Skriv ut denna sida
Marko Palosaari till höger leder Sirius damer tillsammans med Niclas Kruse. (Foto: Peter Bohlin) Marko Palosaari till höger leder Sirius damer tillsammans med Niclas Kruse. (Foto: Peter Bohlin)

Palosaari: Ibland får man hjärtat i halsgropen

2020-10-25 - 00:59

Sirius har fått en fantastisk inledning på superligasäsongen med fem segrar av sex möjliga och en topplacering i tabellen. Uppsalanyheter frågade tränaren Marko Palosaari vad som ligger bakom framgången.

 

Efter segern mot Jönköping på lördagen befäster Sirius sin placering i serien som ett topplag, vi frågade huvudtränaren Marko Palosaari direkt efter matchen vad som gör att laget är med däruppe i toppen?

- Jag tror att det är att alla drar åt samma håll egentligen, det håller inte att det är några som tycker att de vet bättre och kör något annat, vi har fått in alla i samma båt och åker åt samma håll just nu vilket underlättar, säger, Palosaari.

 

Jag har ju följt laget under flera år och tidigare har Sirius ofta förlorat med uddamålet, nu vinner ni matcherna med några mål, det måste ju finnas fler förklaringar än att alla drar åt samma håll?

- Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, så mycket har jag inte följt dem förra året så jag vet inte riktigt vad som hänt. Tjejerna gillar att träffas på träningarna, vi träffas ju väldigt ofta så det har nog att göra med att man vill slita och täcka de där skotten för varandra.

 

Om jag påstår att ni har en mycket bättre balans i laget än tidigare, från målvaktsposten, ett bra försvar och ställer om med ett mycket vassare anfallsspel än tidigare, vad säger du om det?

- "Visén" (Matilda Östlund-Visén) idag var ju stabil som vanligt, hon har gjort fem matcher och varit stabil i alla matcherna så självklart är det en bra post och sen har vi "Madde" (Madelene Langendorf) som gjorde en suverän match förra veckan så målvaktssidan ser riktigt bra ut.

 

- Backarna är stabila, just nu kör vi på fyra backar mest, en period kör vi med fler men backsidan är stabil. Sen har vi Mia Vallenius om jag ska nämna någon som gör att man får hjärtat i halsgropen ibland när hon sätter fart men hon misslyckas ju i princip aldrig, och en sån spelare vill man ju inte stoppa.

 

Marko är ödmjuk och noga med att inte säga något negativt om förra årets lag, eller träningar och taktik. Jag frågar om omställningsspelet som är rakare och vassare än på många år?

- Omställningsspelet, är kanske det som vi har förbättrat mot förra året, kan jag tänka mig. Laget har köpt att det bara är att gå fullt ut när det blir kontringar. Idag fick vi inte utdelning riktigt men det är svårt mot ett lag som "parkerar bussen" framför eget mål, avslutar huvudtränaren Marko Palosaari.


Säsongen 2015/2016 hade man 15 poäng efter sex omgångar, då som FBC Uppsala, även den gången med Marko Palosaari som tränare. Bortsett från den säsongen har man aldrig tidigare haft en sådan bra start sedan man gick upp i SSL till säsongen 2013/2014, debutsäsongen samlade man ihop tre poäng under de första sex omgångarna. Sämsta utfallet hade man för två säsonger sedan då man fortfarande stod på noll inspelade poäng efter sex omgångar.


Antal poäng efter sex omgångar säsong för säsong:

20/21: 14

19/20: 6

18/19: 0

17/18: 4

16/17: 12

15/16: 15

14/15: 9

13/14: 3

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Internationellt: Nu står det klart att det tidigare uppskjutna världsmästerskapet för U19-damerna kommer att genomföras i Uppsala.

Kval SSL: Hagundas insats i de första kvalmötet i bäst av fem mot Warberg skapade många frågor inför returen på onsdagskvällen. Hagunda fick en bra start, tappade men återtog matchen och kvitterade matchserien till 1-1.

Slutspel: Sirius förlorade tisdagens kvartsfinal hemma mot KAIS Mora med 3-6, därmed har Mora skaffat sig en "matchboll" inför hammamötet på fredag i matchserien som bara har bortasegrar hittills. 

Slutspel: Sirius kvitterade KAIS Moras ledning till 1-1 i kvartsfinalserien efter seger i kvällens match med 4-5 på bortaplan.

Kval Superligan: Hagunda besegrade AIK i den avgörande matchen om vem som skall gå till kvalfinal om en plats i SSL. Hagunda visade bra lagmoral efter att ha tappat en ledning med 4-0 till 4-4, och kunde till slut vinna med 8-4.

Slutspel: Sirius föll mot KAIS Mora med 3-6 när den första matchen i kvartsfinalserien i bäst av fem avgjordes.

Kval Superligan: Hagunda har tre raka förluster mot AIK den här säsongen och hade kniven på strupen i den andra kvalmatchen i bäst av tre när lagen möttes på onsdagen. Efter en formidabel insats i de första två perioderna kunde man hålla undan och kvittera till 1-1 i matcher efter seger med 11-8.

Superligan: Sirius grejade nytt kontrakt trots förlust mot Mullsjö, Dalen gjorde nämligen sitt och vann mot Höllviken som hade gått förbi Sirius vid en seger.

Superligan: Sirius låg under med 2-1 borta mot Karlstad, men en mäktig målexplosion i inledningen av tredje perioden vände matchen till seger med 4-6.

Superligan: Det såg ut att gå till förlängning mellan Sirius och Malmö, men med drygt två minuter kvar av slutperioden gjorde Jonna Vuontisvaara sitt andra mål i matchen och ledning 3-2 som till slut blev 4-2 efter mål i tom bur av Maja Brodin.