Anette Svensson framför Akademiska sjukhusets akutmottagning i Uppsala. (Foto: Peter Bohlin) Anette Svensson framför Akademiska sjukhusets akutmottagning i Uppsala. (Foto: Peter Bohlin)

Coronaföraren: "känner mig mer skyddad i bilen än någon annanstans"

2020-05-04 - 05:09

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.


Jag stämde träff med Anette en kväll i Uppsala när hon precis hade påbörjat sitt nattpass. Vi träffades utanför Akademiska Sjukhusets akutintag för att ta några bilder. Under tiden vi är där får Anette en bårkörning just från akuten. Vi bestämmer att vi träffas igen när den är utförd, då skulle jag också få en chans att se när hon rengör bilen.

 IMG 0596

Anette Svensson rengör båren och remmarna innan hon ställer in den i bilen efter utförd transport. (Foto: Peter Bohlin)

 

Efter avlämningen sprutar hon desinfektionsmedel över båren och är noggrann med att rengöra bältet och alla anläggningsytor. Sedan gör hon om samma procedur inne i bilen, sprutar desinfektionsmedel överallt och är extra noga där kunden kan ha vidrört inredningen. Efter ytterligare ett uppdrag med samma procedur efter kunden hade lämnats hinner vi sitta en stund i bilen för att genomföra den här intervjun.
- Jag känner mig säkrare i den här bilen än vad jag gör till exempel i en affär, konstaterar Anette under vårt samtal.

 

Det var inte självklart att Anette skulle börja köra taxi från början.
- Jag pluggade på högskolan till beteendevetare och skulle ha ett extrajobb, någon sa att "du som tycker om att köra bil borde köra taxi" så jag tog taxilegget men skulle bara köra extra, berättar Anette som dock fastnade i branschen och började köra heltid.

 

 IMG 0561

Anette Svensson vid bilen som hon transporterar sina sjukresekunder. (Foto: Peter Bohlin)

 

Det har sedan dess blivit sex år som taxichaufför på Enköpings Taxi där hon är en engagerad och ambitiös medarbetare som månar om sina kunder.
- Det har bara rullat på och jag trivs jättebra så jag har inte sett någon anledning att byta.

 

I samband med att Taxi Enköping och Region Uppsala började samtala om att utöka befintligt samarbete med transporter av coronapatienter gick det ut en fråga till alla anställda på taxibolaget.
- Först pratades det mest allmänt om vi skulle få uppdraget, sen gick det ut en fråga till alla chaufförer om man var intresserad. Nu hade de visserligen frågat mig lite före, de utgick väl från alla som var singlar först, berättar Anette och skrattar hjärtligt. Det var nog enklast att fråga oss först.
- Man har ingen annan att tänka på, man har inga barn som ska till skolan och det är ju faktiskt en smitta.


Det enda kravet för att tacka ja var att arbetstiden skulle fortsätta vara på natten, men i övrigt tvekade Anette aldrig över uppdraget.
- Det enda jag fick till mig var att jag skulle fråga mina barn först, så jag frågade båda tjejerna som svarade "kör mamma"

 

 IMG 0591

Bussens inredning samt anläggningsytor spritas och rengöres mellan varje kund. (Foto: Peter Bohlin)


Vetskapen om att kunna hjälpa till att avlasta vården och ambulanspersonalen gjorde också att det var ett lätt beslut. Anette kör sjukresor normalt sett också men nu behövdes chaufförer som fick särskild utbildning för att ta hand om coronakunder.

 

Allting gick snabbt eftersom Region Uppsala hade behov av att kunna erbjuda personer med misstanke om smitta ett sätt att ta sig till och från vården inom ramen för kommunens "särskilda kollektivtrafik"

- Till en början var det lite bökigt, men numera när personalen vet att vi är där för att hjälpa till så är det mer positivt och personalen blir glada över att se oss, framförallt sedan vi började köra natt och med bår. Sjukhuset får tomma rum när vi kommer och hämtar oavsett tid på dygnet berättar Anette.

 

Anette är alltid mån om sina kunder och vill gärna veta att de kommer hem ordentligt.
- Jag frågar alltid om de vill ha hjälp och följer gärna med och stöttar om de vill, det är en självklarhet för mig, jag väntar alltid tills de har kommit innanför dörren och ibland behöver de hjälp med nycklarna.

 

 IMG 0599

Platsförkläde och munskydd byts ut efter varje kund. (Foto: Peter Bohlin)

 

Trots att jobbets karaktär har förändrats beträffande vilken typ av patienter hon kör så tycker inte Anette att jobbet egentligen har förändrats något.
- Den enda skillnaden är att jag klär på mig en massa skyddsutrustning, kanske att man är lite mer restriktiv innan man går in och hjälper till med bilbälten och såna saker. Men är det någon som har ont, eller en äldre person som behöver hjälp så gör jag det med automatik.

 

Många människor är rädda för att få den här smittan, har människor i din omgivning förändrats sen du började köra coronabilen?
- Nej, jag har inte märkt någonting, säger Anette, delvis för att jag har mitt sociala umgänge på avstånd, sen har jag en väninna som jag umgås mycket med som satte sig i självkarantän före jag började köra så det har varit så redan från början.

 IMG 0609

Båren är på plats och Anette är snart redo för nästa uppdrag. (Foto: Peter Bohlin)

 

Umgänget med kollegorna på Taxi Enköping har inte heller förändrats berättar Anette.
- De som jag umgås med kommer förmodligen hjälpa till att köra sen så dom vet vad det handlar om, vi använder skyddsutrustning och känner oss trygga för vi vet vad vi gör.

 

Jag frågar Anette om hon aldrig har ångrat att hon börjat köra coronapatienter och jag hinner inte ställa frågan färdigt förrän hon svarar ett kort "nej, aldrig"
- Jag trivs faktiskt jättebra med att göra det här, fyller hon på med efter ett par sekunders tystnad.

 

Det som Anette upplever är att hon kommer i kontakt med mer positiva energier till skillnad mot hur media framställer coronasmittan.
- Allting framställs så fruktansvärt negativt, det framställs som att om man får Corona så dör man. Jag är förstås glad att jag slipper träffa de som är mest sjuka, jag träffar de som är i mellangruppen och det är skönt att se och höra hur positiva de är.

 

 IMG 0571

Jag stortrivs med mitt arbete, säger Anette Svensson som aldrig har ångrat att hon började köra coronabilen. (Foto: Peter Bohlin)

 

När jag frågar Anette om hon tror att hon har förändrats som människa sedan hon började köra Coronabilen så tänker hon en lång stund innan hon svarar.
- Man har kanske blivit lite mer medveten om vår egen dödlighet, hur lätt saker kan hända och hur fruktansvärt lätt det kan förändras. Men när det gäller sitt eget välmående så tänker inte Anette mer på det än tidigare.

 

Avslutningsvis måste jag ställa den frågan som jag tror att alla vill ställa till dig, är du rädd för att bli smittad av Corona?
- Nej! Jag har faktiskt fått den frågan tidigare, hittills har jag kört ett hundratal kunder och säkert 80% har ställt den frågan. Jag är inte rädd, jag är mer rädd om jag går ut i en affär där folk är oaktsamma, klämmer sig emellan och hostar rätt ut.


- Jag är skyddad och de som jag kör är skyddade, jag känner mig faktiskt mer skyddad här i bilen än någon annanstans, avslutar Anette.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

 • Uppsala Baskets första förlust

  Efter två inledande segrar i damernas basketliga åkte Uppsala Basket på säsongens första förlust. Det var Norrköpings Dolphins som kunde vinna i Upplands Bilforum USIF Arena med klara 62-79. Det var efter en dålig tredje period som Uppsala förlorade med 15 poäng (10-25) som gästerna kunde säkra segern.

 • Almtuna föll mot VIK

  Almtuna förlorade lördagens allsvenska möte borta mot Västerås med 3-2 efter periodesiffrorna (2-1, 0-1, 1-0). Det var dock nära att uppsalalaget kunde kvittera i slutet av den tredje perioden när Tobias Liljendahl var nära att peta in en retur. Nästa match för Almtuna är på tisdag den 20 oktober då man tar emot Modo hemma i Upplands Bilforum Arena.

 • Fjärde raka segern för Storvreta

  Storvretas innebandydamer går som tåget i den östra innebandyallsvenskan. På lördagen besegrade man Hammarby med 5-4 på bortaplan och gick upp i ensam serieledning med 12 poäng. I Storvreta noterades Viktoria Hubinette för två mål.

 • Man med bajonett och yxa greps i Uppsala

  En man i 55-årsåldern greps av en polispatrull i Uppsala Centrum efter en kontroll. På mannen hittade patrullen en bajonett och en yxa. Mannen är nu misstänkt för grovt brott mot knivlagen, alternativt brott mot knivlagen.

 • Hemmaförlust mot Vita hästen

  Almtuna förlorade hemmamötet i Hockeyallsvenskan på onsdagen mot Vita Hästen från Norrköping med 1-3 (0-0, 0-1, 1-2). Almtunas mål gjordes på straff av Martin Mellberg vid ställningen 0-3.

 • Almtuna nollade Modo

  Almtuna nollade Modo i den svåra bortamatchen i Örnsköldsvik när man vann med 2-0. Det var Almtuna som dominerade i antalet skott på mål, efter två perioder ledde uppsalalaget skotten med 27-8 men det stod bara 1-0 till Almtuna efter mål av Jesper Norbäck i mitten av andra perioden. I slutskedet av matchen jagade Modo kvittering men drar på sig en utvisning med drygt två minuter kvar av tredje perioden. Man satsar då på spel utan målvakt, men Almtunas Emil Berglund kan skicka pucken ända från djupt ner i egen zon in i tom bur och fatsställa slutresultatet till 2-0.

 • Segrar för Sirius och Storvreta i damallsvenskan

  Sirius besegrade Huddinge i innebandyns östra damallsvenska med 4-1, segern är blåsvarts första i serien den här säsongen efter tre omgångar. Poängbäst med 1+1 blev Rafaella Sandström. Storvreta vann även dem sin match mot Telge med 3-2, det var dock Telge som tog ledningen men Storvreta kunde vända till 2-1. I  inledningen av den andra perioden kvitterade Telge till 2-2 men Storvretas Amanda Skyltbäck gjorde 3-2 och trots att halva matchen återstod föll inga fler mål.

 • Tredje raka för Hagunda

  Hagunda besegrade Salem i den Norra Innebandyallsvenskan på lördagen med 7-6 på bortaplan. Efter två perioder ledde Hagunda med 7-2 men slappnade av i den tredje perioden som man förlorade med 0-4. Seger dock i den tredje omgången och Hagunda har full pott nio poäng och leder den Norra Allsvenskan.

 • Storvreta vann innebandyderbyt

  Storvreta vann lördagens innebandyderby mot Sirius. Efter en jämn första period som slutade 4-4 där Sirius hade tvåmålsledning vid tre tillfällen stängde Storvreta till bakåt. De resterande två perioderna vann Vreta med 4-0 och 2-0. Poängbäst i Sirius blev Kasper Broby 2+0 och Billy Nilsson 1+1. I Storvreta blev Robin Nilsbert poängbäst med 3+2 tillsammans med Alexander Rudd 1+4.

 • Andra raka för Uppsala Basket

  Uppsala Baskets damer tog sin andra raka seger i Basketligan när man på fredagen körde över Visby på med 85-50 på bortaplan. Poängbäst i Uppsala blev Tina Stenerud Moen med 19 poäng.

 • Resultat Innebandy 27-28 september

   

  Herrar div1 Östra Svealand
  Björklinge - Älvsjö 2-8
  Hammarby - UA Teknologer 3-7

   

  Herrar Allsvenskan Norra
  Hagunda - Visby 9-2

  Damer Allsvenskan Östra
  Sirius - Telge 4-9
  Älvsjö - Storvreta 3-7

 • Siriusseger mot Lillån

  Sirius innebandy besegrade på lördagen allsvenska Lillån med 8-5 i en träningsmatch. Sirius gick fram till en ledning med 5-0 men gästerna var nära att gå ikapp. Vid ställningen 5-4 kunde dock Sirius göra ett segerryck och matchen slutade 8-5 till Blåsvart.

 • Sirius tappade matchen i andra halvleken

  Sirius spelade ut Elfsborg under första halvleken i kvällens allsvenska möte. I halvtid ledde uppsalalaget med 3-1 efter mål av Stefano Vecchia, Elias Andersson och Axel Björnström. I andra halvleken tappade man det mesta och Elfsborg kunde komma ikapp och kvitterade till 3-3 i den 63:e minuten. 

 • Uppsala föll mot Kristianstad

  IK Uppsala Fotbolls Cassandra Korhonen gav sitt lag ledninge med 1-0 i det damallsvenska möte mot Kristianstad på bortaplan under söndagen. Men några poäng blev det inte till nykomlingarna, Kristianstad vände på matchen genom att först kvittera till 1-1 genom Jutta Rantala i den 61:a minuten. En kvart senare gjorde Josefin Harrysson 2-1 för hemmalaget, ett resultat som alltså kom att bli slutresultat.

 • Sirius andra förlust

  IK Sirius Fotboll inkasserade sin andra förlust i årets allsvenska när man förlorade med matchens enda mål mot AIK. Segern för Solnalaget är den nionde raka mot Sirius.

 • Aggresiv mot billjettkontrollant

  En kvinna i 25-årsåldern anmäldes på tisdagsmorgonen för ringa bedrägeri och våldsamt motstånd. Det var när en biljettkontrollant bad om att få se biljett på bussen. Kvinnan saknade biljett och avvisades från platsen efter anmälningsupptagning.

 • Grävde vid grav - omhändertogs av polis

  En person omhändertogs på fredagskvällen sedan denne uppträtt irrationellt på en kyrkogård vid Engelska parken. Personen stökade till vid en grav och grävde i marken uppger polisne i region mitt på sin hemsida. Personen omhändertogs med stöd av 47 § LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

 • Medelväntetiden på 1177 ökar

  Medelväntetiden till 1177 Vårdguiden på telefon var i februari 22 minuter lång, uppger Vårdstyrelsen i Region Uppsala. Anledningen till den ökade väntetiden uppges bero på många samtal om coronaviruset.

 • Vårdstyrelsens resultatprognos 5 miljoner kronor

  Vårdstyrelsen och dess förvaltningar, Folktandvården och Nära vård och hälsa redovisar ett prognosticerat resultat på 5 miljoner kronor efter februari månads utgång. Resultatet är dock en avvikelse mot årsbudget med 9,6 miljoner kronor uppger Region Uppsala. Nära vård och hälsa redovisar en prognos på minus 6 miljoner kronor.

 • Bilbränder i Stenhagen

  Två bilar skadades på måndagskvällen i en anlagd brand. Det var en parkerad bil som antändes och en bil som stod parkerad intill fick sekundärskador av branden. Polisen misstänker att branden var anlagd och upprättade en anmälan om skadegörelse genom brand.

 • Uppsala Baskets första förlust

  Efter två inledande segrar i damernas basketliga åkte Uppsala Basket på säsongens första förlust. Det var Norrköpings Dolphins som kunde vinna i Upplands Bilforum USIF Arena med klara 62-79. Det var efter en dålig tredje period som Uppsala förlorade med 15 poäng (10-25) som gästerna kunde säkra segern.

 • Almtuna föll mot VIK

  Almtuna förlorade lördagens allsvenska möte borta mot Västerås med 3-2 efter periodesiffrorna (2-1, 0-1, 1-0). Det var dock nära att uppsalalaget kunde kvittera i slutet av den tredje perioden när Tobias Liljendahl var nära att peta in en retur. Nästa match för Almtuna är på tisdag den 20 oktober då man tar emot Modo hemma i Upplands Bilforum Arena.

 • Fjärde raka segern för Storvreta

  Storvretas innebandydamer går som tåget i den östra innebandyallsvenskan. På lördagen besegrade man Hammarby med 5-4 på bortaplan och gick upp i ensam serieledning med 12 poäng. I Storvreta noterades Viktoria Hubinette för två mål.

 • Man med bajonett och yxa greps i Uppsala

  En man i 55-årsåldern greps av en polispatrull i Uppsala Centrum efter en kontroll. På mannen hittade patrullen en bajonett och en yxa. Mannen är nu misstänkt för grovt brott mot knivlagen, alternativt brott mot knivlagen.

 • Hemmaförlust mot Vita hästen

  Almtuna förlorade hemmamötet i Hockeyallsvenskan på onsdagen mot Vita Hästen från Norrköping med 1-3 (0-0, 0-1, 1-2). Almtunas mål gjordes på straff av Martin Mellberg vid ställningen 0-3.

 • Almtuna nollade Modo

  Almtuna nollade Modo i den svåra bortamatchen i Örnsköldsvik när man vann med 2-0. Det var Almtuna som dominerade i antalet skott på mål, efter två perioder ledde uppsalalaget skotten med 27-8 men det stod bara 1-0 till Almtuna efter mål av Jesper Norbäck i mitten av andra perioden. I slutskedet av matchen jagade Modo kvittering men drar på sig en utvisning med drygt två minuter kvar av tredje perioden. Man satsar då på spel utan målvakt, men Almtunas Emil Berglund kan skicka pucken ända från djupt ner i egen zon in i tom bur och fatsställa slutresultatet till 2-0.

 • Segrar för Sirius och Storvreta i damallsvenskan

  Sirius besegrade Huddinge i innebandyns östra damallsvenska med 4-1, segern är blåsvarts första i serien den här säsongen efter tre omgångar. Poängbäst med 1+1 blev Rafaella Sandström. Storvreta vann även dem sin match mot Telge med 3-2, det var dock Telge som tog ledningen men Storvreta kunde vända till 2-1. I  inledningen av den andra perioden kvitterade Telge till 2-2 men Storvretas Amanda Skyltbäck gjorde 3-2 och trots att halva matchen återstod föll inga fler mål.

 • Tredje raka för Hagunda

  Hagunda besegrade Salem i den Norra Innebandyallsvenskan på lördagen med 7-6 på bortaplan. Efter två perioder ledde Hagunda med 7-2 men slappnade av i den tredje perioden som man förlorade med 0-4. Seger dock i den tredje omgången och Hagunda har full pott nio poäng och leder den Norra Allsvenskan.

 • Storvreta vann innebandyderbyt

  Storvreta vann lördagens innebandyderby mot Sirius. Efter en jämn första period som slutade 4-4 där Sirius hade tvåmålsledning vid tre tillfällen stängde Storvreta till bakåt. De resterande två perioderna vann Vreta med 4-0 och 2-0. Poängbäst i Sirius blev Kasper Broby 2+0 och Billy Nilsson 1+1. I Storvreta blev Robin Nilsbert poängbäst med 3+2 tillsammans med Alexander Rudd 1+4.

 • Andra raka för Uppsala Basket

  Uppsala Baskets damer tog sin andra raka seger i Basketligan när man på fredagen körde över Visby på med 85-50 på bortaplan. Poängbäst i Uppsala blev Tina Stenerud Moen med 19 poäng.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä