Steve Vai öppnade gitarrfestivalen. (Foto: Bob Rose) Steve Vai öppnade gitarrfestivalen. (Foto: Bob Rose)

Steve Vai - The story of light tour UKK

2013-10-09 - 00:53

PĂ„ tisdagen drog den tionde upplagan av Uppsala Gitarrfestival igĂ„ng och det passar man pĂ„ att göra storstilat med ett flertal prominenta gĂ€ster. PremiĂ€rkonserten började med nĂ„gra inledande ord innan festivalen invigdes med att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth klippte festivalbandet tillsammans med gitarrlegenden Steve Vai.

 

Steve Vai tillhör samma skara hÄrdrocksgitarrister som Yngwie Malmsteen, Eddie van Halen och Gary Moore som slog igenom pÄ Ättiotalet, men Àr kanske inte lika kÀnd för den breda publiken som de förstnÀmnda. Vais karriÀr började Àven lite annorlunda med att han redan som 19-Äring transkriberade musik Ät Frank Zappa. Detta ledde till att Vai fick medverka pÄ nÄgra skivor innan han blev en fullvÀrdig medlem och turnerade med Zappas band. Efter att sedan ersatt just Yngwie Malmsteen i Alcatrazz fortsatte Vai med den mer kommersiella hÄrdrocken och spelade bland annat med David Lee Roth, Whitesnake, Alice Cooper och Ozzy Osbourne.

 

Fullsatt i UKKs stora sal

Det Àr i princip fullsatt i UKK:s stora sal. NÀr svenska Freak Kitchen, som agerar förband, börjar sitt set Àr ljudet ganska grötigt och nyanserna i gitarristens spel Àr svÄra att urskilja. Just gitarristen Mattias "IA" Eklundh Àr troligtvis ocksÄ anledningen till att just Freak Kitchen spelar den hÀr ikvÀllen. "IA"s senaste soloskiva Àr utgiven pÄ Steve Vais eget skivbolag och Àven om han Àr okÀnd i sitt hemland Àr Mattias en jÀttekÀndis i gitarrvÀrlden dÀr han skriver kolumner i flera gitarrtidningar, ger workshops och clinics över hela vÀrlden och frekventerar flitigt i diverse Youtube kanaler.

 

BÀst blir Freak Kitchen nÀr deras mer skÀmtsamma Göteborgshumor fÄr ta lite plats och bÀst blir "I am So Proud of My Haircut". Ljudet Àr lyckligtvis betydligt bÀttre, som det brukar, nÀr vÀl Steve Vai kliver in pÄ scenen. Det Àr tydligt att det Àr mÄnga entusiaster pÄ plats och redan under sjÀlva inledningen blir stÀmningen betydligt högre och publiken mer tÀnd.

 

LĂ„ng konsert i fyra delar

Konserten Àr lÄng och grovt uppdelad i fyra delar och mellan varje del fÄr de tre medmusikerna chansen att briljera i ett eget nummer pÄ sina egna instrument. Förutom Vai sjÀlv Àr det ytterligare en gitarrist, en basist och en hÄrdslÄende trummis. Inte ovÀntat Àr det hög klass Àven pÄ dessa tre, men det Àr nÄgot med trumsolon som fÄr mig att gÀspa lite. Mest jubel fÄr inte ovÀntat gitarristen som gör ett akustiskt nummer som för tankarna till Tommy Emanuel.

 

Att vi fÄr se en riktig mÀstare rÄder det inga tvivel om. Steve har total kontroll över sitt instrument och allt han gör verkar hur lÀtt som helst trots att jag av egen erfarenhet vet att sÄ absolut inte Àr fallet. SjÀlva musiken Àr i de tvÄ första delarna mest melodiös hÄrdrock av det tyngre slaget dÀr Vai visar upp sitt breda register. Det Àr dessvÀrre svÄrt att inte bli lite blasé nÀr ett sÄdant fyrverki av teknisk skicklighet visas upp, efter ett tag krÀvs det nÄgot alldeles extra för att man ska reagera. BÀst i den första halvan Àr tveklöst "Tender Surrender" dÀr Vais tekniska skicklighet blandas med melodisk kÀnsla. Jag har sett det pÄ diverse klipp massor av gÄnger, men det Àr nÄgot helt annat att se och höra det live.

 

Tredje setet Àr akustiskt och öppnar med kvÀllen enda vokala insats i "The Moon and I" som faktiskt blir ett av kvÀllens bÀsta nummer. Vai Àr en bÀttre sÄngare Àn vÀntat och det funkar mycket bra. Det akustiska setet Àr ett vÀlkommet avbrott och bjuder Àven pÄ en kul sekvens med trummisen dÀr han klÀttrar ner frÄn sitt stora trumset och spelar pÄ allt han kommer Ät, stÄlrör, en sittpall, golvet, en medhörning och till och med pÄ huvudpersonen sjÀlv.

 

Komponerar med hjÀlp av publiken

I det avslutande setet Äterkommer den tyngre hÄrdrocken och vi fÄr se mer flyhÀnt gitarrfyrverkeri innan kvÀllens absoluta höjdpunkt. Steve Vai bjuder upp tvÄ personer ur publiken som fÄr hjÀlpa till med att komponera en ny lÄt. Genom att sjunga korta, improviserade snuttar för de respektive musikerna bygger bandet upp en grundstruktur till en lÄt. För att sedan fÄ ihop det kallas Àven Mattias "IA" Eklund upp pÄ scenen och sedan jammar hela bandet loss i fem-tio minuter.

 

Det lÄter inte fantastiskt hela tiden, men det Àr en stor upplevelse att fÄ vara med nÀr sÄ begÄvade och skickliga musiker improviserar tillsammans och det Àr uppenbart att de har hur roligt som helst.

Konserten Àr som sagt lÄng, drygt tvÄ och en halv timme hÄller Steve Vai och hans band igÄng.

 

Det blir mycket teknisk uppvisning och i mitt huvud gÄr flera lÄtar in i varandra och det kÀnns svÄrt att hÄlla isÀr dem, jag kan tycka att den hade vunnit pÄ att kortas lite. Men det Àr tveklöst show! Steve hinner med tre klÀdbyten, bland annat drÀkt med blinkande lampor som han har pÄ sig samtidigt som han har en LED upplyst gitarr och laserpekare pÄ fingrarna. Detta tillsammans med en ganska egen och lite bisarr dansstil gör numret till en stundtals surrealistisk upplevelse.

 

Det hÀr Àr sÄklart en konsert för de redan invigda, de som pÄ allvar förstÄr vad det Àr som hÀnder pÄ scenen och hur otroligt skicklig Steve Vai Àr. Och ur det perspektivet Àr det svÄrt att se en bÀttre start för Uppsala Gitarrfestivals 10-Ärsjubileum!

 

Oskar Leijon
Den hÀr e-postadressen skyddas mot spambots. Du mÄste tillÄta JavaScript för att se den.

Recension: Trots att de tvÄ artisterna Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij upptrÀdde med samma koncept i ParksnÀckan för tvÄ Är sedan fyllde de tvÄ populÀra herrarna ParksnÀckan igen. En entusiastisk publik vÀlkomnade dem i den mycket fina sommarkvÀllen.

Recension: Gyllene Tider fyllde den vackra Botaniska trÀdgÄrden med publik och med sin musik. Efter 40 Är tog de som band avsked av Uppsalapubliken med en kavalkad av hits. Vi fick se ett tajt och taggat band som inte alls kÀnns trötta, tvÀrtom sÄ sprudlar det av energi om dem.

PĂ„ lördag Ă€r det sommaravslutning pĂ„ Katalin i Uppsala. Innan semesteruppehĂ„llet gĂ€star Uppsalas egen hammondmĂ€stare Andreas Hellkvist med musiker för en spelning.

Recension: Jag förvÄnar mig faktiskt lite sjÀlv med att verkligen gilla David Ritschards nyligen slÀppta album BrobrÀnnaren.

Recension: Amythyst Kiah frÄn Johnson City, Tennesse upptrÀdde pÄ Klubb Uffe, Katalin pÄ tisdagskvÀllen. Genom hennes sjÀlfyllda sÄngstÀmma kÀnner man de musikaliska rötterna tydligt, men dessutom fÄr vi mÄnga vÀldigt informativa, detaljerade och lÄnga mellansnack. De bakgrunder hon ger till lÄtarna gör att man lyssnar mer pÄ texterna och fÄr en större förstÄelse.

Recension: För fyra Är sedan började Lina Eriksson ett enmansprojekt som sedan utvecklade sig till bandet Lina and The Band of Baroda.

Recension: "That little Ol' band from Texas", som ZZ Top kallar sig sjĂ€lva drog en stor publik pĂ„ runt 8,000 personer till Botaniska TrĂ€dgĂ„rden. Visserligen övertrĂ€ffade de mina förvĂ€ntningar, men med en 50-Ă„rig lĂ„ng och gemensam karriĂ€r sĂ„ borde de tre herrarna Gibbons, Hill och Beard kunna prestera mycket bĂ€ttre. Även vĂ€dret gav perfekta förutsĂ€ttningar.

Recension: Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

Jazztrion "Trio Con Trast" vann första pris nÀr Imagine Swedens riksfinal avgjordes i GÀvle pÄ lördagen. Trion fÄr nu representera Sverige i den internationella finalen under 2020.

Det Àr troligen inte mÄnga i vÄrt avlÄnga land som kan ha undgÄtt "askunge-sagan" om Doug Seegers. Med det nya albumet "A story I got to tell" skriver han ett nytt kapitel i sin livs-roman.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll gÄr frÄn klarhet till klarhet i Ärets Elitettan. PÄ lördagen vann man med sÀkra 3-0 pÄ bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar pÄ topplagen frÄn sin fjÀrde plats i tabellen. Uppsalas mÄl gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Seger för GUSK i mittenmötet

  Det blev seger med 2-0 för Gusk i mittenmötet av herrtvÄan mot Lidingö. Gusk ligger efter segern pÄ femte plats i tabellen med 20 poÀng, fyra poÀng före Lidingö som har 16 poÀng. Gusks mÄl gjordes av Mikael Mellberg (27) och Jens HÀgg (87).

 • Greps för narkotikabrott i TingsrĂ€tten

  En man i 25-ÄrsÄldern greps i Uppsala TingsrÀtts vÀnthall för narkotikabrott under fredagen. Mannen antrÀffades med narkotika pÄ sig och Àr nu misstÀnkt för narkotikabrott. Narkotikan togs i beslag och en anmÀlan upprÀttades pÄ plats.

 • Region Uppsala gick minus 131 miljoner första kvartalet

  Region Uppsalas resultat för kvartal ett uppgÄr till minus 131 miljoner kronor. Detta Àr 91 miljoner kronor sÀmre Àn budget. Akademiska sjukhuset stÄr för den största avvikelsen och det Àr framförallt lÀgre riks- och regionintÀkter, tillsammans med högre personal- och lÀkemedelskostnader som utgör de största avvikelserna meddelar Region Uppsala via informationsbrevet Uppsnappat.

 • Sirius vinnare i hemmapremiĂ€ren

  Sirius vann Àven den andra allsvenska matchen dÄ man tog emot Eskilstuna pÄ "nya" Studenternas under mÄndagen. Sirius fick en bra start och kunde gÄ fram till ledning med 3-0, en ledning som gÀsterna reducerade till 3-1 innan halvtid. Den andra halvleken slutade 0-1 och Sirius Àr obesegrade efter de inledande tvÄ omgÄngarna av Ärets Allsvenska efter seger med 3-2.

 • Siriusförlust i sista omgĂ„ngen

  Sirius innebandydamer avslutade SSL-sÀsongen med en förlust i den betydelselösa matchen mot Warberg med 7-5. Sirius hÀmtade upp ett underlÀge med 3-0 och hade kvitterat till 4-4 och Àven tagit ledningen i slutperioden med ett mÄl. Warberg kunde dock vÀnda tillbaka till seger med 7-5.

 • Kvinna gripen för försök till grov misshandel

  En kvinna i 25-ÄrsÄldern greps pÄ fredagseftermiddagen sedan hon försökt hugga personalen pÄ ett boende pÄ LÀbyvadsvÀgen med en glasskÀrva. I samband med hÀndelsen fick kvinnan en mindre sÄrskada pÄ handen, men ingen ur personalen skadades. Kvinnan omhÀndertogs enligt lagen om psykiatrisk tvÄngsvÄrd och fördes till vÄrden.

 • Greps med kniv i ryggsĂ€ck

  En man i 25-ÄrsÄldern greps av tillkallad polis i GrÀnbystaden sedan nÄgra ordningsvakter uppmÀrksammat att mannen gick omkring med en kniv nedstoppad i sin ryggsÀck. Mannen Àr nu misstÀnkt för förberedelse till grov misshandel.

 • MĂ„lrikt vid Siriusseger

  Det blev hela 19 mĂ„l i innebandyns superliga mellan Sirius och Dalen nĂ€r lagen möttes pĂ„ lördagseftermiddagen. Sirius hade ledningen under hela matchen men Dalen var nĂ€ra att komma ikapp. Matchen slutade dock 10-9 till blĂ„svart som gĂ„r upp pĂ„ tabellens femte plats. Jakob Drews och Filip Eriksson gjorde tre mĂ„l vardera.

 • Första segern för Uppsala Basket

  Uppsala Baskets damer vann sÀsongens första seger nÀr man pÄ bortaplan besegrade Mark med 79-77. Det krÀvdes dock förlÀngning för att skilja lagen Ät. PoÀngbÀst i Uppsala blev Ellinor Holmberg med 20 poÀng.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert pĂ„ ParksnĂ€ckan den 3 augusti flyttas pĂ„ grund av omstĂ€ndigheter som man inte kunnat rĂ„da över. Nytt datum för konserten Ă€r den 11 augusti dĂ„ den ocksĂ„ fĂ„r en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti Ă€r giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • MendĂ©z klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succĂ©erna Trolkarlen frĂ„n Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svĂ€ngande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vĂ„rturnĂ©n, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstĂ€ckande vĂ„rturnĂ© med sin förestĂ€llning "En komisk depression" som spelats för utsĂ„lda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnĂ©avslutningen, och pĂ„ allmĂ€n begĂ€ran, slĂ€pptes biljetter till fler förestĂ€llningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, VĂ€sterĂ„s och Uppsala i turnĂ©planen. TurnĂ©n avslutas den 8 oktober med en förestĂ€llning pĂ„ UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsĂ€tter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsÀtter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsÀtter under vÄren 2017. Konsten har nu fÄtt en sjÀlvklar plats pÄ UKK och musiken ett spelrum pÄ konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares slĂ€pper singel

  Det virala fenomenet "Mares" frÄn Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" frÄn 2015 har idag över Ätta miljoner streams pÄ Spotify. Nu slÀpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet bestÄr av fem musiker som samtliga kommer frÄn Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle Äker ut pÄ stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kvÀll. Sommarturné 2017" Det Àr dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trÀdgÄrden som nÀst sista stopp pÄ turnén den 18 augusti.

 • ReChoir fĂ„r kommunens resestipendium

  KulturnÀmnden i Uppsala beslutade pÄ torsdagen att ge 2016 Ärs resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala Àr körernas stad och det kÀnns bra att pÄ detta sÀtt kunna bidra till utvecklingen för en förhÄllandevis ny och spÀnnande Uppsalagrupp som hÄller en hög konstnÀrlig kvalitet, sÀger KulturnÀmndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd pÄ Uppsala Stadsteater sedan nio Är tillbaka slutar. NÀr frÄgan om förlÀngt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlÀnga för att förverkliga nÄgra andra ideér som han har burit pÄ uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert pĂ„ Regina i Uppsala, för ett Ă„r sedan var den populĂ€ra gruppen i Uppsala och bjöd pĂ„ drygt tvĂ„ timmars nostalgisk rock. Nu Ă€r man ute pĂ„ en ny turnĂ© och stannar till i Uppsala den hĂ€r helgen. Första spelningen gjordes igĂ„r fredag, den andra sker under lördagskvĂ€llen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  PÄ söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. FÄ band kan göra bra covers pÄ David Bowie men "Throw me some Bowie" Àr ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar upptrÀdandet.

 • SĂ€songspremiĂ€r för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vÄrsÀsongen 2015 med populÀra sÄngerskan Meta Roos. Publiken kan rÀkna med att fÄ lyssna till svenska pÀrlor av bland annat Ted GÀrestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  PÄ mÄndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert pÄ Uppsala Konsert och Kongress. Det Àr dirigent Paul MÀgi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  PÄ mÄndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med mÀnniskor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och mÀnniskor med speciella behov. Kulturveckan pÄgÄr mellan den 10-14 november pÄ Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen fĂ„r bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival Àr en av 23 aktörer som fÄr dela pÄ totalt 1 470 000 kr i bidrag frÄn KulturrÄdet. Gitarrfestivalens storlek pÄ stödet Àr dock okÀnt, men pengarna ska anvÀndas som stöd för att bjuda in utlÀndska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus BĂ€ckström entledigas frĂ„n sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och BĂ€ckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong pĂ„ V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd pÄ en JackpottomgÄng, nÀr de sju avdelningarna var körda pÄ Axevalla Äterstod det endast 27 kuponger med 7 rÀtt. 20 av dessa kuponger var inlÀmnade i Sverige, en av kupongerna som var inlÀmnad hos ATG-ombud lÀmnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends instĂ€llt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha upptrÀtt pÄ UKK den 14 november stÀller in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan Äterlösa dem inom en mÄnad rÀknat frÄn det datum konserten skulle ha Àgt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hÄlla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare frÄn början ÄterstÄr nu hÀlften, en av dem Àr Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis lÄt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum gÄr ut vid Ärsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter Ätta Är.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström frÄn Uppsala har gÄtt vidare i ytterligare en delfinal i musiktÀvlingen Idol som pÄgÄr just nu pÄ TV4. I fredagens tÀvling framförde Sandra lÄten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjÀlper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmÄgan att upprÀtthÄlla ett erektionsföretag tillrÀckligt för sex pÄverkar upp till 30 miljoner amerikanska mÀn.
Receptbelagda lÀkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i mÄnga Är nu, och Viagra enbart har ordinerats mer Àn 20 miljoner gÄnger i USA. Generellt kan problem med erektioner spÄras till problem med blodflödet, och det Àr problemet att lÀkemedel som Viagra-adress.

Men den allmÀnna hÀlsan och det fysiska tillstÄndet pÄverkar Àven erektionernas kvalitet, liksom tillstÄndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bÀckenbotten. Behandla golvmusklerna hÄller dina inre organ pÄ plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist pÄ trÀning. Kvinnor som har genomgÄtt födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att fÄ sitt bÀckgolv i form igen. Men visste du att mÀn kan dra nytta av att göra Kegel övningar ocksÄ? LÀs mer hÀr.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistÀ