Nio ekipage startklara på Bredsjön för IceOpti SM. (Foto: Peter Steffner) Nio ekipage startklara på Bredsjön för IceOpti SM. (Foto: Peter Steffner)

Världsklass när Ice Optimist SM avgjordes i Järlåsa

2015-03-13 - 02:12

Utrustade med spikskor, flytväst och hjälm samlades i lördags nio ungdomar på Bredsjöns is vid Järlåsa. Sommartid kappseglar de alla med Optimistjolle vid klubbarna UKF, ESK, KOJK, KSSS och SäSS. Nu hade de med sig varsin IceOpti, för att genomföra årets SM-tävling.

 

IceOpti är en typ av isjakt avsedd för ungdomar 7-15 år. Den har likadan rigg och segel som en Optimistjolle och om man kan segla en jolle så lär man sig snabbt segla en IceOpti. Den stora skillnaden är farten, som lätt når över 30 knop om man väljer att segla i tillräcklig vind. Lördagens tävling hade frisk vind med hård och våt is – perfekt för härligt snabb och säker segling! Kjell Mattsson, Björn Ekström och Ragnar Jalakas - veteraner på issegling från Uppsalaföreningarna ESK och UKF - höll i arrangemanget.

 

004Skepparmöte-innan-första-start

Skepparmöte innan start. (Foto: Peter Steffner)

 

Två rundningsmärken satt 700 meter ifrån varandra och bildade en bana som sträckte sig runt hela sjön. Startlinjen låg strax utanför badplatsen. Sju heat med tre varv vardera skulle genomföras. Varje heat beräknades ta 10 minuter. Alla seglare startar samtidigt från en startlinje som ligger vinkelrätt mot vindriktningen. De springer igång sin jakt, hoppar i, skotar hem och faller av lite för att bygga upp fart.

 

Sedan kryssar de till banans bortersta märke som rundas moturs, för att sedan segla med vinden tillbaks mot startlinjen. Den passeras dock aldrig, utan varvning sker genom att seglaren passerar banans andra rundningsmärke som står ca 60 meter ovanför startlinjen. Publiken står utmed startlinjen och ser jakterna swisha förbi i full fart. Mållinjen är mellan rundningsmärket till en punkt på startlinjen. Målgång signaleras med den ikoniska svart-vit-rutiga flaggan.

 

122Hög-fart

Man kan komma upp i mycket höga hastigheter. (Foto: Peter Steffner)

 

Den avgörande skickligheten handlar mycket om att välja väg så att seglaren får maximal fart snarare än kortast väg. Dessutom vill man undvika att jaktens ismedar sladdar över isen eller att ena bakmeden lyfter så att man åker på bara två medar. Båda situationerna pareras förvisso av seglaren men farten blir sänkt och då tappas placeringar snabbt. Istället vill seglaren att jakten ska ligga som ett strykjärn i kurvor såväl som vid segling rakt fram, med endast ett distinkt väsande ljud från medarna.

 

374åtta-direkt-efter-start

Starten har precis gått. (Foto: Peter Steffner)

 

Efter sex spännande heat hade den regerande svenska mästaren Rasmus Söderman och hans klubbkamrat Ivar Steffner tre segrar och två andraplatser vardera. Ivar hade ett litet övertag i poäng, men det sjunde och sista heatet skulle avgöra förstaplatsen. Samma ovisshet gällde även resten av fältet. Första och andra plats var visserligen utom räckhåll. Men i övrigt så var nästan vilken ordning som helst möjlig i resten av resultatlistan.

 

Tabellen med poäng blir snabbt alltför omfattande för att man helt säkert ska veta de sammanräknade placeringarna. Men både seglare och publik visste att blott enstaka poäng nu kunde göra stor skillnad. Så på startlinjen inför det sista heatet kände alla seglare att de fortfarade hade att vinna sin slutplacering.

 

146Ivar-swischar-mållinjen-som-ett-strykjärn-och-hmmmm-med-bromshuvan-utfälld

Ivar swischar förbi mållinjen. (Foto: Peter Steffner)

 

Stående vid rundningsmärket flaggade Kjell iväg seglarna. Rasmus och Ivar tog täten. Vid första varvningen leder Ivar. Rasmus är 15 meter och Philip Lindblad 40 meter bakom. Oscar Svensson på fjärde plats jagas av David Mårsäter. Magnus Tryselius är på väg att hinna ikapp David och passerar varvningen i mycket hög fart. Men precis efter rundningsmärket får han ett lyft som han parerar ner till en bredsladd som ger en av dagens riktigt stora vattenkaskader på den våta isen.

 

406funktionärerna-och-föräldrarna-utgjorde-huvuddelen-av-publiken

Funktionärer och föräldrar följer tävlingen. (Foto: Peter Steffner)

 

Wilhelm Alness varvar och svänger upp i en bana ovanför Magnus för att försöka genskjuta fältet framför honom. Axel Steffner jagar förbi på läsidan. Han måste försöka klättra i fältet och väljer en flackare bana än Wille och går djupare ner mot den norra stranden för att hämta fart. Ivar och Rasmus har redan vänt upp mot kryssmärket och skapat en lucka på 150 meter till Philip.

 

Ivar drar ifrån men så får Rasmus mer fart och går om Ivar. Sedan växlar de igen och Ivar passerar kryssmärket en båtlängd före Rasmus. Just vid kryss-rundningen är farten på väg att nå maximum och det är en mäktig syn att se de karaktäristiska Optimist-segeln röra sig 30 gånger snabbare än när de sitter på en jolle. Men farten betyder också att en till synes stor ledning kan förloras på några sekunder. Och det är precis vad som händer.

 

343Axel-rundar-med-sladd

Axel rundar med sladd. (Peter Steffner)

 

Alldeles efter passagen av kryssmärket får Rasmus en kraftig stoppsladd och blir helt stillastående med sin jakt. Ivar har bara drygt ett varv kvar och far nu fram ensam i en ointaglig ledning. Men ljudet av sladden snett bakom sig fick Ivar att undra över hur det gick för Rasmus, så han stannar upp för att se efter. Det räcker för att Philip, Oscar och David ska hinna ikapp och förbi. Snart kommer även Axel, Magnus och Wille. Rasmus och Ivar ligger nu sist.

 

Tätstriden handlar om vem som ska ta bronsmedaljen medan kampen om mästartiteln avgöras av hur Ivar och Rasmus eventuellt kan hinna ikapp de andra. Vid andra varvningen leder Philip och han håller ledningen ända in i mål och tar därmed bronsmedalj. David går in som tvåa och Oscar trea. Och nu kommer hela tävlinges crescendo. Axel har klättrat till att ligga fyra, tätt följd av Rasmus och Ivar. Om Rasmus kan gå om på upploppet så vinner han guld. 50 meter innan mållinjen får Axel ett mycket kraftigt lyft och det ser ut som att han ska välta.

 

Farten bromsas rejält och Rasmus hinner upp vid sidan av Axel. Men Axel lyckas till allas stora förvåning få ner medarna i isen och skjuta fart så att han går i mål med två meters marginal före Rasmus. Ivar går i mål sekunden efter och har därmed hållt sin ledning i tabellen och är ny svensk mästare i IceOpti 2015!

 

439Seglarna-i-IceOpti-SM-2015

Deltagarna i årets upplaga av IceOpti SM (Foto: Peter Steffner)

 

Lördagens tävlingen höll mycket hög klass och blev en mycket värdefullt träning för alla nio seglare inför VM 2016 i Estland. Resorna till VM med seglarkamrater, föräldrar och funktionärer är minnesvärda sportlov för alla inblandade. I Uppsala finns god kapacitet för att ta emot många fler som vill segla IceOpti och komma med på tävlingar. En sommar med Optimistjolle-segling vid Skarholmen och sedan deltagande i IceOpti-träning på Vårdsätravikens is är ett bra recept för att snabbt komma in i sporten.

Text & Foto: Peter Steffner

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I dag lördag skulle Hagunda IF haft ett storslaget firande av föreningens 60-årsjubileum i IFU Arena, men Coronaepedemin kom i vägen för detta, ett Coronasäkert alternativ genomfördes därför istället i Vänge.

Dragracing: Tierp Arena ställer in dragracingens EM-deltävling i juni som en konsekvens av de restriktioner som Covid-19 har medfört. Arenans VD Urban Axell säger i ett uttalande att man inte ser någon möjlighet att fortgå med tävlingen.

Dragracing: Förra veckan beslutades att ställa in deltävling ett av fem i dragracing-EM, nu finns det även risk att deltävling två på Tierp Arena ställs in.

Dragracing: Det var glest mellan de uppländska framgångarna när Tierp Internationals avgjordes i helgen på Tierp Arena. Bästa noteringarna stod de uppländska motorcykelförarna Peter Östlund och Magnus Pollack för som båda föll i varsin semifinal.

Fartfylld dag i Uppsala när OS-grenen BMX racing korade sina svenska mästare under lördagen på SMK Uppsala BMX Arena.

Dragracing: Det blev respass för Peter Rundström i kvartsfinalen när helgens EM-deltävling Tierp International avgjordes.

Dragracing: Uppsalaföraren Peter Rundström är kvalfemma efter den första dagen kvalkörningar av EM-deltävlingen Tierp International och motorcykelklassen Super Comp Bike.

Dragracing: Han kom, han sågs, han segrade - Robban Karlsson tog en toppposition i sin enda kvalrepa på fredagen, åkte sedan till Linköping på lördag och kom tillbaka till Tierp och vann hela tävlingen på söndagen.

Dragracing: Robban Karlsson gav allt i sin första och enda kvalrunda av Pro Stock Bike och satte 7,01 sek med fina hastigheten 309,6 km/h.

Dragracing: Stock Super Stockföraren Erik Wallin gick lite överraskande hela vägen fram till final i helgens dragracingtävlingar på Tierp Arena.

 • Seger i säsongspremiären

  Sirius bandy vann lördagens säsongspremiär när man spelade träningsmatch mot Tellus. Efter en första halvlek med mycket bra spel ledde blåsvart med 4-0 men slog av lite i andra halvleken. Tellus tog sig in i matchen och var nära att gå ikapp, men vid ställningen 4-3 slog Jimi Heinonen till på övertid och fastställde slutresultatet till 5-3. Sirius mål: Jimi Heinonen 2, Teemu Määttä 2, Kalle Mårtensson.

 • Sirius tappade matchen i andra halvleken

  Sirius spelade ut Elfsborg under första halvleken i kvällens allsvenska möte. I halvtid ledde uppsalalaget med 3-1 efter mål av Stefano Vecchia, Elias Andersson och Axel Björnström. I andra halvleken tappade man det mesta och Elfsborg kunde komma ikapp och kvitterade till 3-3 i den 63:e minuten. 

 • Uppsala föll mot Kristianstad

  IK Uppsala Fotbolls Cassandra Korhonen gav sitt lag ledninge med 1-0 i det damallsvenska möte mot Kristianstad på bortaplan under söndagen. Men några poäng blev det inte till nykomlingarna, Kristianstad vände på matchen genom att först kvittera till 1-1 genom Jutta Rantala i den 61:a minuten. En kvart senare gjorde Josefin Harrysson 2-1 för hemmalaget, ett resultat som alltså kom att bli slutresultat.

 • Sirius andra förlust

  IK Sirius Fotboll inkasserade sin andra förlust i årets allsvenska när man förlorade med matchens enda mål mot AIK. Segern för Solnalaget är den nionde raka mot Sirius.

 • Oavgjort för Sirius efter sen kvittering

  Sirius delade på poängen med Hammarby i bandyns elitseriemöte på fredagen genom att spela 3-3. Sirius var illa ute men på en hörna i den sista minuten kvitterade Samuel Heeger efter en retur. Sirius övriga mål gjordes av Nils Bergström och Kalle Mårtensson.

 • Sena mål fällde Sirius

  Sirius Bandy höll jämna steg med Sandviken på Studenternas IP under lördagens elitserieomgång. I slutet av den första halvleken kvitterade Jimi Heinonen till 2-2 på straff. Sedan kunde gästerna gå fram till 2-4 innan Heinonen reducerade till 3-4 och gav hopp till ett i övrigt ganska utspelat Sirius i andra halvleken. Matchen slutade med bortaseger 3-6 sedan gästerna gjort sista två målen under matchens slutminuter.

 • "Bara" oavgjort i den allsvenska comebacken

  Storvretas damer fick nöja sig med en poäng i den allsvenska comebacken trots att man hade ledningen med två mål. I mitten av tredje perioden ledde Storvreta med 4-2 men två mål under de sista två minuterna rädda poäng för Åkersberga. Det var dock dramatsiskt, först gjorde Åkersberga 4-3, ett mål som godkändes trots en felaktig numrering på målskyttens tröja. Ett matchstraff på målskytten blev konsekvensen och trots en spelare utvisad kunde sedan gästerna kvittera på en straff. Förlängningen blev mållös och matchen slutade 4-4.

 • Ny förlust för Sirius

  Sirius förlorade söndagens möte i allsvenskan mot Norköping hemma på Studenternas IP med 0-2. Sirius har nu sju raka matcher utan vinst, senast man vann i allsvenskan var just mot Norrköping med 1-0 borta den 30 juni. Sirius ligger på 13:e plats i tabellen, endast två poäng före Falkenberg på kvalplats.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll går från klarhet till klarhet i årets Elitettan. På lördagen vann man med säkra 3-0 på bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar på topplagen från sin fjärde plats i tabellen. Uppsalas mål gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Seger för GUSK i mittenmötet

  Det blev seger med 2-0 för Gusk i mittenmötet av herrtvåan mot Lidingö. Gusk ligger efter segern på femte plats i tabellen med 20 poäng, fyra poäng före Lidingö som har 16 poäng. Gusks mål gjordes av Mikael Mellberg (27) och Jens Hägg (87).

 • Sirius vinnare i hemmapremiären

  Sirius vann även den andra allsvenska matchen då man tog emot Eskilstuna på "nya" Studenternas under måndagen. Sirius fick en bra start och kunde gå fram till ledning med 3-0, en ledning som gästerna reducerade till 3-1 innan halvtid. Den andra halvleken slutade 0-1 och Sirius är obesegrade efter de inledande två omgångarna av årets Allsvenska efter seger med 3-2.

 • Siriusförlust i sista omgången

  Sirius innebandydamer avslutade SSL-säsongen med en förlust i den betydelselösa matchen mot Warberg med 7-5. Sirius hämtade upp ett underläge med 3-0 och hade kvitterat till 4-4 och även tagit ledningen i slutperioden med ett mål. Warberg kunde dock vända tillbaka till seger med 7-5.

 • Målrikt vid Siriusseger

  Det blev hela 19 mål i innebandyns superliga mellan Sirius och Dalen när lagen möttes på lördagseftermiddagen. Sirius hade ledningen under hela matchen men Dalen var nära att komma ikapp. Matchen slutade dock 10-9 till blåsvart som går upp på tabellens femte plats. Jakob Drews och Filip Eriksson gjorde tre mål vardera.

 • Första segern för Uppsala Basket

  Uppsala Baskets damer vann säsongens första seger när man på bortaplan besegrade Mark med 79-77. Det krävdes dock förlängning för att skilja lagen åt. Poängbäst i Uppsala blev Ellinor Holmberg med 20 poäng.

 • Andra raka segern för Almtuna

  Almtuna vann andra raka segern i HockeyAllsvenskan då man på söndagen besegrade Södertälje på bortaplan med 4-0, det är Almtunas andra raka seger/nolla, tidigare i veckan vann man hemma i Gränbyhallen med 2-0 mot Vita Hästen.

 • Almtuna segrare efter straffar

  Almtuna hamnade i underläge med 2-4 i söndagens allsvenska match mot Pantern. Man lyckades dock kvittera gästernas ledning till 4-4 innan tredje periodens slut. Efter en mållös förlängning kunde sedan Almtunas Tony Mårtensson göra ett "game winning goal" i den åttonde straffomgången.

 • Tung basketförlust för Uppsala

  Uppsala Baskets herrar såg ut att gå mot en bekväm seger mot nykomlingarna Köping i tisdagens basketligamöte. Efter halva matchen ledde man med 42-29, gästerna kom dock tillbaka i matchen efter en svag tredjeperiod av Uppsala som man förlorade med 10-21. Slutresultatet skrevs till 68-70 och en premiärförlust för nya tränarparet Zlatan Hadziresic och Efongo Imbia.

 • Storvreta segrare i målkalas

  Storvreta vann lördagens bortamöte mot Höllviken med hela 2-12 och delar efter segern serieledningen tillsammans med Falun på 29 poäng. Poängbäst i Storvreta var Jimmie Pettersson med fem poäng (2+3)

 • Två perioder räckte för Sirius

  Två perioder räckte för Sirius Innebandy som gjorde processen kort med Jönköping i lördagens SSL-möte. Efter två perioder ledde nämligen blåsvart med 6-0. Matchen slutade 7-3 sedan uppsalalaget slagit av lite i den tredje perioden. Poängbäst i Sirius blev Jakob Drews (1+2) och Joakim Olsson (2+1).

 • Viktig seger mot Björklöven

  Almtuna vann med 4-7 borta mot Björklöven under onsdagen. Segern grundlades under den andra perioden som Almtuna vann med 5-2 de övriga två perioderna slutade 1-1. Almtuna bröt därmed hemmastarka Björklövens segersvit på fyra raka matcher och går samtidigt upp på tabellens elfte plats.

 • Seger i säsongspremiären

  Sirius bandy vann lördagens säsongspremiär när man spelade träningsmatch mot Tellus. Efter en första halvlek med mycket bra spel ledde blåsvart med 4-0 men slog av lite i andra halvleken. Tellus tog sig in i matchen och var nära att gå ikapp, men vid ställningen 4-3 slog Jimi Heinonen till på övertid och fastställde slutresultatet till 5-3. Sirius mål: Jimi Heinonen 2, Teemu Määttä 2, Kalle Mårtensson.

 • Sirius tappade matchen i andra halvleken

  Sirius spelade ut Elfsborg under första halvleken i kvällens allsvenska möte. I halvtid ledde uppsalalaget med 3-1 efter mål av Stefano Vecchia, Elias Andersson och Axel Björnström. I andra halvleken tappade man det mesta och Elfsborg kunde komma ikapp och kvitterade till 3-3 i den 63:e minuten. 

 • Uppsala föll mot Kristianstad

  IK Uppsala Fotbolls Cassandra Korhonen gav sitt lag ledninge med 1-0 i det damallsvenska möte mot Kristianstad på bortaplan under söndagen. Men några poäng blev det inte till nykomlingarna, Kristianstad vände på matchen genom att först kvittera till 1-1 genom Jutta Rantala i den 61:a minuten. En kvart senare gjorde Josefin Harrysson 2-1 för hemmalaget, ett resultat som alltså kom att bli slutresultat.

 • Sirius andra förlust

  IK Sirius Fotboll inkasserade sin andra förlust i årets allsvenska när man förlorade med matchens enda mål mot AIK. Segern för Solnalaget är den nionde raka mot Sirius.

 • Aggresiv mot billjettkontrollant

  En kvinna i 25-årsåldern anmäldes på tisdagsmorgonen för ringa bedrägeri och våldsamt motstånd. Det var när en biljettkontrollant bad om att få se biljett på bussen. Kvinnan saknade biljett och avvisades från platsen efter anmälningsupptagning.

 • Grävde vid grav - omhändertogs av polis

  En person omhändertogs på fredagskvällen sedan denne uppträtt irrationellt på en kyrkogård vid Engelska parken. Personen stökade till vid en grav och grävde i marken uppger polisne i region mitt på sin hemsida. Personen omhändertogs med stöd av 47 § LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

 • Medelväntetiden på 1177 ökar

  Medelväntetiden till 1177 Vårdguiden på telefon var i februari 22 minuter lång, uppger Vårdstyrelsen i Region Uppsala. Anledningen till den ökade väntetiden uppges bero på många samtal om coronaviruset.

 • Vårdstyrelsens resultatprognos 5 miljoner kronor

  Vårdstyrelsen och dess förvaltningar, Folktandvården och Nära vård och hälsa redovisar ett prognosticerat resultat på 5 miljoner kronor efter februari månads utgång. Resultatet är dock en avvikelse mot årsbudget med 9,6 miljoner kronor uppger Region Uppsala. Nära vård och hälsa redovisar en prognos på minus 6 miljoner kronor.

 • Bilbränder i Stenhagen

  Två bilar skadades på måndagskvällen i en anlagd brand. Det var en parkerad bil som antändes och en bil som stod parkerad intill fick sekundärskador av branden. Polisen misstänker att branden var anlagd och upprättade en anmälan om skadegörelse genom brand.

 • Stopp i tågtrafiken efter påkörningsolycka

  En person omkom vid 17:30-tiden efter en påkörningsolycka av ett tåg vid Bergsbrunna. Under arbetet på olycksplatsen stoppades all tågtrafik mellan Uppsala Central och Knivsta. Polisens trafikstopp hävdes klockan 18:42, anhöriga är underrättade om dödsfallet. Det finns inga misstankar om brott, uppger polisen i region Mitt.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä