Emil Ernebros julskiva "Winter Jazz". (Foto: Pär Dahlerus) Emil Ernebros julskiva "Winter Jazz". (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Emil Ernebro - Winter Jazz

2017-12-17 - 01:05

Gitarristen och "fingerstyle" mästaren Emil Ernebro har spelat in en CD som han kallar Winter Jazz.

 

Albumet består av en samling julmelodier som Emil gjort snygga arrangemang av, passande för sin spelstil som går under benämningen "fingerstyle". Som namnet på albumet avslöjar så har arrangemangen oftast en lite jazzig ton.

 

Gitarrspelet är som vanligt helt fantastiskt när den begåvade Ernebro plockar på gitarrens strängar. Det är svårt att förstå att en ensam gitarrist kan få fram så många toner och stämmor på en gång. Arrangemangen är genomarbetade och känns fräscha och luftiga.

 

Trots att julmelodierna Emil spelar är välkända så blir det ändå inte tråkigt, på detta sätt har man inte hört dem förut. Musiken lämpar sig lika bra att lyssna intensivt och koncentrerat på som att förhöja stämningen på julfesten.

 

Gitarrspelet får helt klart full pott och helhetsintrycket blir starka 8/10. Helt klart skulle jag vilja se Emil framföra dessa låtar live. Kanske en julturné till nästa år?

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Falu-sonen Mattias Lies skivdebuterade redan 2006. I dagarna har han släppt sitt femte album som han kallar Highs & Lows.

Recension: På själva midsommaraftonen har Bob Dylan släppt en ny skiva. Det är hans första skiva med nyskrivna låtar på åtta år.

Recension: När jag recenserade ett tidigare album av Martin Riverfield (Engström) and the Wheels of Fortune, önskade jag att de skulle göra ett album på svenska.

Recension: För en tid sedan fick jag en skiva från Norge med artisten Harald Thune. Dessförinnan ett för mig okänt namn, men när jag började lyssna häpnade jag direkt. Det lät ju så fantastiskt bra.

Recension: Maple & Rye kallar sig själva en folk inspirerad indie-pop grupp.

Recencion: Safari Season som består av Lars Ryen på sång och Anders Lindgren på gitarr och keyboards har i dagarna släppt en fyra-spårs CD-EP. De har också hjälp av Daniel Gullö på bas, trummor, Keyboards och gitarr.

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...

Recension: Det talas ofta om årets bästa album. Jason Isbell och hans band the 400 Unit med albumet Reunions, som släpps på fredag den 15 maj, aspirerar på titeln enligt min bedömning. Fast det är klart, inte ens halva detta olycksaliga år har passerat ännu och det är kanske bäst att vara försiktig.