gjorde med bland annat Maria Olsson.

 

IMG 9766

Camilla Fritzén frontar Fröken Elvis med sång, här i "Psykopat" (Foto: Peter Bohlin)

Jag gillar när man överraskas av musikerna, på ett eller annat sätt men var inte beredd på att de fem musikerna under spelningen skulle byta instrument med varandra. Jag kan omöjligt återge alla platsbyten som skedde på scenen eftersom jag inte var med på noterna.

 

När spelningen inleddes presenterades bandmedlemmarna på sitt huvudinstrument enligt följande:

Camilla Fritzén sång, Lisa Bodelius trombon, Sanna Andersson bas, Maria Olsson trummor och Josefine Berge gitarr.

 

IMG 9614

Sanna Andersson på bas. (Foto: Peter Bohlin)

 

Som avslutningslåt spelades "Psykopat" (Devil in Disgiuse) där Camilla Fritzén tar upp en slips som får symbolisera den manliga drömmen som sprack sedan denne kysste en annan ömt..."Du går som en ängel, ser ut som en ängel, ler som en ängel men jag ser klart - du är en jävla psykopat" sjunger Fritzén.

 

IMG 9781

Fröken Elvis tar emot publikens ovationer. (Foto: Peter Bohlin)

 

Fröken Elvis på svenska gjorde mig glatt överraskad, bandet är riktigt tajta och gör sin grej och det känns som att man tar Elvis på allvar. Deras tolkningar av "Kungen" känns fräscht och arrangemangen är väl genomtänkta, spelglädjen och interaktionen med publiken är blandat med både fyndiga men också allvarliga underttoner och skämt. 

 

IMG 9805

Kent Wennman med band och Fröken Elvis. (Foto: Peter Bohlin)

 

Som avslutning på årets Elviskväll kommer Kent Wennman med band in på scenen och de två sista låtarna framförs gemensamt med Fröken Elvis, först "Om du bar mina skor" (Walk a mile in My Shoes) och till sist i gemensam sång med publiken "Cant help falling in love" endast ackompanjerad av Ulf Holmbergs gitarr.

 

IMG 9815

Kent Wennman tackar publiken för en härlig kväll. (Foto: Peter Bohlin)

 

En bra kväll på Parksnäckan, en bra Elviskväll. Nu återstår bara tre spelningar innan Parksnäckans säsong 2016 är över och det är inte dåligt att kunna presentera Lisa Nilsson ikväll fredag, Weeping Willows på lördag och Jerry Williams på söndag.

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

 • Almtuna föll i förlängningen

  Almtuna ledde med 2-1 mot formstarka Västervik i hockeyallsvenskan när det var cirka fyra minutuer kvar av tredje perioden. Gästerna lyckades dock kvittera till 2-2 och sedan vinna i den efterföljande förlängningen. Almtuna behåller dock sin 10:e plats i serien före Vita Hästen och utökade dessutom försprånget till två poäng efter dagens poäng mot Västervik.

 • Storvreta vände i sista perioden

  Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

 • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

  Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

 • Bravo tremålsskytt för Sirius

  Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

 • Almtuna nollade av Västervik

  Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

 • Trafikbrott Uppsala

  På torsdagens eftermiddag 15:34 stoppade en polispatrull en bilist i 60-årsåldern som körde mot enkelriktat vid Resecentrum. Något senare 16:14 får en kvinna i 50-årsåldern böter för att hon använt mobiltelefon under bilkörning på Bolandsgatan.

 • Olovlig körning med obältat barn i bilen

  Vid 14-tiden på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Mannen har körkortstillstånd men saknar körkort. I bilen finns ett obältat barn, körkortstillståndet omhändertas och en anmälan om olovlig körning skrivs, uppger Polisen på sin hemsida.

 • Flera företag drabbade av inbrott

  Flera företag på Västra Ågatan har drabbats av inbrott. På ett av företagen har flerra dörrar brutits upp, och det saknas bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer uppger polisen i region mitt på sin hemsida. Flera företag i samma fastighet är drabbade, anmälningsupptagning har gjorts under tisdagen.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

 • Stal kläder i preparerade väskor

  En kvinna greps på måndageftermiddagen i en butik i Boländerna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner kläder i preparerade väskor, när polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes väskor togs i beslag, uppger polisen på sin hemsida.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä