Småföretagarens efterlysning togs bort av Facebook. (Foto: Privat) Småföretagarens efterlysning togs bort av Facebook. (Foto: Privat)

Ligan stal husbilar - försäkringsbolagen vägrar att ersätta förlusten

2014-09-11 - 04:43

Familjen Johansson från Uppsala och småföretagaren Torbjörn Malm från Hägersten blev utsatta för samma liga när man hyrde ut sina husbilar. I båda fallen hyrde bedragaren en husbil och lämnade aldrig tillbaka den.

 

Att hyra ut sin husbil några dagar är inget ovanligt bland husbilsägare, rutinen är att man upprättar ett hyreskontrakt och särskilda försäkringar tecknas av husbilsägaren om något skulle hända. Noél Johansson hyrde ut sin husbil privat och småföretagaren Torbjörn Malm genom sitt företag.

 

I båda fallen återlämnades inte husbilarna på utlovad tid och deras försäkringsbolag vägrar att ersätta för förlusten, samtidigt hindrade polisens byråkrati och tröghet en snabb efterlysning av husbilarna.

 

När Noél Johansson träffade personen som skulle hyra familjens husbil värd 375 000 kr kändes inte allting helt okej, men uthyrningen genomfördes ändå.

- Vi hyrde ut husbilen den 31 augusti och skulle få tillbaka den tre dagar senare, jag hade en magkänsla som inte kändes bra på grund av han strulade med hämtningstiden. Vi skrev dock under avtalet och jag kontrollerade körkortet som stämde med den som hyrde husbilen och allting såg bra ut, berättar Noél.

 

23

Familjen Johanssons husbil återlämnades aldrig. (Foto: Privat)

 

På onsdagen när husbilen skulle lämnas tillbaka kom personen inte på överenskommen tid, Noél och hans fru Monica ägnade hela dagen åt att försöka få kontakt med hyresmannen men lyckades inte och Noél kontaktade polisen.

- Jag ringde polisen och berättade att jag inte fått tillbaka husbilen men dom kunde inte efterlysa den eftersom en eventuell brottsrubricering skulle vara olovligt handhavande - inte stöld, berättar Noél.

 

Polisen tog dock emot anmälan men det behövde gå en tid innan man kunde göra något berättar Noél för Uppsalanyheter. På eftermiddagen får han ett sms från mannen som ber om ursäkt över att han inte lämnat tillbaka husbilen i tid.

- Han ville hyra den ytterligare tre dagar, jag svarade att jag vill ha tillbaka husbilen direkt vilket han lovade men varken mannen eller husbilen dök upp och sen dess har jag inte hört av honom.

 

Namnlöst-1

Dom har stulit vår sommarstuga säger Noél Johansson. (Foto: Privat)

 

I måndags kom Noél i kontakt med Torbjörn Malm som drabbats av samma sak och ringer polisen och får samtidigt reda på att åklagaren lagt ner hans ärende.

- Jag berättar för polisen att det finns fler som drabbats och att det förmodligen är en liga som jobbar på samma sätt. Då beslutades att öppna upp ärendet igen berättar Noél som också senare samma dag kommer i kontakt med Larmtjänst, dom säger att tre husbilar och en minibuss är försvunna med samma tillvägagångssätt.

 

Ärendet ligger just nu på bedrägeriroteln men inte nog med att familjen Johansson har blivit av med sin husbil, nästa slag kommer när de kontaktar sitt försäkringsbolag som säger att försäkringen inte täcker det som har hänt.

- Bedrägeri och olovligt handhavande täcks inte av försäkringen, vi känner oss lurade av försäkringsbolaget som inte informerade om att den extra försäkring som vi tecknade inte gäller för den här typen av händelser, säger Noél besviket.

 

Han är arg och frustrerad, dels över att inte få någon hjälp från försäkringsbolaget, men också polisens byråkrati och tröghet och att man inte ville efterlysa husbilen direkt.

- Nu har det gått så lång tid, och att få tillbaka husbilen känns främmande även om den är efterlyst både i sverige och internationellt. Det är en vecka försent suckar Noél.

 

- Bilen är våran sommarstuga, att bli av med något som vi investerat i och som ger oss livskvalitet och förgyller våran sommar rycks undan, det känns förjävligt avslutar Noél.

 

Flera som är drabbade  

Noél och hans familj är inte de enda som är drabbade, Torbjörn Malm som driver ett litet familjeföretag som säljer och hyr ut husbilar drabbades av samma gärningsman samma dag som Noél.

 

Den 31 augusti kom samma person till det företag som Malm driver och hyr en husbil värd 340 000 kr, husbilen skulle lämnas tillbaka på onsdagen den 3 september alltså samma hyresperiod som i familjen Johanssons fall. Hyrestiden förlängdes dock till den 5 september men återlämnades aldrig.

- Jag har utlovat 20 000 kr till den som kan lämna avgörande info så bilen ELG330 hittas, säger Torbjörn Malm.

 

2

Torbjörn Malm utlovar 20 000 kr till den som kan ge tips som leder till att hans husbil hittas. (Foto: Privat)

 

Även Torbjörns försäkringsbolag (IF) vägrar att täcka förlusten av husbilen då man lutar sig mot att det ej är stöld i lagens mening utan olovligt brukande.

- Jag får 0 kr i ersättning, men hittas bilen typ utbränd då ersätter försäkringsbolaget mig, berättar Torbjörn som drabbas hårt ekonomiskt av det som hänt.

 

För Torbjörns lilla firma är det en ekonomisk katastrof, han hade satsat en stor summa pengar på inköp av husbilen och hade för tillfället endast två bilar inne.

- Som det ser ut tycks jag förlora pengarna som jag har satsat, det är nog lika med konkurs för mitt företag, säger Torbjörn uppgivet.

 

Något måste ändras menar Torbjörn som kommer att jobba vidare mot press, lagstiftare och försäkringsbolag, han måste också komma på ett sätt att komma på fötter igen, skadestånd/brottsoffermyndigheten eller annat, just nu vet han inte riktigt.

 

Den som vet något kan tipsa Larmtjänsts tipstelefon 020-325 325 eller polisens 114 14.

 

Länk till Noél Johanssons efterlysning på Larmtjänst:

http://www.larmtjanst.se/Efterlysta-objekt/Personbil/687337/

 

Länk till Torbjörn Malms efterlysning på Larmtjänst:

http://www.larmtjanst.se/Efterlysta-objekt/Personbil/687338/

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

En garagelänga på Lagerlöfsgatan brinner för fullt, brandkåren bekämpar elden men uppgav vid 00:30 att man inte hade elden under kontroll.

En man har förts till sjukhus med ambulans sedan han blivit knivskuren på Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala, polisen har inlett en utredning om mordförsök.

Polispatrull kallades av ambulanspersonal som hade en aggresiv patient i bilen, när polis skulle ingripa blev denne biten i handen.

Polisen larmades till stadsdelen Stenhagen strax före midnatt mot onsdagen efter en skottlossning, drygt en halvtimme senare larmades man även till en skottlosning som skall ha skett i Kvarngärdet.

Vid 20-tiden hördes en kraftig detonation i Gränbyområdet, enligt uppgifter ska ett vittne på plats ha sett tre unga grabbar som snabbt lämnat platsen där detonationen kom från.

Klockan 23:00 fick Polisen i Uppsala län flera larm om skottlossning i stadsdelen Slavsta, när polisen kom till platsen anträffades en svårt skottskadad man.

En man som skulle sälja två mobiler stämde träff med en köpare, men istället för en affär rånades mannen på mobilerna under knivhot.

Polisen fick strax före 18 på fredagskvällen flera samtal om att det förekom en skottlossning inne på Gottsunda Centrum. Enligt en privatperson som hamnat mitt i händelsen var det ett stort antal grabbar som "sprang kors och tvärs"

Ett äldre par som befann sig i en lägenhet på Idrottsgatan i Uppsala besköts under tisdagskvällen, ingen ska ha skadats vid skottlossningen som utreds som mordförsök.

En av de två skjutna personerna i skottlossningen på Levertinsgatan i Gränby har avlidit av sina skadpr, det uppger polisen i Uppsala län strax efter midnatt mot lördagen.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll går från klarhet till klarhet i årets Elitettan. På lördagen vann man med säkra 3-0 på bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar på topplagen från sin fjärde plats i tabellen. Uppsalas mål gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Seger för GUSK i mittenmötet

  Det blev seger med 2-0 för Gusk i mittenmötet av herrtvåan mot Lidingö. Gusk ligger efter segern på femte plats i tabellen med 20 poäng, fyra poäng före Lidingö som har 16 poäng. Gusks mål gjordes av Mikael Mellberg (27) och Jens Hägg (87).

 • Greps för narkotikabrott i Tingsrätten

  En man i 25-årsåldern greps i Uppsala Tingsrätts vänthall för narkotikabrott under fredagen. Mannen anträffades med narkotika på sig och är nu misstänkt för narkotikabrott. Narkotikan togs i beslag och en anmälan upprättades på plats.

 • Region Uppsala gick minus 131 miljoner första kvartalet

  Region Uppsalas resultat för kvartal ett uppgår till minus 131 miljoner kronor. Detta är 91 miljoner kronor sämre än budget. Akademiska sjukhuset står för den största avvikelsen och det är framförallt lägre riks- och regionintäkter, tillsammans med högre personal- och läkemedelskostnader som utgör de största avvikelserna meddelar Region Uppsala via informationsbrevet Uppsnappat.

 • Sirius vinnare i hemmapremiären

  Sirius vann även den andra allsvenska matchen då man tog emot Eskilstuna på "nya" Studenternas under måndagen. Sirius fick en bra start och kunde gå fram till ledning med 3-0, en ledning som gästerna reducerade till 3-1 innan halvtid. Den andra halvleken slutade 0-1 och Sirius är obesegrade efter de inledande två omgångarna av årets Allsvenska efter seger med 3-2.

 • Siriusförlust i sista omgången

  Sirius innebandydamer avslutade SSL-säsongen med en förlust i den betydelselösa matchen mot Warberg med 7-5. Sirius hämtade upp ett underläge med 3-0 och hade kvitterat till 4-4 och även tagit ledningen i slutperioden med ett mål. Warberg kunde dock vända tillbaka till seger med 7-5.

 • Kvinna gripen för försök till grov misshandel

  En kvinna i 25-årsåldern greps på fredagseftermiddagen sedan hon försökt hugga personalen på ett boende på Läbyvadsvägen med en glasskärva. I samband med händelsen fick kvinnan en mindre sårskada på handen, men ingen ur personalen skadades. Kvinnan omhändertogs enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård och fördes till vården.

 • Greps med kniv i ryggsäck

  En man i 25-årsåldern greps av tillkallad polis i Gränbystaden sedan några ordningsvakter uppmärksammat att mannen gick omkring med en kniv nedstoppad i sin ryggsäck. Mannen är nu misstänkt för förberedelse till grov misshandel.

 • Målrikt vid Siriusseger

  Det blev hela 19 mål i innebandyns superliga mellan Sirius och Dalen när lagen möttes på lördagseftermiddagen. Sirius hade ledningen under hela matchen men Dalen var nära att komma ikapp. Matchen slutade dock 10-9 till blåsvart som går upp på tabellens femte plats. Jakob Drews och Filip Eriksson gjorde tre mål vardera.

 • Första segern för Uppsala Basket

  Uppsala Baskets damer vann säsongens första seger när man på bortaplan besegrade Mark med 79-77. Det krävdes dock förlängning för att skilja lagen åt. Poängbäst i Uppsala blev Ellinor Holmberg med 20 poäng.

 • Andra raka segern för Almtuna

  Almtuna vann andra raka segern i HockeyAllsvenskan då man på söndagen besegrade Södertälje på bortaplan med 4-0, det är Almtunas andra raka seger/nolla, tidigare i veckan vann man hemma i Gränbyhallen med 2-0 mot Vita Hästen.

 • Almtuna segrare efter straffar

  Almtuna hamnade i underläge med 2-4 i söndagens allsvenska match mot Pantern. Man lyckades dock kvittera gästernas ledning till 4-4 innan tredje periodens slut. Efter en mållös förlängning kunde sedan Almtunas Tony Mårtensson göra ett "game winning goal" i den åttonde straffomgången.

 • Personskada vid trafikolycka

  Två personbilar kolliderade under söndagseftermiddagen på Lv290 vid Storvreta. En personbil ska ha kört in i en annan bakifrån med personskador i huvudet och ansiktet som följd. Trafiken stängdes av helt mellan E4 och Storvreta i samband med bärgningen.

 • Tung basketförlust för Uppsala

  Uppsala Baskets herrar såg ut att gå mot en bekväm seger mot nykomlingarna Köping i tisdagens basketligamöte. Efter halva matchen ledde man med 42-29, gästerna kom dock tillbaka i matchen efter en svag tredjeperiod av Uppsala som man förlorade med 10-21. Slutresultatet skrevs till 68-70 och en premiärförlust för nya tränarparet Zlatan Hadziresic och Efongo Imbia.

 • Storvreta segrare i målkalas

  Storvreta vann lördagens bortamöte mot Höllviken med hela 2-12 och delar efter segern serieledningen tillsammans med Falun på 29 poäng. Poängbäst i Storvreta var Jimmie Pettersson med fem poäng (2+3)

 • Två perioder räckte för Sirius

  Två perioder räckte för Sirius Innebandy som gjorde processen kort med Jönköping i lördagens SSL-möte. Efter två perioder ledde nämligen blåsvart med 6-0. Matchen slutade 7-3 sedan uppsalalaget slagit av lite i den tredje perioden. Poängbäst i Sirius blev Jakob Drews (1+2) och Joakim Olsson (2+1).

 • Viktig seger mot Björklöven

  Almtuna vann med 4-7 borta mot Björklöven under onsdagen. Segern grundlades under den andra perioden som Almtuna vann med 5-2 de övriga två perioderna slutade 1-1. Almtuna bröt därmed hemmastarka Björklövens segersvit på fyra raka matcher och går samtidigt upp på tabellens elfte plats.

 • Siriusförlust i Växjö

  Sirius förlorade onsdagens bortamöte i innebandysn superliga mot Växjö med 8-5, Uppsalalaget var bra med i den första perioden som slutade 3-2. Efter två raka mål i andra perioden drog Växjö ifrån till 5-2 och vann till slut med 8-5. Sirius mål gjordes av fem olika målskyttar.

 • Storförlust för Sirius

  Sirius förlorade under onsdagen stort borta mot Vänersborg med 11-1 i bandyns elitserie. Efter första halvleken var ställningen 5-0 till hemmalaget. Sirius mål gjordes av Viktor Lundberg vid ställningen 7-0.

 • Hagunda upp på kvalplats

  Hagunda gick upp på fjärde plats i den allsvenska innebandytabellen efter seger hemma mot Hudik/Björkberg med 5-4. (0-1, 3-1, 2-2) från matchen noterades bland annat Fredrik Holtz för fyra assist och blev poängbäst.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll går från klarhet till klarhet i årets Elitettan. På lördagen vann man med säkra 3-0 på bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar på topplagen från sin fjärde plats i tabellen. Uppsalas mål gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Seger för GUSK i mittenmötet

  Det blev seger med 2-0 för Gusk i mittenmötet av herrtvåan mot Lidingö. Gusk ligger efter segern på femte plats i tabellen med 20 poäng, fyra poäng före Lidingö som har 16 poäng. Gusks mål gjordes av Mikael Mellberg (27) och Jens Hägg (87).

 • Greps för narkotikabrott i Tingsrätten

  En man i 25-årsåldern greps i Uppsala Tingsrätts vänthall för narkotikabrott under fredagen. Mannen anträffades med narkotika på sig och är nu misstänkt för narkotikabrott. Narkotikan togs i beslag och en anmälan upprättades på plats.

 • Region Uppsala gick minus 131 miljoner första kvartalet

  Region Uppsalas resultat för kvartal ett uppgår till minus 131 miljoner kronor. Detta är 91 miljoner kronor sämre än budget. Akademiska sjukhuset står för den största avvikelsen och det är framförallt lägre riks- och regionintäkter, tillsammans med högre personal- och läkemedelskostnader som utgör de största avvikelserna meddelar Region Uppsala via informationsbrevet Uppsnappat.

 • Sirius vinnare i hemmapremiären

  Sirius vann även den andra allsvenska matchen då man tog emot Eskilstuna på "nya" Studenternas under måndagen. Sirius fick en bra start och kunde gå fram till ledning med 3-0, en ledning som gästerna reducerade till 3-1 innan halvtid. Den andra halvleken slutade 0-1 och Sirius är obesegrade efter de inledande två omgångarna av årets Allsvenska efter seger med 3-2.

 • Siriusförlust i sista omgången

  Sirius innebandydamer avslutade SSL-säsongen med en förlust i den betydelselösa matchen mot Warberg med 7-5. Sirius hämtade upp ett underläge med 3-0 och hade kvitterat till 4-4 och även tagit ledningen i slutperioden med ett mål. Warberg kunde dock vända tillbaka till seger med 7-5.

 • Kvinna gripen för försök till grov misshandel

  En kvinna i 25-årsåldern greps på fredagseftermiddagen sedan hon försökt hugga personalen på ett boende på Läbyvadsvägen med en glasskärva. I samband med händelsen fick kvinnan en mindre sårskada på handen, men ingen ur personalen skadades. Kvinnan omhändertogs enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård och fördes till vården.

 • Greps med kniv i ryggsäck

  En man i 25-årsåldern greps av tillkallad polis i Gränbystaden sedan några ordningsvakter uppmärksammat att mannen gick omkring med en kniv nedstoppad i sin ryggsäck. Mannen är nu misstänkt för förberedelse till grov misshandel.

 • Målrikt vid Siriusseger

  Det blev hela 19 mål i innebandyns superliga mellan Sirius och Dalen när lagen möttes på lördagseftermiddagen. Sirius hade ledningen under hela matchen men Dalen var nära att komma ikapp. Matchen slutade dock 10-9 till blåsvart som går upp på tabellens femte plats. Jakob Drews och Filip Eriksson gjorde tre mål vardera.

 • Första segern för Uppsala Basket

  Uppsala Baskets damer vann säsongens första seger när man på bortaplan besegrade Mark med 79-77. Det krävdes dock förlängning för att skilja lagen åt. Poängbäst i Uppsala blev Ellinor Holmberg med 20 poäng.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä