Anette Svensson framför Akademiska sjukhusets akutmottagning i Uppsala. (Foto: Peter Bohlin) Anette Svensson framför Akademiska sjukhusets akutmottagning i Uppsala. (Foto: Peter Bohlin)

Coronaföraren: "känner mig mer skyddad i bilen än någon annanstans"

2020-05-04 - 05:09

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.


Jag stämde träff med Anette en kväll i Uppsala när hon precis hade påbörjat sitt nattpass. Vi träffades utanför Akademiska Sjukhusets akutintag för att ta några bilder. Under tiden vi är där får Anette en bårkörning just från akuten. Vi bestämmer att vi träffas igen när den är utförd, då skulle jag också få en chans att se när hon rengör bilen.

 IMG 0596

Anette Svensson rengör båren och remmarna innan hon ställer in den i bilen efter utförd transport. (Foto: Peter Bohlin)

 

Efter avlämningen sprutar hon desinfektionsmedel över båren och är noggrann med att rengöra bältet och alla anläggningsytor. Sedan gör hon om samma procedur inne i bilen, sprutar desinfektionsmedel överallt och är extra noga där kunden kan ha vidrört inredningen. Efter ytterligare ett uppdrag med samma procedur efter kunden hade lämnats hinner vi sitta en stund i bilen för att genomföra den här intervjun.
- Jag känner mig säkrare i den här bilen än vad jag gör till exempel i en affär, konstaterar Anette under vårt samtal.

 

Det var inte självklart att Anette skulle börja köra taxi från början.
- Jag pluggade på högskolan till beteendevetare och skulle ha ett extrajobb, någon sa att "du som tycker om att köra bil borde köra taxi" så jag tog taxilegget men skulle bara köra extra, berättar Anette som dock fastnade i branschen och började köra heltid.

 

 IMG 0561

Anette Svensson vid bilen som hon transporterar sina sjukresekunder. (Foto: Peter Bohlin)

 

Det har sedan dess blivit sex år som taxichaufför på Enköpings Taxi där hon är en engagerad och ambitiös medarbetare som månar om sina kunder.
- Det har bara rullat på och jag trivs jättebra så jag har inte sett någon anledning att byta.

 

I samband med att Taxi Enköping och Region Uppsala började samtala om att utöka befintligt samarbete med transporter av coronapatienter gick det ut en fråga till alla anställda på taxibolaget.
- Först pratades det mest allmänt om vi skulle få uppdraget, sen gick det ut en fråga till alla chaufförer om man var intresserad. Nu hade de visserligen frågat mig lite före, de utgick väl från alla som var singlar först, berättar Anette och skrattar hjärtligt. Det var nog enklast att fråga oss först.
- Man har ingen annan att tänka på, man har inga barn som ska till skolan och det är ju faktiskt en smitta.


Det enda kravet för att tacka ja var att arbetstiden skulle fortsätta vara på natten, men i övrigt tvekade Anette aldrig över uppdraget.
- Det enda jag fick till mig var att jag skulle fråga mina barn först, så jag frågade båda tjejerna som svarade "kör mamma"

 

 IMG 0591

Bussens inredning samt anläggningsytor spritas och rengöres mellan varje kund. (Foto: Peter Bohlin)


Vetskapen om att kunna hjälpa till att avlasta vården och ambulanspersonalen gjorde också att det var ett lätt beslut. Anette kör sjukresor normalt sett också men nu behövdes chaufförer som fick särskild utbildning för att ta hand om coronakunder.

 

Allting gick snabbt eftersom Region Uppsala hade behov av att kunna erbjuda personer med misstanke om smitta ett sätt att ta sig till och från vården inom ramen för kommunens "särskilda kollektivtrafik"

- Till en början var det lite bökigt, men numera när personalen vet att vi är där för att hjälpa till så är det mer positivt och personalen blir glada över att se oss, framförallt sedan vi började köra natt och med bår. Sjukhuset får tomma rum när vi kommer och hämtar oavsett tid på dygnet berättar Anette.

 

Anette är alltid mån om sina kunder och vill gärna veta att de kommer hem ordentligt.
- Jag frågar alltid om de vill ha hjälp och följer gärna med och stöttar om de vill, det är en självklarhet för mig, jag väntar alltid tills de har kommit innanför dörren och ibland behöver de hjälp med nycklarna.

 

 IMG 0599

Platsförkläde och munskydd byts ut efter varje kund. (Foto: Peter Bohlin)

 

Trots att jobbets karaktär har förändrats beträffande vilken typ av patienter hon kör så tycker inte Anette att jobbet egentligen har förändrats något.
- Den enda skillnaden är att jag klär på mig en massa skyddsutrustning, kanske att man är lite mer restriktiv innan man går in och hjälper till med bilbälten och såna saker. Men är det någon som har ont, eller en äldre person som behöver hjälp så gör jag det med automatik.

 

Många människor är rädda för att få den här smittan, har människor i din omgivning förändrats sen du började köra coronabilen?
- Nej, jag har inte märkt någonting, säger Anette, delvis för att jag har mitt sociala umgänge på avstånd, sen har jag en väninna som jag umgås mycket med som satte sig i självkarantän före jag började köra så det har varit så redan från början.

 IMG 0609

Båren är på plats och Anette är snart redo för nästa uppdrag. (Foto: Peter Bohlin)

 

Umgänget med kollegorna på Taxi Enköping har inte heller förändrats berättar Anette.
- De som jag umgås med kommer förmodligen hjälpa till att köra sen så dom vet vad det handlar om, vi använder skyddsutrustning och känner oss trygga för vi vet vad vi gör.

 

Jag frågar Anette om hon aldrig har ångrat att hon börjat köra coronapatienter och jag hinner inte ställa frågan färdigt förrän hon svarar ett kort "nej, aldrig"
- Jag trivs faktiskt jättebra med att göra det här, fyller hon på med efter ett par sekunders tystnad.

 

Det som Anette upplever är att hon kommer i kontakt med mer positiva energier till skillnad mot hur media framställer coronasmittan.
- Allting framställs så fruktansvärt negativt, det framställs som att om man får Corona så dör man. Jag är förstås glad att jag slipper träffa de som är mest sjuka, jag träffar de som är i mellangruppen och det är skönt att se och höra hur positiva de är.

 

 IMG 0571

Jag stortrivs med mitt arbete, säger Anette Svensson som aldrig har ångrat att hon började köra coronabilen. (Foto: Peter Bohlin)

 

När jag frågar Anette om hon tror att hon har förändrats som människa sedan hon började köra Coronabilen så tänker hon en lång stund innan hon svarar.
- Man har kanske blivit lite mer medveten om vår egen dödlighet, hur lätt saker kan hända och hur fruktansvärt lätt det kan förändras. Men när det gäller sitt eget välmående så tänker inte Anette mer på det än tidigare.

 

Avslutningsvis måste jag ställa den frågan som jag tror att alla vill ställa till dig, är du rädd för att bli smittad av Corona?
- Nej! Jag har faktiskt fått den frågan tidigare, hittills har jag kört ett hundratal kunder och säkert 80% har ställt den frågan. Jag är inte rädd, jag är mer rädd om jag går ut i en affär där folk är oaktsamma, klämmer sig emellan och hostar rätt ut.


- Jag är skyddad och de som jag kör är skyddade, jag känner mig faktiskt mer skyddad här i bilen än någon annanstans, avslutar Anette.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

 • Sirius tappade matchen i andra halvleken

  Sirius spelade ut Elfsborg under första halvleken i kvällens allsvenska möte. I halvtid ledde uppsalalaget med 3-1 efter mål av Stefano Vecchia, Elias Andersson och Axel Björnström. I andra halvleken tappade man det mesta och Elfsborg kunde komma ikapp och kvitterade till 3-3 i den 63:e minuten. 

 • Uppsala föll mot Kristianstad

  IK Uppsala Fotbolls Cassandra Korhonen gav sitt lag ledninge med 1-0 i det damallsvenska möte mot Kristianstad på bortaplan under söndagen. Men några poäng blev det inte till nykomlingarna, Kristianstad vände på matchen genom att först kvittera till 1-1 genom Jutta Rantala i den 61:a minuten. En kvart senare gjorde Josefin Harrysson 2-1 för hemmalaget, ett resultat som alltså kom att bli slutresultat.

 • Sirius andra förlust

  IK Sirius Fotboll inkasserade sin andra förlust i årets allsvenska när man förlorade med matchens enda mål mot AIK. Segern för Solnalaget är den nionde raka mot Sirius.

 • Aggresiv mot billjettkontrollant

  En kvinna i 25-årsåldern anmäldes på tisdagsmorgonen för ringa bedrägeri och våldsamt motstånd. Det var när en biljettkontrollant bad om att få se biljett på bussen. Kvinnan saknade biljett och avvisades från platsen efter anmälningsupptagning.

 • Grävde vid grav - omhändertogs av polis

  En person omhändertogs på fredagskvällen sedan denne uppträtt irrationellt på en kyrkogård vid Engelska parken. Personen stökade till vid en grav och grävde i marken uppger polisne i region mitt på sin hemsida. Personen omhändertogs med stöd av 47 § LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

 • Medelväntetiden på 1177 ökar

  Medelväntetiden till 1177 Vårdguiden på telefon var i februari 22 minuter lång, uppger Vårdstyrelsen i Region Uppsala. Anledningen till den ökade väntetiden uppges bero på många samtal om coronaviruset.

 • Vårdstyrelsens resultatprognos 5 miljoner kronor

  Vårdstyrelsen och dess förvaltningar, Folktandvården och Nära vård och hälsa redovisar ett prognosticerat resultat på 5 miljoner kronor efter februari månads utgång. Resultatet är dock en avvikelse mot årsbudget med 9,6 miljoner kronor uppger Region Uppsala. Nära vård och hälsa redovisar en prognos på minus 6 miljoner kronor.

 • Bilbränder i Stenhagen

  Två bilar skadades på måndagskvällen i en anlagd brand. Det var en parkerad bil som antändes och en bil som stod parkerad intill fick sekundärskador av branden. Polisen misstänker att branden var anlagd och upprättade en anmälan om skadegörelse genom brand.

 • Stopp i tågtrafiken efter påkörningsolycka

  En person omkom vid 17:30-tiden efter en påkörningsolycka av ett tåg vid Bergsbrunna. Under arbetet på olycksplatsen stoppades all tågtrafik mellan Uppsala Central och Knivsta. Polisens trafikstopp hävdes klockan 18:42, anhöriga är underrättade om dödsfallet. Det finns inga misstankar om brott, uppger polisen i region Mitt.

 • Beväpnad man greps för stöld

  Två män ertappades på söndagen med att stjäla i en butik i Uppsala, en av männen var även beväpnad med både handeldvapen och en kniv. Båda männen är misstänkta för ringa stöld medans den andra även är misstänkt för grovt vapenbrott samt brott mot knivlagen uppger polisen i Uppsala län.

 • Oavgjort för Sirius efter sen kvittering

  Sirius delade på poängen med Hammarby i bandyns elitseriemöte på fredagen genom att spela 3-3. Sirius var illa ute men på en hörna i den sista minuten kvitterade Samuel Heeger efter en retur. Sirius övriga mål gjordes av Nils Bergström och Kalle Mårtensson.

 • Sena mål fällde Sirius

  Sirius Bandy höll jämna steg med Sandviken på Studenternas IP under lördagens elitserieomgång. I slutet av den första halvleken kvitterade Jimi Heinonen till 2-2 på straff. Sedan kunde gästerna gå fram till 2-4 innan Heinonen reducerade till 3-4 och gav hopp till ett i övrigt ganska utspelat Sirius i andra halvleken. Matchen slutade med bortaseger 3-6 sedan gästerna gjort sista två målen under matchens slutminuter.

 • Femtonåriga flickor i bil stoppades

  En bil som framfördes av en flicka född -04 stoppades av polis under natten mot torsdagen på Bärbyleden i Uppsala. Vid kontrollen visar det sig att flickan har en jämnårig flicka med sig i bilen, flickan som körde bilen är nu misstänkt för olovlig körning. Polisen kontaktade flickornas föräldrar som fick komma och hämta dem.

 • Greps för stöld i central butik

  Polisen kallades till en butik i centrala uppsala strax före klockan 18:00 på onsdagkvällen. Den misstänkta gärningsmannen hölls av butikspersonal sedan denne stulit i butiken. Mannen greps av tillkallad polis och är nu misstänkt för stöld.

 • Greps för cykelstöld

  En man i 30-årsåldern greps på onsdag vid Resecentrum misstänkt för stöld. Polisen fick larm om att en person stjäl en cykel, en patrull kallades till platsen och frihetberövade en gärningsperson. Mannen är misstänkt för stöld och våldsamt motstånd, uppger polisne i Uppsala län på sin hemsida.

 • "Bara" oavgjort i den allsvenska comebacken

  Storvretas damer fick nöja sig med en poäng i den allsvenska comebacken trots att man hade ledningen med två mål. I mitten av tredje perioden ledde Storvreta med 4-2 men två mål under de sista två minuterna rädda poäng för Åkersberga. Det var dock dramatsiskt, först gjorde Åkersberga 4-3, ett mål som godkändes trots en felaktig numrering på målskyttens tröja. Ett matchstraff på målskytten blev konsekvensen och trots en spelare utvisad kunde sedan gästerna kvittera på en straff. Förlängningen blev mållös och matchen slutade 4-4.

 • Ny förlust för Sirius

  Sirius förlorade söndagens möte i allsvenskan mot Norköping hemma på Studenternas IP med 0-2. Sirius har nu sju raka matcher utan vinst, senast man vann i allsvenskan var just mot Norrköping med 1-0 borta den 30 juni. Sirius ligger på 13:e plats i tabellen, endast två poäng före Falkenberg på kvalplats.

 • Larm om brand var pizza

  Räddningstjänsten larmades till en adress i Sala Backe på fredagseftermiddagen. Rök från en lägenhet på Gröna gatan misstänktes vara en brand men det visade sig vara en torrkokning som låg bakom rökutvecklingen. Det hela rörde sig om en pizza som varit för länge i ugnen.

 • Uppsalakuber skickas till Stockholmsutställning

  Gränbyskolan och Raoul Wallenbergskolan i Uppsala har haft varsina stora svarta stålkuber på sina skolgårdar. Kuberna representerar varsin mänsklig rättighet och är en del i Raoul Wallenberg Academys skolprogram "Kuben". Programmet lär elever mer om mänskliga rättigheter och mänskliga skyldigheter. Eleverna har under läsåret tolkat rättigheterna och inrett kuberna med sina gestaltningar. Nu ska deras arbete kring mänskliga rättigheter visas upp i Kungsträdgården i Stockholm 29/8.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll går från klarhet till klarhet i årets Elitettan. På lördagen vann man med säkra 3-0 på bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar på topplagen från sin fjärde plats i tabellen. Uppsalas mål gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Sirius tappade matchen i andra halvleken

  Sirius spelade ut Elfsborg under första halvleken i kvällens allsvenska möte. I halvtid ledde uppsalalaget med 3-1 efter mål av Stefano Vecchia, Elias Andersson och Axel Björnström. I andra halvleken tappade man det mesta och Elfsborg kunde komma ikapp och kvitterade till 3-3 i den 63:e minuten. 

 • Uppsala föll mot Kristianstad

  IK Uppsala Fotbolls Cassandra Korhonen gav sitt lag ledninge med 1-0 i det damallsvenska möte mot Kristianstad på bortaplan under söndagen. Men några poäng blev det inte till nykomlingarna, Kristianstad vände på matchen genom att först kvittera till 1-1 genom Jutta Rantala i den 61:a minuten. En kvart senare gjorde Josefin Harrysson 2-1 för hemmalaget, ett resultat som alltså kom att bli slutresultat.

 • Sirius andra förlust

  IK Sirius Fotboll inkasserade sin andra förlust i årets allsvenska när man förlorade med matchens enda mål mot AIK. Segern för Solnalaget är den nionde raka mot Sirius.

 • Aggresiv mot billjettkontrollant

  En kvinna i 25-årsåldern anmäldes på tisdagsmorgonen för ringa bedrägeri och våldsamt motstånd. Det var när en biljettkontrollant bad om att få se biljett på bussen. Kvinnan saknade biljett och avvisades från platsen efter anmälningsupptagning.

 • Grävde vid grav - omhändertogs av polis

  En person omhändertogs på fredagskvällen sedan denne uppträtt irrationellt på en kyrkogård vid Engelska parken. Personen stökade till vid en grav och grävde i marken uppger polisne i region mitt på sin hemsida. Personen omhändertogs med stöd av 47 § LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

 • Medelväntetiden på 1177 ökar

  Medelväntetiden till 1177 Vårdguiden på telefon var i februari 22 minuter lång, uppger Vårdstyrelsen i Region Uppsala. Anledningen till den ökade väntetiden uppges bero på många samtal om coronaviruset.

 • Vårdstyrelsens resultatprognos 5 miljoner kronor

  Vårdstyrelsen och dess förvaltningar, Folktandvården och Nära vård och hälsa redovisar ett prognosticerat resultat på 5 miljoner kronor efter februari månads utgång. Resultatet är dock en avvikelse mot årsbudget med 9,6 miljoner kronor uppger Region Uppsala. Nära vård och hälsa redovisar en prognos på minus 6 miljoner kronor.

 • Bilbränder i Stenhagen

  Två bilar skadades på måndagskvällen i en anlagd brand. Det var en parkerad bil som antändes och en bil som stod parkerad intill fick sekundärskador av branden. Polisen misstänker att branden var anlagd och upprättade en anmälan om skadegörelse genom brand.

 • Stopp i tågtrafiken efter påkörningsolycka

  En person omkom vid 17:30-tiden efter en påkörningsolycka av ett tåg vid Bergsbrunna. Under arbetet på olycksplatsen stoppades all tågtrafik mellan Uppsala Central och Knivsta. Polisens trafikstopp hävdes klockan 18:42, anhöriga är underrättade om dödsfallet. Det finns inga misstankar om brott, uppger polisen i region Mitt.

 • Beväpnad man greps för stöld

  Två män ertappades på söndagen med att stjäla i en butik i Uppsala, en av männen var även beväpnad med både handeldvapen och en kniv. Båda männen är misstänkta för ringa stöld medans den andra även är misstänkt för grovt vapenbrott samt brott mot knivlagen uppger polisen i Uppsala län.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä