Pelle Lundblad framför Ångkvarnens bakgård. (Foto/Montage: Peter Bohlin) Pelle Lundblad framför Ångkvarnens bakgård. (Foto/Montage: Peter Bohlin)

Inspiration på Ångkvarns bakgård - Pelle Lundblad.

2016-08-17 - 12:50

Uppsalanyheter träffade den Uppsalabördige musikern Pelle Lundblad, uppvuxen i Tuna backar men nu boende nära Ångkvarn intill Fyrisån. Vi samtalar om Pelles musik och hur han inspireras av olika Uppsalamiljöer.

 

Pelle Lundblad föddes 1959 och växte upp i Tuna backar och redan som grabb började han intressera sig för musik.
- Redan i 10 årsåldern bildade jag mitt första band, The Smokings. Då spelade jag trumma på en plåtburk, skrattar Pelle, det blev ingen succé.

 

Canon-EOS-7D-Mark-II048

Pelle Lundblad framför den klassiska silhuetten av Uppsala Domkyrka. (Foto: Peter Bohlin)

 

I dryga 20- årsåldern upptäckte han Neil Young och ville ha en Martingitarr eftersom Neil hade en sådan. I Uppsala fanns inga Martingitarrer att hitta så Pelle åkte till Stockholm med 300 kronor på fickan, vilket räckte som en första insats på en avbetalning.

 

Han tragglade på med de vanligaste ackorden utan att det blev så mycket av det.
- Jag gick på gitarrkurs, men man stämde mest gitarrerna i grupp.

 

När han senare arbetade som ambulansförare så kom han med i ett band på brandkåren och spelade på olika fester.
- Jag gömde mig mest bakom någon annan i bandet, men det var lärorikt.

 

Canon-EOS-7D-Mark-II052

Pelle framför platsen som gav namnet till hans band, "Steam Mill County Band" (Foto: Peter Bohlin)

 

Under åren 1987-91 fick Pelle tre barn och hade inte så mycket tid för musiken.
- Det var först senare när jag genomgick en separation som jag fick mer tid för att spela. Jag hade barnen på halvtid och spelade som besatt den andra halvan. Tiden kallar han "Depression Avenue" men det goda som den förde med sig var att han kom igång med sitt låtskrivande och spelande.

 

År 2001 fick han kontakt med den begåvade musikern Ulf Holmberg och spelade in en icke officiellt utgiven platta på svenska tillsammans med honom. Innan denna period hade han också träffat sin nuvarande fru och låtskrivandet hade fått en helt ny vändning med fantastisk inspiration.

 

Canon-EOS-7D-Mark-II098

Pelle Lundblad med tre av sina cd-produktioner. (Foto: Peter Bohlin)

 

Tio år efter det första samarbetet med Ulf Holmberg samarbetade de igen. De gjorde albumet "B12 it's getting better" med 13 låtar på engelska skrivna av Pelle. Ulf Holmberg spelade gitarr och alla möjliga andra instrument på albumet och producerade, skivan gavs sedan ut i 500 ex. Genom kontakt med musikern Stefan Englund (Steve Eastside Band) som gillade Pelles musik fick han sin första riktiga spelning med Stefan och Matte Gustavsson från SEB samt Per Östling och Göran Holmberg.

- Jag står på två ben, ett på engelska och ett på svenska, säger Pelle om sitt låtskrivande.

 

Canon-EOS-7D-Mark-II039

Pelle inspireras av miljön utanför sin balkong. (Foto: Peter Bohlin)

 

År 2011 flyttade Pelle med sin fru till "Ångkvarns bakgård" eller "Grefvskapet Ångqvarn" som han också kallar det.

- När vi skulle döpa mitt nya band så blev namnet Ångkvarn snabbt nedröstat och vi tog istället namnet Steam Mill County Band berättar Pelle om bandet som bildades i september 2012.

 

Från starten var medlemmarna i SMCB Joachim Schultz - trummor, Kim Westin – bas och sång och Dan Fredriksson på gitarr och sång. De spelade, 2013, in ett fyra spårs album med låtar på svenska med stark Uppsalaanknytning i texterna. En av mina favoritlåtar är "Som en regnbåge" som är en hyllning till bortgångne Stefan Englund.

 

Canon-EOS-7D-Mark-II091

Ångkvarnens bakgård sedd från Pelle Lundblads balkong. (Foto: Peter Bohlin)

 

Idag består SMCB av Pelle – gitarr, sång och munspel, Kim Westin – bas och sång, Joachim Schultz – trummor, Kjell Haraldsson – keyboard och sång och Gabriel Polotto – gitarr och sång.

-Jag brukar beskriva min musik som en blandning av Eagles, Neil Young och Owe Thörnqvist. Med influenser av The Boss och Creedence säger Pelle. Han fortsätter, jag inspireras av staden, platserna och människorna.

 

Miljön där han bor nära Ångkvarn påverkar honom mycket eftersom han också har ett stort intresse av gamla industribyggnader. Han har också ett industriarv att förvalta.

- Morfar arbetade på Hästens, mamma på Kapplasses och Gahns med flera och pappa på Nymans.

 

Canon-EOS-7D-Mark-II084

Uppsalanyheters musikkskribent Pär Dahlerus hemma hos Pelle Lunblad. (Foto: Peter Bohlin)

 

År 2015 släppte Pelle albumet "Min stad" med Uppsalalåtar. Exempel på låtar är "En stunn på Dragarbrunn" och "Kungen på Torbjörns torg" som inspirerades av att Pelle fick se ett gammalt svartvitt foto från när Gustav VI Adolf invigde Tuna Backar år 1951. När Pelle berättar märks det att han verkligen brinner för musiken och Uppsala.

 

För några år sedan fick Pelle kontakt med fotografen Ernst Nilsson. 2015 höll de tillsammans evenemanget "Uppsala i mitt hjärta" med bilder av Ernst och musik av Pelle. Om en vecka, den 24 augusti kör de sitt koncept igen. Denna gång under namnet "Vi brinner för Uppsala" Det blir livespelning av Pelle till bildspel av Ernst.

 

Canon-EOS-7D-Mark-II081

Pelle Lundblad berättar uppsalaminnen för Uppsalanyheter. (Foto: Peter Bohlin)

 

Hur ser framtiden ut efter det?

- Jag har duospelningar med Kim Westin på restaurang Smultron och på Kulturnatten spelar hela Steam Mill County Band på Stadsarkivet. Skriver också för såväl bandets första platta på engelska samt en ny på svenska. Jag har mycket musik i mig och vill spela mycket, man skulle kunna säga att musiken har tagit ett grepp om mig.

 

För några veckor sedan släppte Pelle sitt senaste soloprojekt "Three little wishes" digitalt på olika strömmande kanaler. Det är på engelska men han har som sagt var mycket mer musik i sig på svenska om Uppsala och annat samt även på engelska.

- Jag har 62 låtar registrerade på STIM och hittills givit ut 35 låtar på skivor och Spotify, men har nog skrivit närmare 300 säger Pelle Lundblad avslutningsvis.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

 • Sirius tappade matchen i andra halvleken

  Sirius spelade ut Elfsborg under första halvleken i kvällens allsvenska möte. I halvtid ledde uppsalalaget med 3-1 efter mål av Stefano Vecchia, Elias Andersson och Axel Björnström. I andra halvleken tappade man det mesta och Elfsborg kunde komma ikapp och kvitterade till 3-3 i den 63:e minuten. 

 • Uppsala föll mot Kristianstad

  IK Uppsala Fotbolls Cassandra Korhonen gav sitt lag ledninge med 1-0 i det damallsvenska möte mot Kristianstad på bortaplan under söndagen. Men några poäng blev det inte till nykomlingarna, Kristianstad vände på matchen genom att först kvittera till 1-1 genom Jutta Rantala i den 61:a minuten. En kvart senare gjorde Josefin Harrysson 2-1 för hemmalaget, ett resultat som alltså kom att bli slutresultat.

 • Sirius andra förlust

  IK Sirius Fotboll inkasserade sin andra förlust i årets allsvenska när man förlorade med matchens enda mål mot AIK. Segern för Solnalaget är den nionde raka mot Sirius.

 • Aggresiv mot billjettkontrollant

  En kvinna i 25-årsåldern anmäldes på tisdagsmorgonen för ringa bedrägeri och våldsamt motstånd. Det var när en biljettkontrollant bad om att få se biljett på bussen. Kvinnan saknade biljett och avvisades från platsen efter anmälningsupptagning.

 • Grävde vid grav - omhändertogs av polis

  En person omhändertogs på fredagskvällen sedan denne uppträtt irrationellt på en kyrkogård vid Engelska parken. Personen stökade till vid en grav och grävde i marken uppger polisne i region mitt på sin hemsida. Personen omhändertogs med stöd av 47 § LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

 • Medelväntetiden på 1177 ökar

  Medelväntetiden till 1177 Vårdguiden på telefon var i februari 22 minuter lång, uppger Vårdstyrelsen i Region Uppsala. Anledningen till den ökade väntetiden uppges bero på många samtal om coronaviruset.

 • Vårdstyrelsens resultatprognos 5 miljoner kronor

  Vårdstyrelsen och dess förvaltningar, Folktandvården och Nära vård och hälsa redovisar ett prognosticerat resultat på 5 miljoner kronor efter februari månads utgång. Resultatet är dock en avvikelse mot årsbudget med 9,6 miljoner kronor uppger Region Uppsala. Nära vård och hälsa redovisar en prognos på minus 6 miljoner kronor.

 • Bilbränder i Stenhagen

  Två bilar skadades på måndagskvällen i en anlagd brand. Det var en parkerad bil som antändes och en bil som stod parkerad intill fick sekundärskador av branden. Polisen misstänker att branden var anlagd och upprättade en anmälan om skadegörelse genom brand.

 • Stopp i tågtrafiken efter påkörningsolycka

  En person omkom vid 17:30-tiden efter en påkörningsolycka av ett tåg vid Bergsbrunna. Under arbetet på olycksplatsen stoppades all tågtrafik mellan Uppsala Central och Knivsta. Polisens trafikstopp hävdes klockan 18:42, anhöriga är underrättade om dödsfallet. Det finns inga misstankar om brott, uppger polisen i region Mitt.

 • Beväpnad man greps för stöld

  Två män ertappades på söndagen med att stjäla i en butik i Uppsala, en av männen var även beväpnad med både handeldvapen och en kniv. Båda männen är misstänkta för ringa stöld medans den andra även är misstänkt för grovt vapenbrott samt brott mot knivlagen uppger polisen i Uppsala län.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä