Skriv ut denna sida
Albin Sjögren jublar efter att hankvitterat till 4-4 med mindre än två minuter kvar. (Foto: Innebandyavisen) Albin Sjögren jublar efter att hankvitterat till 4-4 med mindre än två minuter kvar. (Foto: Innebandyavisen)

Sverige till VM-final efter straffrysare mot Schweiz

2018-12-08 - 21:04

Sverige är klara för VM-final, men det krävdes straffläggning mot Schweiz för att det svenska laget skulle ta sig dit. Rasmus Enström sköt in den avgörande straffen i den femte och sista ordinarie straffomgången och räddade därmed Sverige från det största VM-fiaskot genom tiderna.

 

Sedan den första VM-turneringen spelades 1996 har Sverige aldrig missat en VM-final, man har ej heller aldrig förlorat mot Schweiz i en VM-turnering. Det skulle dock komma att bli en VM-rysare, Schweiz var mycket nära att avgöra matchen redan under ordinarie tid.

 

Första perioden slutade 1-1 och när Robin Nilsberth gjorde sitt andra mål i den andra periodens sjätte minut till 2-1 och Kim Nilsson kort därefter utökade till 3-1 trodde nog de flesta att det skulle bli "som vanligt" och att Sverige skulle rycka ifrån.

 

Schweiz visade dock god lagmoral och lyckades både reducera till 3-2 och även kvittera till 3-3 tidigt i den tredje perioden. När sedan Patrick Mendelin gjorde sitt andra raka mål för Schweiz till ledning med 3-4 med drygt tre minuter kvar var goda råd dyra för det svenska laget.

 

KH  7394

Jubel efter att Robin Nilsberth gjort ett av sina två mål. (Foto: Innebandyavisen)

 

Schweiz imponerade med sitt uppoffrande försvarsspel och en riktigt bra insats från målvakten Pascal Meier. Samtidigt hade Sveriges förstafemma med Johan Samuelsson mellan Rasmus Enström och Alexander Galante-Carlström med backarna Kasper Hedlund och Emil Johansson svårt att komma upp i den nivå som man är van med från "Falunfemman".

 

"Storvretafemman" med Jonas Svahn mellan Albin Sjögren och Alexander Rudd framför backarna Robin Nilsberth och Tobias Gustafsson som tidigare under matchen gjort två mål klev återigen fram när det som bäst behövdes. Alexander Rudd kämpade ner bollen bakom mål och spelade in den rakt in på första stolpen där Albin Sjögren sköt in kvitteringen med drygt en och en halv minut kvar.

 

Efter en mållös förlängning på tio minuter vidtog straffar och när Schweiz lagt sin femte och sista straff var det oavgjort och Rasmus Enström hade chansen att skjuta Sverige till VM-final. Enström visade rutin och kyla och sköt hem finalplatsen till Sverige.

- Jag intalade mig själv att våga, jag såg bara nätet. Jag tittade i keeperns ögon när jag gick fram, sedan var det bara att trycka in den. Jag har gjort det förr, säger Rasmus Enström i en kommentar till svensk innebandy efter matchen.

 

Sverige möter Finland i VM-finalen i morgon Söndag klockan 16:00.

 

Sverige - Schweiz 5-4 e.str (1-1, 2-1, 1-2, 0-0, 4-3)

Sveriges mål: Robin Nilsberth 2, Kim Nilsson, Albin Sjögren.

Sveriges straffmål: Alexander Rudd, Alexander Galante-Carlström, Kim Nilsson, Rasmus Enström.

Publik: 10 267

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Allsvenskan: Hagunda hade inga problem med att besegra Bele Barkarby med 8-3 i den allsvenska hemmapremiären, storpubliken 859 åskådare fick se Felix Abrahamsson ligga bakom hälften av hemmamålen.

Superligan: Sirius fick en drömstart i superligapremiären genom att besegra Dalen hemma i IFU Arena med 5-1. Men segern satt långt inne för uppsalalaget.

Träning: Sirius damer har haft en vecka på sig att spela in sig med nya klubbor, samt sex-sju innebandypass, på söndagen inleddes träningsmatchandet mot tuffaste tänkbara motstånd då svenska mästarinnorna Täby stod för motståndet.

Slutspel: Storvreta blev på lördagen svenska mästare för sjätte gången sedan man besegrat Falun med 5-3 i Globen, det såg dock mörkt ut en bit in i den endra perioden då Falun ledde med 0-3.

Kval SSL: Hagunda hade ena foten i SSL när man ledde med 1-3 i den avgörande kvalmatchen, men Warberg vände genom att vinna slutperioden med 3-1 och vinna matchen med 4-3.

Slutspel: Storvreta behövde bara en period för att säkra avancemanget till SM-finalen. Första perioden slutade 9-0 och Vreta gjorde mål på allt.

Slutspel: Jimmie Pettersson blev Storvretas matchjälte när han skickade in 5-4 borta mot Dalen och ordnade 3-1 i matchserien där en SM-final ligger i potten.

Slutspel: Storvreta kunde ha kopplat ett järngrepp om SM-semifinalen i händelse av seger mot Dalen under fredagens tredje drabbning i bäst av sju. Det blev dock gästerna som i likhet med Storvreta i den första matchen vann efter förlängning.

Slutspel: Storvreta såg ut att gå mot seger i den första semifinalen men gästerna Dalen både kvitterade och tog sedan ledningen i slutskedet av tredje perioden. Storvreta lyckades dock kvittera med sekunder kvar och vinna i förlängningen med 7-6.

Slutspel: Det blev favoriterna och regerande svenska mästarna Storvreta som blev första lag till semifinal. Detta sedan man besegrat Sirius i fyra raka matcher.