Illustration över Studenternas arenaområde. (Pressbild: Uppsala Kommun) Illustration över Studenternas arenaomrĂ„de. (Pressbild: Uppsala Kommun)

Nya arenor till en kostnad av 478 miljoner kronor beslutat

2015-11-04 - 04:21

KommunfullmĂ€ktige fattade under tisdagen beslut om bygge av nya sportarenor i Uppsala. Det innebĂ€r en Ă„rlig kostnad pĂ„ 36,6 miljoner kronor och en sammantagen kostnad pĂ„ 478 miljoner kronor. Fotbollen fĂ„r en nybyggd arena med fler lĂ€ktarplatser. Friidrotten och amerikansk fotboll flyttar till GrĂ€nby sportfĂ€lt respektive ÖsterĂ€ngen. En lösning för bandyn ska presenteras under vĂ„ren.

 

MÄlsÀttningen med de nya arenorna Àr att skapa hög kvalitet för utövare och ÄskÄdare. Beslutet innebÀr att en renodlad fotbollsarena uppförs pÄ Studenternas med en publikkapacitet pÄ 10 000.

− UtifrĂ„n idrottens behov och förutsĂ€ttningar Ă€r vi nu glada att sĂ€tta igĂ„ng bygget av nya Studenternas. HĂ€r vill vi skapa ett inbjudande och modernt rekreationsomrĂ„de för bĂ„de Uppsalabor och vĂ„ra besökare, sĂ€ger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnĂ€mnden.

 

Beslutet innebĂ€r att friidrotten flyttar till GrĂ€nby och att ÖsterĂ€ngens IP utvecklas till matcharena för amerikansk fotboll. Fotbollen fĂ„r en ombyggd arena pĂ„ Studenternas med konstgrĂ€s. Den ökade lĂ€ktarkapaciteten innebĂ€r att man gĂ„r frĂ„n dagens 6000 Ă„skĂ„darplatser till 10 000. I anslutning till fotbollsarenan byggs lokaler för kontor och restauranger, vilket finansieras genom intĂ€kter frĂ„n hyresgĂ€sterna. Omfattningen av kommersiella lokaler kan utökas nĂ€r det finns hyresgĂ€ster till dem.

 

Bandyn ska fortsatt utredas och kommunstyrelsen har uppdragit Ät idrotts- och fritidsnÀmnden att i samverkan med Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter AB utreda var bandy pÄ elitnivÄ, utom- eller inomhus, fortsatt ska spelas. Uppdraget ska redovisas till kommunstyrelsen senast 31 mars 2016.

 

Friidrottsarenan blir först ut att stÄ fÀrdig, mÄlet Àr att den blir klar under 2017. NÀr friidrotten flyttat till GrÀnby kan bygget av den nya fotbollsarenan starta.

 

//KĂ€lla Pressmeddelande

Uppsalanyheter
Den hÀr e-postadressen skyddas mot spambots. Du mÄste tillÄta JavaScript för att se den.

Uppsala kommun drar tillbaka den pÄgÄende upphandlingen av driften för nio Àldreboenden. PÄ grund av överklaganden och en lÄng juridisk process har nÄgot beslut om vilka företag som ska driva de nio Àldreboendena inte kunnat fattas skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Uppsala kommun har tagit fram en ny digital lösning för att förklara kommunens budgetprocess och mÄnad för mÄnad visa hur pengarna anvÀnds och om kommunen nÄr sina mÄl. Syftet Àr att öka kommuninvÄnarnas insyn och förbÀttra den lokala demokratin.

Den ekonomiska prognosen efter Ärets första tre mÄnader indikerar ett underskott för sex av kommunens femton nÀmnder. Nu vidtas ÄtgÀrder för att komma till rÀtta med underskotten...

Den 17 maj Àr inte bara Norges nationaldag utan Àven den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi. För att visa att Uppsala Àr en öppen och inkluderande kommun som tar avstÄnd frÄn all typ av diskriminering kommer Uppsala kommun förutom den norska flaggan Àven ha regnbÄgsflaggan hissad utanför Stadshuset under onsdagen 17 maj.

Uppsala Àr för fjÀrde Äret i rad Sveriges bÀsta stadskommun att bo i, enligt tidningen Fokus kommunrankning "BÀst att bo 2017". Rankingen presenterades pÄ torsdagen den 11 maj.

Vid midnatt natten mellan fredag och lördag sÀnks bommarna för sista gÄngen vid tÄgspÄret i Gamla Uppsala. Kommunen och Trafikverket rÀknar med folkfest och museet i Gamla Uppsala hÄller öppet. Den nya tÄgtunneln som ersÀtter bommarna tas i bruk.

FrÄn och med idag torsdagmorgon och under tre dagar fram stÀngs Flottsundsbron av för all trafik. PÄ lördag öppnas den Äter igen nÀr invigningen sker.

Region Uppsala kommer pÄ delad Ättonde plats i en rankning av hÀlso- och sjukvÄrden i Sverige. Det framgÄr av en ny rapport frÄn Sveriges kommuner och landsting, dÀr man har poÀngsatt landstingen och regionerna utifrÄn 136 nyckeltal.

Fritid Uppsalas fritidsgÄrdsverksamhet hbtq-certifieras 12 december. Certifieringen Àr en del i att göra kommunen mer inkluderande och vÀlkomnande för alla, bÄde för medarbetare och för besökare.

Josefine Åhrman, chef för sĂ€rskild kollektivtrafik i Uppsala kommun har vunnit utmĂ€rkelsen Årets ledare. Priset delades ut pĂ„ Framtidsgalan 2016 dĂ€r hon var en av fem finalister.

 • Sirius tabelltrea efter seger mot Halmstad

  Sirius var tabelltvÄa i Allsvenskan i ungeför ett dygn efter segern borta mot Halmstad med 0-3. NÀr sedan DjurgÄrden besegrade Norrköping med matchens enda mÄl gick man förbi Sirius i tabellen med tvÄ plusmÄl bÀttre i mÄlskillnad. Sirius mÄl gjordes av Elia Andersson 0-1, de övriga tvÄ gjordes av Shkodran Maholli.

 • Uppsala Fotboll föll i elitettan

  Uppsala Fotbolls damer föll i elitettan pÄ lördagen borta mot Holmalunds IF AlingsÄs med 1-0. MÄlet gjordes i den 45:e minuten precis innan halvtidsvilan, resten av matchen förblev mÄllös.

 • Gusk chanslösa mot BollstanĂ€s

  Gusk fotbollsdamer föll ihop som ett korthus nÀr man tog emot BollstanÀs hemma pÄ Gamlis IP pÄ lördagen. Matchen var mÄllös fram till den 50:e minuten dÄ gÀsterna tog ledningen med 0-1. 26 minuter senare stod det 0-5 efter en total kollaps av Guskförsvaret. Gusks tröstmÄl till 1-5 gjordes av Ida Pettersson i den 79:e minuten.

 • Procyon bortavann mot Fanna

  Procyon vann med 1-3 i söndagens bortamöte i herrfyran mot Fanna. Hemmalaget tog ledningen med 1-0 i den tionde minuten men Äkte pÄ en förlust med 1-3 sedan man noterats för tvÄ sjÀlvmÄl och Procyons Bodry Kizi-Namputu gjort sitt lags enda mÄl.

 • Viktig seger för UIF i derbyt mot Sunnersta

  UIF tog tre viktiga poÀng i derbyt mot Sunnersta nÀr herrfyran spelades pÄ söndagen. UIF vann med sÀkra 1-4 efter mÄl av Abir Khan, Arvid Söderström, Andrew Sonko Kiiza och Marcus Helander. Sunnerstas mÄl gjordes av Samuel Sepulveda.

 • Storförlust för BĂ€linge mot serieledarna

  BÀlinge förlorade med tunga 2-6 mot serieldarna GoIF KÄre pÄ lördagseftermiddagen. KÄres tre första mÄl gjordes mellan den 18-24 minuten av samma mÄlskytt, Petter Andersson. BÀlinges mÄl gjordes av Eric Carlsson och Filip Lundin.

 • Brand pĂ„ JĂ€llaskolan

  Taket pÄ en nybyggnation pÄ JÀllaskolan började pÄ onsdagskvÀllen av okÀnd anledning att brinna. Det var strax efter 18-tiden som polis och rÀddningstjÀnsten fick larm om branden. Byggnaden var en fordonshall och ingen person har skadats i samband med branden uppger polisen i Uppsala lÀn.

 • Viktig seger för Uppsala i herrtrean

  IFK Uppsala tog en mycket viktig seger i herrtrean mot ÖsterĂ„ker pĂ„ söndagen. Uppsala som slĂ„ss för att förnya kontraktet i serien hamnade i underlĂ€ge med 1-0 i den 32:a minuten men med tre raka mĂ„l i andra halvleken vĂ€nde man till seger med 1-3. Uppsalas mĂ„lskyttar, Emrik Persson Engström (1-1), Robin Nguyen (1-2) och Mechac Makuiza (1-3).

 • Gusk bortaföll mot Karlberg

  Gusk förlorade lördagens bortamöte i herrarna division tvÄ med 2-1. Karlberg tog ledningen med 1-0 pÄ straff i den 43:e minuten, Gusk kvitterade dock i den 53:e minuten till 1-1 genom Hampus Lundin. Med kvarten kvar faststÀllde sedan Alan Naib slutresultatet till 2-1 för Karlberg.

 • Sirius nollade Elfsborg i allsvenskan

  Sirius vann det svÄra bortamötet i Allsvenskan mot formstarka Elsfborg med 0-2 pÄ lördagen. Segern för upp Sirius pÄ andra plats i den allsvenska tabellen tvÄ poÀng före AIK med tvÄ matcher mindre spelade och tre poÀng före DjurgÄrden med en match mindre spelad. Sirius mÄl gjordes av Shkodran Maholi och Alexander Nilsson.

 • Nytt Siriuskryss i Allsvenskan

  Sirius kryssade i lördagens allsvenska möte mot HÀcken genom att spela 2-2 sedan man kommit tillbaka efter tvÄ underlÀgen. Det Àr andra matchen i rad som Uppsalalaget spelar oavgjort, för en vecka sedan spelade man 3-3 mot Malmö FF. Sirius ligger trea i tabellen och lördagens mÄl gjordes av Jesper Arvidsson (1-1) och Shkodran Maholi (2-2).

 • SĂ€ng hindrade trafik pĂ„ E4

  strax före klockan 14 pĂ„ tisdagen fick polisen in flera rapporterom en sĂ€ng som stod i ett av körfĂ€lten pĂ„ E4. Det var i höjd med Mora Stenar i den norrgĂ„ende riktningen. SĂ€ngen avlĂ€gsnades och Ă€rendet överlĂ€mnades till trafikens ledningscentral, uppger Polisen i Uppsala lĂ€n.

 • Knapp Siriusseger mot Eskilstuna

  Sirius vann med knappa 1-0 i lördagens allsvenska möte mot bottenlaget Eskilstuna som Ànnu inte har en seger i Ärets allsvenska. Nykomlingsmötet blev en mÄlsnÄl historia dÀr Sirius vann med matchens enda mÄl. MÄlskytt i den 74:e minuten blev Moses Ogbu.

 • Nytt datum för instĂ€lld match mot AIK

  IK Uppsala Fotbolls match i Elitettan som tidigare stÀlldes in har nu fÄtt ett nytt speldatum. Nytt datum blir tisdagen den 8 augusti, matchen spelas pÄ Lötens IP klockan 19:00 uppger Uppsala Fotboll pÄ sin hemsida.

 • Berusade personer vid resecentrum

  En person omhÀndertogs sedan polis kallats till Resecentrum i Uppsala pÄ torsdagskvÀllen. Enligt anmÀlaren ska flera berusade personer ha befunnit sig pÄ platsen. NÀr polisen kom till platsen omhÀndertogs en person som fick följa med till stationen för tillnyktring.

 • Inbrott bostad Björklinge

  En person boende i Björklinge upptÀckte vid 17-tiden pÄ torsdagen att det varit inbrott i sitt bostadshus. Polis som kallats till platsen tog upp anmÀlan och en teknisk undersökning kommer att genomföras. NÄgra timmar senare fick polisen in ytterligare en anmÀlan om ett inbrott som har skett i en villa, det Àr oklart om det finns misstankar om att det kan vara samma gÀrningsmÀn.

 • Uppsala vinnare igen i Elitettan

  IK Uppsala Fotboll vann lördagens bortamöte mot Böljan med 0-1 efter ett tidigt mĂ„l pĂ„ straff av Moa Mattsson. Segern Ă€r Uppsalas första pĂ„ en mĂ„nad, nĂ€sta match spelas lördagen den 8 juli dĂ„ man tar emot Östersund hemma pĂ„ Lötens IP.

 • Nytt kryss för Vaksala

  Vaksalas fotbollsherrar spelade oavgjort 0-0 i onsdagens bortamatch mot Sala. Det Àr Vaksalas sjÀtte oavgjorda resultat under de tolv första omgÄngarna. Med det Àr man det mest "oavgjorda" laget i serien och man innehar en Ättonde plats i tabellen.

 • Delat poĂ€ng för Uppsala Kurd

  Uppsala Kurds fotbollsherrar spelade pÄ onsdagen oavgjort 3-3 mot Fanna i herrfyran. I Halvtid var stÀllningen 1-1 och Uppsala kunde sedan gÄ fram till ledning med 3-1. Fanna tilldömdes sedan en omdiskuterad straff som man förvaltade pÄ bÀsta sÀtt och kvitterade dÀrefter till 3-3.

 • BĂ€linge vann mot TĂ€rnsjö

  BÀlinge besegrade TÀrnsjö i herrfyran pÄ onsdagen med 3-1, samtliga mÄl gjorda under den första halvleken. BÀlinge tog ledningen redan i den sjÀtte minuten och med tvÄ mÄl pÄ tre minuter utökade man sin ledning till 3-0 i den 40:e minuten. Innan paus reducerade TÀrnsjö till 3-1 vilket blev slutresultatet.

 • Sirius tabelltrea efter seger mot Halmstad

  Sirius var tabelltvÄa i Allsvenskan i ungeför ett dygn efter segern borta mot Halmstad med 0-3. NÀr sedan DjurgÄrden besegrade Norrköping med matchens enda mÄl gick man förbi Sirius i tabellen med tvÄ plusmÄl bÀttre i mÄlskillnad. Sirius mÄl gjordes av Elia Andersson 0-1, de övriga tvÄ gjordes av Shkodran Maholli.

 • Uppsala Fotboll föll i elitettan

  Uppsala Fotbolls damer föll i elitettan pÄ lördagen borta mot Holmalunds IF AlingsÄs med 1-0. MÄlet gjordes i den 45:e minuten precis innan halvtidsvilan, resten av matchen förblev mÄllös.

 • Gusk chanslösa mot BollstanĂ€s

  Gusk fotbollsdamer föll ihop som ett korthus nÀr man tog emot BollstanÀs hemma pÄ Gamlis IP pÄ lördagen. Matchen var mÄllös fram till den 50:e minuten dÄ gÀsterna tog ledningen med 0-1. 26 minuter senare stod det 0-5 efter en total kollaps av Guskförsvaret. Gusks tröstmÄl till 1-5 gjordes av Ida Pettersson i den 79:e minuten.

 • Procyon bortavann mot Fanna

  Procyon vann med 1-3 i söndagens bortamöte i herrfyran mot Fanna. Hemmalaget tog ledningen med 1-0 i den tionde minuten men Äkte pÄ en förlust med 1-3 sedan man noterats för tvÄ sjÀlvmÄl och Procyons Bodry Kizi-Namputu gjort sitt lags enda mÄl.

 • Viktig seger för UIF i derbyt mot Sunnersta

  UIF tog tre viktiga poÀng i derbyt mot Sunnersta nÀr herrfyran spelades pÄ söndagen. UIF vann med sÀkra 1-4 efter mÄl av Abir Khan, Arvid Söderström, Andrew Sonko Kiiza och Marcus Helander. Sunnerstas mÄl gjordes av Samuel Sepulveda.

 • Storförlust för BĂ€linge mot serieledarna

  BÀlinge förlorade med tunga 2-6 mot serieldarna GoIF KÄre pÄ lördagseftermiddagen. KÄres tre första mÄl gjordes mellan den 18-24 minuten av samma mÄlskytt, Petter Andersson. BÀlinges mÄl gjordes av Eric Carlsson och Filip Lundin.

 • Brand pĂ„ JĂ€llaskolan

  Taket pÄ en nybyggnation pÄ JÀllaskolan började pÄ onsdagskvÀllen av okÀnd anledning att brinna. Det var strax efter 18-tiden som polis och rÀddningstjÀnsten fick larm om branden. Byggnaden var en fordonshall och ingen person har skadats i samband med branden uppger polisen i Uppsala lÀn.

 • Viktig seger för Uppsala i herrtrean

  IFK Uppsala tog en mycket viktig seger i herrtrean mot ÖsterĂ„ker pĂ„ söndagen. Uppsala som slĂ„ss för att förnya kontraktet i serien hamnade i underlĂ€ge med 1-0 i den 32:a minuten men med tre raka mĂ„l i andra halvleken vĂ€nde man till seger med 1-3. Uppsalas mĂ„lskyttar, Emrik Persson Engström (1-1), Robin Nguyen (1-2) och Mechac Makuiza (1-3).

 • Gusk bortaföll mot Karlberg

  Gusk förlorade lördagens bortamöte i herrarna division tvÄ med 2-1. Karlberg tog ledningen med 1-0 pÄ straff i den 43:e minuten, Gusk kvitterade dock i den 53:e minuten till 1-1 genom Hampus Lundin. Med kvarten kvar faststÀllde sedan Alan Naib slutresultatet till 2-1 för Karlberg.

 • Sirius nollade Elfsborg i allsvenskan

  Sirius vann det svÄra bortamötet i Allsvenskan mot formstarka Elsfborg med 0-2 pÄ lördagen. Segern för upp Sirius pÄ andra plats i den allsvenska tabellen tvÄ poÀng före AIK med tvÄ matcher mindre spelade och tre poÀng före DjurgÄrden med en match mindre spelad. Sirius mÄl gjordes av Shkodran Maholi och Alexander Nilsson.