Anette Svensson framför Akademiska sjukhusets akutmottagning i Uppsala. (Foto: Peter Bohlin) Anette Svensson framför Akademiska sjukhusets akutmottagning i Uppsala. (Foto: Peter Bohlin)

Coronaföraren: "känner mig mer skyddad i bilen än någon annanstans"

2020-05-04 - 05:09

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.


Jag stämde träff med Anette en kväll i Uppsala när hon precis hade påbörjat sitt nattpass. Vi träffades utanför Akademiska Sjukhusets akutintag för att ta några bilder. Under tiden vi är där får Anette en bårkörning just från akuten. Vi bestämmer att vi träffas igen när den är utförd, då skulle jag också få en chans att se när hon rengör bilen.

 IMG 0596

Anette Svensson rengör båren och remmarna innan hon ställer in den i bilen efter utförd transport. (Foto: Peter Bohlin)

 

Efter avlämningen sprutar hon desinfektionsmedel över båren och är noggrann med att rengöra bältet och alla anläggningsytor. Sedan gör hon om samma procedur inne i bilen, sprutar desinfektionsmedel överallt och är extra noga där kunden kan ha vidrört inredningen. Efter ytterligare ett uppdrag med samma procedur efter kunden hade lämnats hinner vi sitta en stund i bilen för att genomföra den här intervjun.
- Jag känner mig säkrare i den här bilen än vad jag gör till exempel i en affär, konstaterar Anette under vårt samtal.

 

Det var inte självklart att Anette skulle börja köra taxi från början.
- Jag pluggade på högskolan till beteendevetare och skulle ha ett extrajobb, någon sa att "du som tycker om att köra bil borde köra taxi" så jag tog taxilegget men skulle bara köra extra, berättar Anette som dock fastnade i branschen och började köra heltid.

 

 IMG 0561

Anette Svensson vid bilen som hon transporterar sina sjukresekunder. (Foto: Peter Bohlin)

 

Det har sedan dess blivit sex år som taxichaufför på Enköpings Taxi där hon är en engagerad och ambitiös medarbetare som månar om sina kunder.
- Det har bara rullat på och jag trivs jättebra så jag har inte sett någon anledning att byta.

 

I samband med att Taxi Enköping och Region Uppsala började samtala om att utöka befintligt samarbete med transporter av coronapatienter gick det ut en fråga till alla anställda på taxibolaget.
- Först pratades det mest allmänt om vi skulle få uppdraget, sen gick det ut en fråga till alla chaufförer om man var intresserad. Nu hade de visserligen frågat mig lite före, de utgick väl från alla som var singlar först, berättar Anette och skrattar hjärtligt. Det var nog enklast att fråga oss först.
- Man har ingen annan att tänka på, man har inga barn som ska till skolan och det är ju faktiskt en smitta.


Det enda kravet för att tacka ja var att arbetstiden skulle fortsätta vara på natten, men i övrigt tvekade Anette aldrig över uppdraget.
- Det enda jag fick till mig var att jag skulle fråga mina barn först, så jag frågade båda tjejerna som svarade "kör mamma"

 

 IMG 0591

Bussens inredning samt anläggningsytor spritas och rengöres mellan varje kund. (Foto: Peter Bohlin)


Vetskapen om att kunna hjälpa till att avlasta vården och ambulanspersonalen gjorde också att det var ett lätt beslut. Anette kör sjukresor normalt sett också men nu behövdes chaufförer som fick särskild utbildning för att ta hand om coronakunder.

 

Allting gick snabbt eftersom Region Uppsala hade behov av att kunna erbjuda personer med misstanke om smitta ett sätt att ta sig till och från vården inom ramen för kommunens "särskilda kollektivtrafik"

- Till en början var det lite bökigt, men numera när personalen vet att vi är där för att hjälpa till så är det mer positivt och personalen blir glada över att se oss, framförallt sedan vi började köra natt och med bår. Sjukhuset får tomma rum när vi kommer och hämtar oavsett tid på dygnet berättar Anette.

 

Anette är alltid mån om sina kunder och vill gärna veta att de kommer hem ordentligt.
- Jag frågar alltid om de vill ha hjälp och följer gärna med och stöttar om de vill, det är en självklarhet för mig, jag väntar alltid tills de har kommit innanför dörren och ibland behöver de hjälp med nycklarna.

 

 IMG 0599

Platsförkläde och munskydd byts ut efter varje kund. (Foto: Peter Bohlin)

 

Trots att jobbets karaktär har förändrats beträffande vilken typ av patienter hon kör så tycker inte Anette att jobbet egentligen har förändrats något.
- Den enda skillnaden är att jag klär på mig en massa skyddsutrustning, kanske att man är lite mer restriktiv innan man går in och hjälper till med bilbälten och såna saker. Men är det någon som har ont, eller en äldre person som behöver hjälp så gör jag det med automatik.

 

Många människor är rädda för att få den här smittan, har människor i din omgivning förändrats sen du började köra coronabilen?
- Nej, jag har inte märkt någonting, säger Anette, delvis för att jag har mitt sociala umgänge på avstånd, sen har jag en väninna som jag umgås mycket med som satte sig i självkarantän före jag började köra så det har varit så redan från början.

 IMG 0609

Båren är på plats och Anette är snart redo för nästa uppdrag. (Foto: Peter Bohlin)

 

Umgänget med kollegorna på Taxi Enköping har inte heller förändrats berättar Anette.
- De som jag umgås med kommer förmodligen hjälpa till att köra sen så dom vet vad det handlar om, vi använder skyddsutrustning och känner oss trygga för vi vet vad vi gör.

 

Jag frågar Anette om hon aldrig har ångrat att hon börjat köra coronapatienter och jag hinner inte ställa frågan färdigt förrän hon svarar ett kort "nej, aldrig"
- Jag trivs faktiskt jättebra med att göra det här, fyller hon på med efter ett par sekunders tystnad.

 

Det som Anette upplever är att hon kommer i kontakt med mer positiva energier till skillnad mot hur media framställer coronasmittan.
- Allting framställs så fruktansvärt negativt, det framställs som att om man får Corona så dör man. Jag är förstås glad att jag slipper träffa de som är mest sjuka, jag träffar de som är i mellangruppen och det är skönt att se och höra hur positiva de är.

 

 IMG 0571

Jag stortrivs med mitt arbete, säger Anette Svensson som aldrig har ångrat att hon började köra coronabilen. (Foto: Peter Bohlin)

 

När jag frågar Anette om hon tror att hon har förändrats som människa sedan hon började köra Coronabilen så tänker hon en lång stund innan hon svarar.
- Man har kanske blivit lite mer medveten om vår egen dödlighet, hur lätt saker kan hända och hur fruktansvärt lätt det kan förändras. Men när det gäller sitt eget välmående så tänker inte Anette mer på det än tidigare.

 

Avslutningsvis måste jag ställa den frågan som jag tror att alla vill ställa till dig, är du rädd för att bli smittad av Corona?
- Nej! Jag har faktiskt fått den frågan tidigare, hittills har jag kört ett hundratal kunder och säkert 80% har ställt den frågan. Jag är inte rädd, jag är mer rädd om jag går ut i en affär där folk är oaktsamma, klämmer sig emellan och hostar rätt ut.


- Jag är skyddad och de som jag kör är skyddade, jag känner mig faktiskt mer skyddad här i bilen än någon annanstans, avslutar Anette.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Torsdagen den 13 maj uppmättes den sjunde högsta temperaturen för veckan någonsin vid mätstationen Uppsala Flygplats. Även veckan som helhet var varmare än normalt.

 

Corona: Den senaste veckan har 560 nya fall av Covid-19 bekräftats i Uppsala län, det är ungefär samma nivå som under den föregående veckan. Flest nya fall i länet just nu finns i Östhammar.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

 • Almtuna föll i förlängningen

  Almtuna ledde med 2-1 mot formstarka Västervik i hockeyallsvenskan när det var cirka fyra minutuer kvar av tredje perioden. Gästerna lyckades dock kvittera till 2-2 och sedan vinna i den efterföljande förlängningen. Almtuna behåller dock sin 10:e plats i serien före Vita Hästen och utökade dessutom försprånget till två poäng efter dagens poäng mot Västervik.

 • Storvreta vände i sista perioden

  Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

 • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

  Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

 • Bravo tremålsskytt för Sirius

  Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

 • Almtuna nollade av Västervik

  Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

 • Trafikbrott Uppsala

  På torsdagens eftermiddag 15:34 stoppade en polispatrull en bilist i 60-årsåldern som körde mot enkelriktat vid Resecentrum. Något senare 16:14 får en kvinna i 50-årsåldern böter för att hon använt mobiltelefon under bilkörning på Bolandsgatan.

 • Olovlig körning med obältat barn i bilen

  Vid 14-tiden på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Mannen har körkortstillstånd men saknar körkort. I bilen finns ett obältat barn, körkortstillståndet omhändertas och en anmälan om olovlig körning skrivs, uppger Polisen på sin hemsida.

 • Flera företag drabbade av inbrott

  Flera företag på Västra Ågatan har drabbats av inbrott. På ett av företagen har flerra dörrar brutits upp, och det saknas bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer uppger polisen i region mitt på sin hemsida. Flera företag i samma fastighet är drabbade, anmälningsupptagning har gjorts under tisdagen.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

 • Stal kläder i preparerade väskor

  En kvinna greps på måndageftermiddagen i en butik i Boländerna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner kläder i preparerade väskor, när polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes väskor togs i beslag, uppger polisen på sin hemsida.

 • Motorcykelstöld i en garagelänga

  En man i Årsta upptäckte på måndagmorgonen att hans motorcykel hade stulits från en garagelänga där den varit uppställd. Ett verktygsskåp har också brutits upp och det saknas diverse verktyg uppger polisen i RLC Mitt.

 • Två gripna på arenaområde i Gränby

  Två personer har gripits i anslutning till Gränby arenaområde. En anmälare har observerat två misstänkta personer på måndagmorgonen vid 4-tiden som man tror har brutit sig in i en container. När patruller anträffar de misstänkta personerna väljer de att fly men fångas snabbt in.

  Containern uppges endast innehålla skräp, men en elcykel som de två personerna har med sig är anmäld stulen. Patrullen anträffar också en större mängd misstänkt stöldgods uppger polisen i RLC Mitt. De båda personerna, en man i 45årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern grips misstänkta för stöld alternativt häleri.

 • Timrå nollade Almtuna

  Almtunaikonen Per Svensson numera i Timrå visade vägen för sitt lag genom att göra matchens första mål mot sina gamla lagkamrater redan i den första minuten. Slutresultatet i söndagens match skrevs till slut 4-0 för tabelltvåan, Almtuna befinner sig på tabellens åttonde plats med 16 poäng i en rekordjämn men haltande tabell där det endast skiljer två poäng mellan tredje och nionde platsen.

 • Ny förlust mot Rosengård

  Uppsala Fotboll förlorade söndagens match i Damallsvenskan mot Rosengård med 5-1 på bortaplan. Senast lagen möttes var i Uppsala då vann Rosengård med hela 9-1. Uppsalas mål på söndagen gjordes av Beata Olsson.

 • Storvretas första förlust

  Storvreta förlorade söndagens match borta i superligan mot Linköping med 6-5 efter förlängning. Förlusten är Storvretas första den här säsongen och samtidigt som man föll tappade man serieledningen till Kalmarsund som har 14 poäng efter fem matcher, en poäng mer än Storvreta.

 • Delad pott mellan Sirius och Kalmar FF

  Det blev delad pott för Sirius och Kalmar FF på söndagen när man spelad oavgjort 2-2 på Studenternas IP. Eftersnacket kom dock att handla om en situation där Yukiya Sugita vänder bort tre motståndare och skjuter in 3-1 via ribban studsande på mållinjen och in i nättaket. Dessvärre blev Sugita och Sirius bokstavligt talat blåsta på målet eftersom domaren blåst av för att ge Sugita en frispark. Något senare kunde Kalmar FF kvittera till 2-2 som blev slutresultat.

 • Stark första period av Uppsala Basket gav seger

  Uppsala Basket vann sin tredje seger i Basketligan när man på lördagen besegrade Wetterbygden med 68-78 på bortaplan. Det var framförallt en stark första period som Uppsal vann med 11-25 som grundlade segern. Stor matchvinnare i Uppsala blev Zenta Melnika med 18 poäng och 10 returer. Uppsala ligger fyra i basketligans tabell med sex poäng efter fem matcher.

 • KFUM Uppsala vände mot Team4Q

  KFUM Uppsala Låg under med 57-38 borta mot Team4Q i lördagens omgång av Superettan. Med två bra slutperioder lyckades man dock vända till seger med 86-90 sedan lagkaptenen Mannos Nakos sänkt en matchavgörande trea vid ställningen 86-85 fram till 86-88. KFUM Uppsala är alltjämt obesegrade och har fem segrar av fem möjliga.

 • Uppsala Baskets första förlust

  Efter två inledande segrar i damernas basketliga åkte Uppsala Basket på säsongens första förlust. Det var Norrköpings Dolphins som kunde vinna i Upplands Bilforum USIF Arena med klara 62-79. Det var efter en dålig tredje period som Uppsala förlorade med 15 poäng (10-25) som gästerna kunde säkra segern.

 • Almtuna föll mot VIK

  Almtuna förlorade lördagens allsvenska möte borta mot Västerås med 3-2 efter periodesiffrorna (2-1, 0-1, 1-0). Det var dock nära att uppsalalaget kunde kvittera i slutet av den tredje perioden när Tobias Liljendahl var nära att peta in en retur. Nästa match för Almtuna är på tisdag den 20 oktober då man tar emot Modo hemma i Upplands Bilforum Arena.

 • Almtuna föll i förlängningen

  Almtuna ledde med 2-1 mot formstarka Västervik i hockeyallsvenskan när det var cirka fyra minutuer kvar av tredje perioden. Gästerna lyckades dock kvittera till 2-2 och sedan vinna i den efterföljande förlängningen. Almtuna behåller dock sin 10:e plats i serien före Vita Hästen och utökade dessutom försprånget till två poäng efter dagens poäng mot Västervik.

 • Storvreta vände i sista perioden

  Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

 • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

  Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

 • Bravo tremålsskytt för Sirius

  Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

 • Almtuna nollade av Västervik

  Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

 • Trafikbrott Uppsala

  På torsdagens eftermiddag 15:34 stoppade en polispatrull en bilist i 60-årsåldern som körde mot enkelriktat vid Resecentrum. Något senare 16:14 får en kvinna i 50-årsåldern böter för att hon använt mobiltelefon under bilkörning på Bolandsgatan.

 • Olovlig körning med obältat barn i bilen

  Vid 14-tiden på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Mannen har körkortstillstånd men saknar körkort. I bilen finns ett obältat barn, körkortstillståndet omhändertas och en anmälan om olovlig körning skrivs, uppger Polisen på sin hemsida.

 • Flera företag drabbade av inbrott

  Flera företag på Västra Ågatan har drabbats av inbrott. På ett av företagen har flerra dörrar brutits upp, och det saknas bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer uppger polisen i region mitt på sin hemsida. Flera företag i samma fastighet är drabbade, anmälningsupptagning har gjorts under tisdagen.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

 • Stal kläder i preparerade väskor

  En kvinna greps på måndageftermiddagen i en butik i Boländerna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner kläder i preparerade väskor, när polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes väskor togs i beslag, uppger polisen på sin hemsida.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä