Skriv ut denna sida
Fotomontage från en av två skärmar som ställts upp vid Carolina Rediviva. (Foto: Uppsala universitet) Fotomontage från en av två skärmar som ställts upp vid Carolina Rediviva. (Foto: Uppsala universitet)

Sista Aprilfirande med traditioner

2015-04-24 - 08:43

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

 

Sista april – Valborgsmässoafton - är årets största studenthögtid i Uppsala med forsränning, sillunch, mösspåtagning i Carolinabacken, OD i universitetsaulan/universitetsparken, vårsång vid Gunillaklockan och bal på slottet. Det är en folkfest som lockar både studenter, Uppsalabor och besökare från när och fjärran.

 

Uppsala universitet vill lyfta fram de traditioner som ligger bakom firandet i just Uppsala, skriver man i ett pressmeddelande. Valborg firas ju i hela landet. Men mycket av det som förknippas med Sista april i Uppsala har sitt ursprung i 1800-talets mitt, då studenterna bestämde sig för att skapa egna traditioner kring Valborgsmässoafton.

- Sista April är ett tillfälle för alla – studenter, anställda, alumner, uppsalabor och besökare - att ta del av dessa klassiska programpunkter, som är helt unika för Uppsala. Dagen är numera också Uppsalas allra största evenemang med fantastiskt bra samverkan mellan stadens många aktörer och arrangörer, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet.

 

Sen några år tillbaka har traditionerna fått tillskott av några nya ingredienser. Klockan som räknar ner mot mösspåtagningen, kampanjen Varannan-vatten med gratisutdelning av vatten på flaska under dagen och Sista april-pins som delas ut i backen 2011-2015. I år har de fem åren gått och de som samlat alla fem kan även få en extra fin jubileums-pin vid Universitetshuset efter mösspåtagningen. Dessutom kan de delta i en tävling där vinsten är en upplevelse av en klassisk Sista April med sillunch, mösspåtagning och Allmänna sångens bal på slottet.

 

I år firar Forsränningen 40 år och först ut på Fyrisån är två av de studenter som 1975 åkte den premiärtur som genast blev till en årlig tradition. Nyheter för i år är också att fotoskärmar kommer att ställas upp framför universitetsbiblioteket veckan före.

– Alla är välkomna att komma förbi skärmarna, ta en bild och bli en del av ett tidlöst firande på Instagram, säger Gisella Bengtsson, universitetets projektledare för Sista april.

 

De klassiska programpunkterna omfattar grötfrukost, forsränning, sillunch, mösspåtagningen, konsert i universitetsparken, champagnegalopp på nationerna, bal på slottet och vårtal vid Gunillaklockan invid Uppsala slott.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer två av totalt fyra.