Skriv ut denna sida
En allvarlig olycka med två dragracingbilar skedde på söndagen. (Foto: Peter Bohlin) En allvarlig olycka med två dragracingbilar skedde på söndagen. (Foto: Peter Bohlin)

Gråa moln över olycksdrabbat Tierp Arena

2015-06-07 - 19:56

Söndagens finaler i dragracing-EM på Tierp Arena stoppades på grund av regn i dag på eftermiddagen, men det var inte bara gråa molm som hängde tungt över den olycksdrabbade tävlingen.

 

I fredagens tävlingar skedde två allvarliga olyckor, först slog Super Stockföraren Björn Bondesson från Huddinge runt med sin Chevelle. Han klarade sig utan personskador, bilen fick dock omfattande skador men enligt Bondesson kan ramen ha klarat sig och därmed kan bilen gå att rädda för framtida tävlingar.

 

Bara ett par timmar senare krockade Mattias Wulcan från Linköping med sin Pro-Mod Firebird, kraschen var allvarligare än den föregående och Wulcan fördes med ambulans till Akademiska sjukhuset där man konstaterade tio brutna revben och hål på lungan. Det är mycket ovanligt att det sker allvarliga olyckor av den typen som Wulcan råkade ut för.

 

Under lördagen regnade stora delar av tävlingen bort men man lyckades köra de nödvändiga kvalrundorna för att starta söndagens finalkörningar. För de deltagande uppsalaförarna ver det endast Robban Karlsson i Pro Stock Bike som stack ut med den femte bästa tiden i Europa, då var det blott Karlssons fjärde start sedan comebacken efter ett över tio år långt uppehåll.

 

På Tierp Arena blåste kraftiga sidvindar och banan var preparerad för bra tider med ett fäste som kanske är arenans bästa sedan starten för fyra år sedan. Men det var inte bara regntunga moln som hängde över arenan för på söndagen skedde en otäck olycka med en av Tierp Arenas grundare, Leif Andreasson.

 

I klassen Top Methanol Funny Car där bilarna kommer upp i 400km/h och motorerna är så starka som 3000 hästkrafter var det någonting som gick snett. I den vänstra banan stod gävleföraren Mikael Larsson med sin Dodge Avanger och Andreasson i den högra med sin Chevrolet Monte Carlo. Larsson som fick en snabbare start drog av okänd anledning över i Andreassons körbana och körd in i som medtävlare, bilarna krockade i varandra och dramatiska scener utspelade sig. För ett tag blev det alldeles tyst på arenan men Leif Andreasson kunde ta sig ur sin bil på egen hand.

 

Larsson fördes till sjukhus med ambulanshelikopter och Andreasson tog sig till sjukhus tillsammans med sitt team, enligt uppgifter från Akademiska sjukhuset ska gävleföraren endast vara lindrigt skadad.

 

Klockan 16,00 togs beslut att avbryta tävlingarna på grund av regn, då hade man haft ett nästan timmes långt uppehåll, enligt arrangörerna fanns det ingen chans att slutföra tävlingarna då prognosen inte gav något hopp om uppehåll.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dragracing: Det var glest mellan de uppländska framgångarna när Tierp Internationals avgjordes i helgen på Tierp Arena. Bästa noteringarna stod de uppländska motorcykelförarna Peter Östlund och Magnus Pollack för som båda föll i varsin semifinal.

Fartfylld dag i Uppsala när OS-grenen BMX racing korade sina svenska mästare under lördagen på SMK Uppsala BMX Arena.

Dragracing: Det blev respass för Peter Rundström i kvartsfinalen när helgens EM-deltävling Tierp International avgjordes.

Dragracing: Uppsalaföraren Peter Rundström är kvalfemma efter den första dagen kvalkörningar av EM-deltävlingen Tierp International och motorcykelklassen Super Comp Bike.

Dragracing: Han kom, han sågs, han segrade - Robban Karlsson tog en toppposition i sin enda kvalrepa på fredagen, åkte sedan till Linköping på lördag och kom tillbaka till Tierp och vann hela tävlingen på söndagen.

Dragracing: Robban Karlsson gav allt i sin första och enda kvalrunda av Pro Stock Bike och satte 7,01 sek med fina hastigheten 309,6 km/h.

Dragracing: Stock Super Stockföraren Erik Wallin gick lite överraskande hela vägen fram till final i helgens dragracingtävlingar på Tierp Arena.

Dragracing: Det blev en fin förstaplats för Peter Rundström i Super Comp Bike när Race Star Summer Nats avgjordes på söndagen. Även sonen Samuel gjorde en bra tävling i junior dragbike och slutade på en andra plats.

Dragracing: Racestar Summer Nats genomförde på lördagen kvalkörningar på Tierp Arena. Inför morgondagens elimineringar ligger Leif Våghals kvaletta i motorcykelklassen Super Gas Bike, vidare konstaterar vi ett personbästa för Samuel Rundström i juniorklassen.

Dragracing: Marie Wallin slog till med sitt näst bästa åk någonsin i Super Street och blev kvaletta när Tierp International avgörs i helgen. Även Robban Karlsson i klassen Pro Stock Bike fick till en mycket bra tid på fredagen och ligger kvaltvåa inför lördagens fortsatta kval.