Skriv ut denna sida
Calle Åsell och Tobias Liljendahl jublar i samband med 3-0. (Foto: Peter Bohlin) Calle Åsell och Tobias Liljendahl jublar i samband med 3-0. (Foto: Peter Bohlin)

Almtuna vann ångestmatchen - klara för fortsatt spel i allsvenskan

2020-03-05 - 02:31

Almtuna hade allt i egna händer, men den minnesgode kommer ihåg hur Kristianstad spelade ner Almtuna i division ett i förra säsongens sista kvalmatch. Den här kvällen var det aldrig något snack, efter en trevande första period tog Almtuna över och vann säkert med 4-0.

 

För ett år sedan räddades Almtuna kvar i hockeyallsvenskan av att Pantern gick i konkurs, om inte det hade inträffat hade Almtuna spelat i division nu. Det var i den sista kvalmatchen som man då mötte just Kristianstad som kunde vinna efter förlängning.

 

På onsdagkvällen låg Almtuna två poäng före Kristianstad inför matchen och minst två poäng skulle betyda att uppsalalaget var klara för fortsatt spel i allsvenskan medans en förlust skulle skicka ner Almtuna under det negativa kvalstrecket.

 

Första perioden inleddes i högt tempo men utan några riktigt farliga chanser för något av lagen. Matchbilden var dock inte bra för Almtuna som skulle behöva ett mål för det såg krampaktigt ut i hemmalaget. Målvaktslånet Johan Arntzen från Örebro var dock lugn och höll upp Almtuna stundtals.

 

Drygt fyra minuter in i andra perioden gjorde Gustav Nielsen 1-0 och knappt två minuter senare drog Kristianstads Johan Lundgren på sig en utvisning. Med endast en sekund kvar av det numerära överläget satte Alexander Anderberg 2-0 ett mål som fick Almtuna att slappna av och ta över matchen. Skottstatistiken från den andra perioden vanns av hemmalaget av 14-7 vilket är en rättvis bild av hur matchen såg ut.

 

I den tredje perioden tog det fyra minuter för Tobias Åhström att sätta 3-0, ett mål som kanske tog udden av den sista kamplusten hos Kristianstad som trots att man försökte och försökte inte fick någon utdelning. Längst bak i Almtunas lag stod näligen Johan Arntzen och spred ett lugn med sitt målvaktsspel.

 

Friskt vågat av Kristianstad som tog en chansning att komma ikapp genom att plocka ut sin målvakt med 7.27 minuter kvar av tredje perioden. En brytning i egen zon skapade dock ett halvt friläge för Tobias Liljendahl som var förbi sista Kristianstadsbacken som fällde Liljendahl. Genom den regel som säger att när ett lag tagit ut målvakten och man har ett friläge när man utsätts för ett regelbrott skall mål tilldömas det icke felande laget, tilldömdes Liljendahl 4-0 som blev slutresultat.

 

Fina publiksiffran 2.023 jublade och sjöng och firade tillsammans med laget efter matchen, för Almtunas del blir den sista matchen i serien på fredag mot Vita Hästen därmed betydelselös och kontraktet för spel i nästa års allsvenska är klart.

 

Almtuna - Kristianstad 4-0 (0-0, 2-0, 2-0)

Almtunas mål: Gustav Nielsen, Alexander Anderberg, Tobias Åhström, Tobias Liljendahl.

Publik: 2.023

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Träning: Almtuna blev nollade av Hockeyettanlaget Hudiksvall i onsdagens träningsmatch, gästerna gjorde samtliga tre mål i matchen och vann med 0-3.

Allsvenskan: Almtuna besegrade Västerås i lördagens arosderby med 4-2, segern innebär att man håller avståndet ner till "fel" sida om kvalstrecket med tre poäng.

Allsvenskan: Almtuna föll med 1-4 mot topplaget Modo i onsdagens allsvenska omgång. Samtidigt vann Kristianstad sin match mot Karlskrona och nu skiljer bara en poäng mellan lagen på varsin sida om det negativa kvalstrecket.

Allsvenskan: Almtuna såg ut att vara på väg mot en förlust mot avhängda bottenlaget AIK i måndagkvällens omgång av Hockeyallsvenskan. Ett målmässigt ryck under slutminuterna vände dock på matchen till seger med 3-2 för uppsalalaget.

Allsvenskan: Vilken islossning för Almtuna som vann med 5-1 efter att ha gått från 1-1 till en övertygande seger med fyra raka mål i slutperioden mot Kristianstad.

Ett defensivt starkt Almtuna vann arosderbyt mot Västerås på fredagen med 2-1, Hampus Harlestam blev matchvinnare genom att göra 2-1 i andra perioden.

Allsvenskan: Almtuna vann säsongens andra trepoängare när man på fredagen besegrade Västerås med 5-2 på bortaplan. Nikolai Belov banade väg för segern med två mål under matchen.

Allsvenskan: Almtuna lyckades inte följa upp segern senast mot Södertälje utan föll på fredagskvällen mot Karlskrona med 2-4 i Hockeyallsvenskan.

Allsvenskan: Efter fem raka förluster och en blytung säsongsinledning kunde Almtuna ta sin första seger för säsongen genom att besegra Södertälje borta med 2-1.

Allsvenskan: Trots ledning två gånger om lyckades inte Almtuna knyta ihop säcken mot AIK som vände och vann med 3-2.