Skriv ut denna sida
Historiska förare i dubbel bemärkelse. (Foto: Peter Bohlin) Historiska förare i dubbel bemärkelse. (Foto: Peter Bohlin)

Historiska rallysegrare i Uppsala

2013-10-06 - 01:15

I helgens finaler i Rally SM fick Uppsalapubliken se ett historiskt par som segrade i SM-tävlingen, lika historiskt var det SM-silver som samma förare fick i SM-totalen.

 

Aldrig tidigare har ett kvinnligt par vunnit en SM-deltävling i den största klassen, Trimmat 4WD. Detta gjorde att Ramona Karlsson med co-drivern Miriam Walfridsson blev historiska SM-vinnare i deltävlingen som kördes på 9 specialsträckor i Uppsala.

 

2013-10-05 rally sm uppsala pb 159
Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson i trimmat 4WD (Foto: Peter Bohlin)


Lägg därtill att Karlsson / Walfridsson kom tvåa i SM-tabellen, SM-silvret gör de båda till historiska som de första kvinnorna som tar en medalj i Rally-SM.
- Det var tight, det var spännande som tusan. Vi är så glada nu, det finns inte ord, sa Ramona Karlsson vid målgången.

 

2013-10-05 rally sm uppsala pb 705
Henrik Boivie och Micael Björklund rullade. (Foto: Peter Bohlin)

 

I klassen 8 H1 72-75 var det fyra startande, efter sista sträckan fanns bara en förare kvar. De övriga tvingades bryta, Henrik Boivie, Almunge MK och Micael Björklund rullade rejält på Specialsträcka 7 och tvingades bryta med en demolerad bil.

 

2013-10-05 rally sm uppsala pb 797
Stefan och Mikael Blomqvist. (Foto: Peter Bohlin) 

 

I klassen 9 H2 76-81 var bästa Uppsalaförare Stefan Blomqvist, Almunge MK och Mikael Blomqvist från Rasbo MK med en sjunde plats i deltävlingen.

 

I klassen otrimmat 2WD kom Rasbo MKs förare Gustav Thorsell och Mikael Nilsson på tredje plats. I otrimmat 4WD fanns ingen Uppsalaförare anmäld.

 

2013-10-05 rally sm uppsala pb 831
Mats och Tomas Thorzelius kom trea. (Foto: Peter Bohlin)

 

Trimmat 2WD, här återfinns Rasbo MKs Jens Branteström och Per Christiansen på en sjätte plats i deltävlingen. Och i klassen trimmat 4WD "kungaklassen" där hade vi förutom vinnarna Ramona Eriksson och Miriam Walfridssons historiska seger även en historisk delad tredje plats.

 

Hur sannolikt är det att man åker nio specialsträckor och kommer in på exakt samma hundradel som ett annat par. Mats Thorzelius, SMK Uppsala och Tomas Thorzelius Rabo MK körde in på 46:42,7 vilket är exakt samma tid som Haninges Kjell Sandberg och Göran Lönnmark från Flens MS.

 

Noterbart här var att Thorzelius låg femton sekunder efter inför den sista specialsträckan, vilket är en hel ocean av tid i Rally.

 

 2013-10-05 rally sm uppsala pb 374
Jens Branteström och Per Christiensen. (Foto: Peter Bohlin)

Av de förare som bröt tävling noterar vi förutom Henrik Boivies och Micael Björklunds Avåkning även att Almunge MKs Tom Axelsson och Annette Åhman bört av okänd orsak. Pontus Åhman Almunge MK som är co-driver åt Anton Alkberg, Sandvikens MK bröt efter tekniskt fel på specialsträcka 7.

 

På fredagkvällens specialsträcka 3 uppskattade arrangörerna att det var cirka 5 000 personer upp vid Science Park på den kortaste (1,2 km) av helgens nio sträckor.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I dag lördag skulle Hagunda IF haft ett storslaget firande av föreningens 60-årsjubileum i IFU Arena, men Coronaepedemin kom i vägen för detta, ett Coronasäkert alternativ genomfördes därför istället i Vänge.

Dragracing: Tierp Arena ställer in dragracingens EM-deltävling i juni som en konsekvens av de restriktioner som Covid-19 har medfört. Arenans VD Urban Axell säger i ett uttalande att man inte ser någon möjlighet att fortgå med tävlingen.

Dragracing: Förra veckan beslutades att ställa in deltävling ett av fem i dragracing-EM, nu finns det även risk att deltävling två på Tierp Arena ställs in.

Dragracing: Det var glest mellan de uppländska framgångarna när Tierp Internationals avgjordes i helgen på Tierp Arena. Bästa noteringarna stod de uppländska motorcykelförarna Peter Östlund och Magnus Pollack för som båda föll i varsin semifinal.

Fartfylld dag i Uppsala när OS-grenen BMX racing korade sina svenska mästare under lördagen på SMK Uppsala BMX Arena.

Dragracing: Det blev respass för Peter Rundström i kvartsfinalen när helgens EM-deltävling Tierp International avgjordes.

Dragracing: Uppsalaföraren Peter Rundström är kvalfemma efter den första dagen kvalkörningar av EM-deltävlingen Tierp International och motorcykelklassen Super Comp Bike.

Dragracing: Han kom, han sågs, han segrade - Robban Karlsson tog en toppposition i sin enda kvalrepa på fredagen, åkte sedan till Linköping på lördag och kom tillbaka till Tierp och vann hela tävlingen på söndagen.

Dragracing: Robban Karlsson gav allt i sin första och enda kvalrunda av Pro Stock Bike och satte 7,01 sek med fina hastigheten 309,6 km/h.

Dragracing: Stock Super Stockföraren Erik Wallin gick lite överraskande hela vägen fram till final i helgens dragracingtävlingar på Tierp Arena.