Skriv ut denna sida
Urfolk möt på Uppsala Universitet. (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Urfolk möt på Uppsala Universitet. (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Urfolk möts på symposium i Uppsala

2013-10-11 - 01:18

Samiska forskare, aktivister, artister och urfolk från hela världen träffas vid Uppsala universitet i nästa vecka. Symposiet RE-Claimings har fokus på forskning om och erfarenheter från dessa grupper med koppling till aktuella frågor om naturexploatering, i Sverige och internationellt.

 

Symposiet 14-18 oktober är det tredje i en serie och utgör del av ett forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet och Formas. Målsättningen är att skapa en plattform för kunskapsbyggande av och med urfolk och lokalsamhällen från hela världen.

 

Deltagarna kommer från Asien, Australien, Indien, Mellanöstern, Syd- och Nordamerika och Skandinavien. Fokus ligger på forskning, kunskapsskapande och konstuttryck.

– Kunskapen om samer är i dagens Sverige undermålig och jag menar att forskning och undervisning bör ledas av urfolken själva, säger May-Britt Öhman, samisk forskare vid Centrum för genusvetenskap (UU), som leder forskningsprojektetet och har initierat symposiet.  

 

– Urfolk och urfolksallierade möts därför för att inspirera varandra att utmana den aggressiva naturexploatering som nu sker. Att mötet sker vid Uppsala universitet är symboliskt viktigt eftersom vi samer funnits här sedan dess inrättande och vi nu har möjlighet att öka förståelsen och respekten för samisk kultur.

 

I samband med måndagens symposieinvigning presenteras även rapporten RE:Mindings med publicering senare i höst.  

- Vi önskar synliggöra både vad som är säreget och gemensamt bland urfolk och hur detta stimulerar till nytt kunskapsbyggande, säger Johan Gärdebo, redaktör för rapporten. Samtidigt behöver vi betona brådskan kring dessa frågor. Det är bristande förståelse och respekt för urfolks rättigheter som bidragit till den redan kontroversiella naturexploateringen i Sverige, debatten behöver fler dimensioner.

 

Flera av rapportens författare och deltagare vid symposiet har medverkat i de aktuella protesterna mot exploateringen av naturresurser i Sápmi, samernas hemland, exempelvis sommarens provbrytning i Jokkmokk. Utöver vetenskapliga presentationer arrangerar symposiet flera konst- och kulturinslag. Till dessa hör konstprojektet Gállok (Kallak) Protest Art, filmvisningar och jojkframträdanden, däribland samiska artisten Lovisa Negga.

 

På måndag 14 oktober, efter att samisk flagg och kåta har rests vid Universitetshuset, invigs symposiet i sal IV, kl. 15.30.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.