Skriv ut denna sida
Uppsala universitet, pupulärt hos studenter. (Foto: Peter Bohlin) Uppsala universitet, pupulärt hos studenter. (Foto: Peter Bohlin)

Kraftig ökning av sökande till Uppsala

2013-04-17 - 16:48

Antalet sökande till Uppsala universitet har ökat markant jämfört med förra året, ökningen är hela 40 procent.

Totalt 87 311 personer har sökt till höstens kurser och program vilket kan jämföras med 62 202 sökande till hösten 2012 uppger Uppsala universitet på sin hemsida.

 

En stor del av ökningen utgörs av sökande till kurser och program vid det blivande Campus Gotland som Uppsalanyheter skrev om i december 2012 (se länk nedan). Men även Campus Gotland har haft en ökning i sig, från 12 699 sökande 2012 till 20 858 hösten 2013. Det är en ökning med 64 procent.

– Det är fantastiskt glädjande att så många vill studera vid Uppsala universitet. Det visar också att Uppsala universitets satsning på Campus Gotland har slagit väl ut, säger rektor Eva Åkesson, till Uppsala universitets hemsida. Samtidigt är det olyckligt att vi måste minska antalet utbildningsplatser med nära 10 procent när antalet sökande ökar med så mycket som 40 procent.

– Det är väldigt inspirerande för oss som arbetar på Campus Gotland att märka att det är många som vill söka sig dit, säger Olle Jansson, rektorsråd för Campus Gotland. Studenterna verkar göra samma bedömning som vi, att Uppsala univerisitet är en kvalitetsstämpel som stärker våra utbildningar säger Jansson till Uppsala universitets hemsida.

 

I topp bland de populäraste programmen vid Uppsala universitet ligger Juristprogrammet, Ekonomie kandidatprogrammet och Läkarprogrammet.

 

I topp bland Campus Gotlands mest sökta kurser ligger Ledarskap och Coaching, Nätbaserad juridisk översiktskurs och projektledning.

Relaterade länkar: Högskolan på Gotland blir Uppsala universitet

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.