Småföretagarens efterlysning togs bort av Facebook. (Foto: Privat) Småföretagarens efterlysning togs bort av Facebook. (Foto: Privat)

Ligan stal husbilar - försäkringsbolagen vägrar att ersätta förlusten

2014-09-11 - 04:43

Familjen Johansson från Uppsala och småföretagaren Torbjörn Malm från Hägersten blev utsatta för samma liga när man hyrde ut sina husbilar. I båda fallen hyrde bedragaren en husbil och lämnade aldrig tillbaka den.

 

Att hyra ut sin husbil några dagar är inget ovanligt bland husbilsägare, rutinen är att man upprättar ett hyreskontrakt och särskilda försäkringar tecknas av husbilsägaren om något skulle hända. Noél Johansson hyrde ut sin husbil privat och småföretagaren Torbjörn Malm genom sitt företag.

 

I båda fallen återlämnades inte husbilarna på utlovad tid och deras försäkringsbolag vägrar att ersätta för förlusten, samtidigt hindrade polisens byråkrati och tröghet en snabb efterlysning av husbilarna.

 

När Noél Johansson träffade personen som skulle hyra familjens husbil värd 375 000 kr kändes inte allting helt okej, men uthyrningen genomfördes ändå.

- Vi hyrde ut husbilen den 31 augusti och skulle få tillbaka den tre dagar senare, jag hade en magkänsla som inte kändes bra på grund av han strulade med hämtningstiden. Vi skrev dock under avtalet och jag kontrollerade körkortet som stämde med den som hyrde husbilen och allting såg bra ut, berättar Noél.

 

23

Familjen Johanssons husbil återlämnades aldrig. (Foto: Privat)

 

På onsdagen när husbilen skulle lämnas tillbaka kom personen inte på överenskommen tid, Noél och hans fru Monica ägnade hela dagen åt att försöka få kontakt med hyresmannen men lyckades inte och Noél kontaktade polisen.

- Jag ringde polisen och berättade att jag inte fått tillbaka husbilen men dom kunde inte efterlysa den eftersom en eventuell brottsrubricering skulle vara olovligt handhavande - inte stöld, berättar Noél.

 

Polisen tog dock emot anmälan men det behövde gå en tid innan man kunde göra något berättar Noél för Uppsalanyheter. På eftermiddagen får han ett sms från mannen som ber om ursäkt över att han inte lämnat tillbaka husbilen i tid.

- Han ville hyra den ytterligare tre dagar, jag svarade att jag vill ha tillbaka husbilen direkt vilket han lovade men varken mannen eller husbilen dök upp och sen dess har jag inte hört av honom.

 

Namnlöst-1

Dom har stulit vår sommarstuga säger Noél Johansson. (Foto: Privat)

 

I måndags kom Noél i kontakt med Torbjörn Malm som drabbats av samma sak och ringer polisen och får samtidigt reda på att åklagaren lagt ner hans ärende.

- Jag berättar för polisen att det finns fler som drabbats och att det förmodligen är en liga som jobbar på samma sätt. Då beslutades att öppna upp ärendet igen berättar Noél som också senare samma dag kommer i kontakt med Larmtjänst, dom säger att tre husbilar och en minibuss är försvunna med samma tillvägagångssätt.

 

Ärendet ligger just nu på bedrägeriroteln men inte nog med att familjen Johansson har blivit av med sin husbil, nästa slag kommer när de kontaktar sitt försäkringsbolag som säger att försäkringen inte täcker det som har hänt.

- Bedrägeri och olovligt handhavande täcks inte av försäkringen, vi känner oss lurade av försäkringsbolaget som inte informerade om att den extra försäkring som vi tecknade inte gäller för den här typen av händelser, säger Noél besviket.

 

Han är arg och frustrerad, dels över att inte få någon hjälp från försäkringsbolaget, men också polisens byråkrati och tröghet och att man inte ville efterlysa husbilen direkt.

- Nu har det gått så lång tid, och att få tillbaka husbilen känns främmande även om den är efterlyst både i sverige och internationellt. Det är en vecka försent suckar Noél.

 

- Bilen är våran sommarstuga, att bli av med något som vi investerat i och som ger oss livskvalitet och förgyller våran sommar rycks undan, det känns förjävligt avslutar Noél.

 

Flera som är drabbade  

Noél och hans familj är inte de enda som är drabbade, Torbjörn Malm som driver ett litet familjeföretag som säljer och hyr ut husbilar drabbades av samma gärningsman samma dag som Noél.

 

Den 31 augusti kom samma person till det företag som Malm driver och hyr en husbil värd 340 000 kr, husbilen skulle lämnas tillbaka på onsdagen den 3 september alltså samma hyresperiod som i familjen Johanssons fall. Hyrestiden förlängdes dock till den 5 september men återlämnades aldrig.

- Jag har utlovat 20 000 kr till den som kan lämna avgörande info så bilen ELG330 hittas, säger Torbjörn Malm.

 

2

Torbjörn Malm utlovar 20 000 kr till den som kan ge tips som leder till att hans husbil hittas. (Foto: Privat)

 

Även Torbjörns försäkringsbolag (IF) vägrar att täcka förlusten av husbilen då man lutar sig mot att det ej är stöld i lagens mening utan olovligt brukande.

- Jag får 0 kr i ersättning, men hittas bilen typ utbränd då ersätter försäkringsbolaget mig, berättar Torbjörn som drabbas hårt ekonomiskt av det som hänt.

 

För Torbjörns lilla firma är det en ekonomisk katastrof, han hade satsat en stor summa pengar på inköp av husbilen och hade för tillfället endast två bilar inne.

- Som det ser ut tycks jag förlora pengarna som jag har satsat, det är nog lika med konkurs för mitt företag, säger Torbjörn uppgivet.

 

Något måste ändras menar Torbjörn som kommer att jobba vidare mot press, lagstiftare och försäkringsbolag, han måste också komma på ett sätt att komma på fötter igen, skadestånd/brottsoffermyndigheten eller annat, just nu vet han inte riktigt.

 

Den som vet något kan tipsa Larmtjänsts tipstelefon 020-325 325 eller polisens 114 14.

 

Länk till Noél Johanssons efterlysning på Larmtjänst:

http://www.larmtjanst.se/Efterlysta-objekt/Personbil/687337/

 

Länk till Torbjörn Malms efterlysning på Larmtjänst:

http://www.larmtjanst.se/Efterlysta-objekt/Personbil/687338/

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

En man greps på söndagseftermiddagen efter en kortare språngmarsch i Boländerna för stölder i flera butiker.

Den man som anträffades allvarligt knivhuggen på Slottsgränd natten mot lördagen uppges ha avlidit under måndagen av sina skador. 

En cyklist och en mopedist hamnade i handgemäng på en cykelbana i Stadsparken, händelsen resulterade i att båda anmälde varandra för misshandel.

En man i 25-årsåldern stoppades och bötfälldes efter en biljakt i mycket hög hastighet på E4 under fredagskvällen.

En död person har anträffats strax norr om Uppsala, fyndet utreds initialt som mord.

En tonåring rånades på sina kläder och misshandlades av två män på Johannesbäcksgatan under torsdagskvällen.

I samband med en kontroll av några ungdomar på Rapsgatan i Uppsala utsattes en polisbil för skadegörelse.

Vid lunchtid på onsdagen tappade en boende på Västbergavägen i Vittinge kontrollen över en risbrand, ett rådigt ingripande från grannar kunde dock få elden under kontroll och därmed stoppa vidare spridning.

En bilförare i 35-årsåldern är misstänkt för rattonykterhet efter en singelolycka strax utanför Järlåsa på måndagkvällen.

Tre kroppar hittades i en brinnande bil i närheten av Skogsvallens IP i Storvreta under torsdagskvällen, det var under släckningsarbetet som räddningstjänsten upptäckte de tre kropparna.

 • Aggresiv mot billjettkontrollant

  En kvinna i 25-årsåldern anmäldes på tisdagsmorgonen för ringa bedrägeri och våldsamt motstånd. Det var när en biljettkontrollant bad om att få se biljett på bussen. Kvinnan saknade biljett och avvisades från platsen efter anmälningsupptagning.

 • Grävde vid grav - omhändertogs av polis

  En person omhändertogs på fredagskvällen sedan denne uppträtt irrationellt på en kyrkogård vid Engelska parken. Personen stökade till vid en grav och grävde i marken uppger polisne i region mitt på sin hemsida. Personen omhändertogs med stöd av 47 § LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

 • Medelväntetiden på 1177 ökar

  Medelväntetiden till 1177 Vårdguiden på telefon var i februari 22 minuter lång, uppger Vårdstyrelsen i Region Uppsala. Anledningen till den ökade väntetiden uppges bero på många samtal om coronaviruset.

 • Vårdstyrelsens resultatprognos 5 miljoner kronor

  Vårdstyrelsen och dess förvaltningar, Folktandvården och Nära vård och hälsa redovisar ett prognosticerat resultat på 5 miljoner kronor efter februari månads utgång. Resultatet är dock en avvikelse mot årsbudget med 9,6 miljoner kronor uppger Region Uppsala. Nära vård och hälsa redovisar en prognos på minus 6 miljoner kronor.

 • Bilbränder i Stenhagen

  Två bilar skadades på måndagskvällen i en anlagd brand. Det var en parkerad bil som antändes och en bil som stod parkerad intill fick sekundärskador av branden. Polisen misstänker att branden var anlagd och upprättade en anmälan om skadegörelse genom brand.

 • Stopp i tågtrafiken efter påkörningsolycka

  En person omkom vid 17:30-tiden efter en påkörningsolycka av ett tåg vid Bergsbrunna. Under arbetet på olycksplatsen stoppades all tågtrafik mellan Uppsala Central och Knivsta. Polisens trafikstopp hävdes klockan 18:42, anhöriga är underrättade om dödsfallet. Det finns inga misstankar om brott, uppger polisen i region Mitt.

 • Beväpnad man greps för stöld

  Två män ertappades på söndagen med att stjäla i en butik i Uppsala, en av männen var även beväpnad med både handeldvapen och en kniv. Båda männen är misstänkta för ringa stöld medans den andra även är misstänkt för grovt vapenbrott samt brott mot knivlagen uppger polisen i Uppsala län.

 • Oavgjort för Sirius efter sen kvittering

  Sirius delade på poängen med Hammarby i bandyns elitseriemöte på fredagen genom att spela 3-3. Sirius var illa ute men på en hörna i den sista minuten kvitterade Samuel Heeger efter en retur. Sirius övriga mål gjordes av Nils Bergström och Kalle Mårtensson.

 • Sena mål fällde Sirius

  Sirius Bandy höll jämna steg med Sandviken på Studenternas IP under lördagens elitserieomgång. I slutet av den första halvleken kvitterade Jimi Heinonen till 2-2 på straff. Sedan kunde gästerna gå fram till 2-4 innan Heinonen reducerade till 3-4 och gav hopp till ett i övrigt ganska utspelat Sirius i andra halvleken. Matchen slutade med bortaseger 3-6 sedan gästerna gjort sista två målen under matchens slutminuter.

 • Femtonåriga flickor i bil stoppades

  En bil som framfördes av en flicka född -04 stoppades av polis under natten mot torsdagen på Bärbyleden i Uppsala. Vid kontrollen visar det sig att flickan har en jämnårig flicka med sig i bilen, flickan som körde bilen är nu misstänkt för olovlig körning. Polisen kontaktade flickornas föräldrar som fick komma och hämta dem.

 • Greps för stöld i central butik

  Polisen kallades till en butik i centrala uppsala strax före klockan 18:00 på onsdagkvällen. Den misstänkta gärningsmannen hölls av butikspersonal sedan denne stulit i butiken. Mannen greps av tillkallad polis och är nu misstänkt för stöld.

 • Greps för cykelstöld

  En man i 30-årsåldern greps på onsdag vid Resecentrum misstänkt för stöld. Polisen fick larm om att en person stjäl en cykel, en patrull kallades till platsen och frihetberövade en gärningsperson. Mannen är misstänkt för stöld och våldsamt motstånd, uppger polisne i Uppsala län på sin hemsida.

 • "Bara" oavgjort i den allsvenska comebacken

  Storvretas damer fick nöja sig med en poäng i den allsvenska comebacken trots att man hade ledningen med två mål. I mitten av tredje perioden ledde Storvreta med 4-2 men två mål under de sista två minuterna rädda poäng för Åkersberga. Det var dock dramatsiskt, först gjorde Åkersberga 4-3, ett mål som godkändes trots en felaktig numrering på målskyttens tröja. Ett matchstraff på målskytten blev konsekvensen och trots en spelare utvisad kunde sedan gästerna kvittera på en straff. Förlängningen blev mållös och matchen slutade 4-4.

 • Ny förlust för Sirius

  Sirius förlorade söndagens möte i allsvenskan mot Norköping hemma på Studenternas IP med 0-2. Sirius har nu sju raka matcher utan vinst, senast man vann i allsvenskan var just mot Norrköping med 1-0 borta den 30 juni. Sirius ligger på 13:e plats i tabellen, endast två poäng före Falkenberg på kvalplats.

 • Larm om brand var pizza

  Räddningstjänsten larmades till en adress i Sala Backe på fredagseftermiddagen. Rök från en lägenhet på Gröna gatan misstänktes vara en brand men det visade sig vara en torrkokning som låg bakom rökutvecklingen. Det hela rörde sig om en pizza som varit för länge i ugnen.

 • Uppsalakuber skickas till Stockholmsutställning

  Gränbyskolan och Raoul Wallenbergskolan i Uppsala har haft varsina stora svarta stålkuber på sina skolgårdar. Kuberna representerar varsin mänsklig rättighet och är en del i Raoul Wallenberg Academys skolprogram "Kuben". Programmet lär elever mer om mänskliga rättigheter och mänskliga skyldigheter. Eleverna har under läsåret tolkat rättigheterna och inrett kuberna med sina gestaltningar. Nu ska deras arbete kring mänskliga rättigheter visas upp i Kungsträdgården i Stockholm 29/8.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll går från klarhet till klarhet i årets Elitettan. På lördagen vann man med säkra 3-0 på bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar på topplagen från sin fjärde plats i tabellen. Uppsalas mål gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Seger för GUSK i mittenmötet

  Det blev seger med 2-0 för Gusk i mittenmötet av herrtvåan mot Lidingö. Gusk ligger efter segern på femte plats i tabellen med 20 poäng, fyra poäng före Lidingö som har 16 poäng. Gusks mål gjordes av Mikael Mellberg (27) och Jens Hägg (87).

 • Greps för narkotikabrott i Tingsrätten

  En man i 25-årsåldern greps i Uppsala Tingsrätts vänthall för narkotikabrott under fredagen. Mannen anträffades med narkotika på sig och är nu misstänkt för narkotikabrott. Narkotikan togs i beslag och en anmälan upprättades på plats.

 • Region Uppsala gick minus 131 miljoner första kvartalet

  Region Uppsalas resultat för kvartal ett uppgår till minus 131 miljoner kronor. Detta är 91 miljoner kronor sämre än budget. Akademiska sjukhuset står för den största avvikelsen och det är framförallt lägre riks- och regionintäkter, tillsammans med högre personal- och läkemedelskostnader som utgör de största avvikelserna meddelar Region Uppsala via informationsbrevet Uppsnappat.

 • Aggresiv mot billjettkontrollant

  En kvinna i 25-årsåldern anmäldes på tisdagsmorgonen för ringa bedrägeri och våldsamt motstånd. Det var när en biljettkontrollant bad om att få se biljett på bussen. Kvinnan saknade biljett och avvisades från platsen efter anmälningsupptagning.

 • Grävde vid grav - omhändertogs av polis

  En person omhändertogs på fredagskvällen sedan denne uppträtt irrationellt på en kyrkogård vid Engelska parken. Personen stökade till vid en grav och grävde i marken uppger polisne i region mitt på sin hemsida. Personen omhändertogs med stöd av 47 § LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

 • Medelväntetiden på 1177 ökar

  Medelväntetiden till 1177 Vårdguiden på telefon var i februari 22 minuter lång, uppger Vårdstyrelsen i Region Uppsala. Anledningen till den ökade väntetiden uppges bero på många samtal om coronaviruset.

 • Vårdstyrelsens resultatprognos 5 miljoner kronor

  Vårdstyrelsen och dess förvaltningar, Folktandvården och Nära vård och hälsa redovisar ett prognosticerat resultat på 5 miljoner kronor efter februari månads utgång. Resultatet är dock en avvikelse mot årsbudget med 9,6 miljoner kronor uppger Region Uppsala. Nära vård och hälsa redovisar en prognos på minus 6 miljoner kronor.

 • Bilbränder i Stenhagen

  Två bilar skadades på måndagskvällen i en anlagd brand. Det var en parkerad bil som antändes och en bil som stod parkerad intill fick sekundärskador av branden. Polisen misstänker att branden var anlagd och upprättade en anmälan om skadegörelse genom brand.

 • Stopp i tågtrafiken efter påkörningsolycka

  En person omkom vid 17:30-tiden efter en påkörningsolycka av ett tåg vid Bergsbrunna. Under arbetet på olycksplatsen stoppades all tågtrafik mellan Uppsala Central och Knivsta. Polisens trafikstopp hävdes klockan 18:42, anhöriga är underrättade om dödsfallet. Det finns inga misstankar om brott, uppger polisen i region Mitt.

 • Beväpnad man greps för stöld

  Två män ertappades på söndagen med att stjäla i en butik i Uppsala, en av männen var även beväpnad med både handeldvapen och en kniv. Båda männen är misstänkta för ringa stöld medans den andra även är misstänkt för grovt vapenbrott samt brott mot knivlagen uppger polisen i Uppsala län.

 • Oavgjort för Sirius efter sen kvittering

  Sirius delade på poängen med Hammarby i bandyns elitseriemöte på fredagen genom att spela 3-3. Sirius var illa ute men på en hörna i den sista minuten kvitterade Samuel Heeger efter en retur. Sirius övriga mål gjordes av Nils Bergström och Kalle Mårtensson.

 • Sena mål fällde Sirius

  Sirius Bandy höll jämna steg med Sandviken på Studenternas IP under lördagens elitserieomgång. I slutet av den första halvleken kvitterade Jimi Heinonen till 2-2 på straff. Sedan kunde gästerna gå fram till 2-4 innan Heinonen reducerade till 3-4 och gav hopp till ett i övrigt ganska utspelat Sirius i andra halvleken. Matchen slutade med bortaseger 3-6 sedan gästerna gjort sista två målen under matchens slutminuter.

 • Femtonåriga flickor i bil stoppades

  En bil som framfördes av en flicka född -04 stoppades av polis under natten mot torsdagen på Bärbyleden i Uppsala. Vid kontrollen visar det sig att flickan har en jämnårig flicka med sig i bilen, flickan som körde bilen är nu misstänkt för olovlig körning. Polisen kontaktade flickornas föräldrar som fick komma och hämta dem.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä