Skriv ut denna sida
Albin Sjögren jublar efter att hankvitterat till 4-4 med mindre än två minuter kvar. (Foto: Innebandyavisen) Albin Sjögren jublar efter att hankvitterat till 4-4 med mindre än två minuter kvar. (Foto: Innebandyavisen)

Sverige till VM-final efter straffrysare mot Schweiz

2018-12-08 - 21:04

Sverige är klara för VM-final, men det krävdes straffläggning mot Schweiz för att det svenska laget skulle ta sig dit. Rasmus Enström sköt in den avgörande straffen i den femte och sista ordinarie straffomgången och räddade därmed Sverige från det största VM-fiaskot genom tiderna.

 

Sedan den första VM-turneringen spelades 1996 har Sverige aldrig missat en VM-final, man har ej heller aldrig förlorat mot Schweiz i en VM-turnering. Det skulle dock komma att bli en VM-rysare, Schweiz var mycket nära att avgöra matchen redan under ordinarie tid.

 

Första perioden slutade 1-1 och när Robin Nilsberth gjorde sitt andra mål i den andra periodens sjätte minut till 2-1 och Kim Nilsson kort därefter utökade till 3-1 trodde nog de flesta att det skulle bli "som vanligt" och att Sverige skulle rycka ifrån.

 

Schweiz visade dock god lagmoral och lyckades både reducera till 3-2 och även kvittera till 3-3 tidigt i den tredje perioden. När sedan Patrick Mendelin gjorde sitt andra raka mål för Schweiz till ledning med 3-4 med drygt tre minuter kvar var goda råd dyra för det svenska laget.

 

KH  7394

Jubel efter att Robin Nilsberth gjort ett av sina två mål. (Foto: Innebandyavisen)

 

Schweiz imponerade med sitt uppoffrande försvarsspel och en riktigt bra insats från målvakten Pascal Meier. Samtidigt hade Sveriges förstafemma med Johan Samuelsson mellan Rasmus Enström och Alexander Galante-Carlström med backarna Kasper Hedlund och Emil Johansson svårt att komma upp i den nivå som man är van med från "Falunfemman".

 

"Storvretafemman" med Jonas Svahn mellan Albin Sjögren och Alexander Rudd framför backarna Robin Nilsberth och Tobias Gustafsson som tidigare under matchen gjort två mål klev återigen fram när det som bäst behövdes. Alexander Rudd kämpade ner bollen bakom mål och spelade in den rakt in på första stolpen där Albin Sjögren sköt in kvitteringen med drygt en och en halv minut kvar.

 

Efter en mållös förlängning på tio minuter vidtog straffar och när Schweiz lagt sin femte och sista straff var det oavgjort och Rasmus Enström hade chansen att skjuta Sverige till VM-final. Enström visade rutin och kyla och sköt hem finalplatsen till Sverige.

- Jag intalade mig själv att våga, jag såg bara nätet. Jag tittade i keeperns ögon när jag gick fram, sedan var det bara att trycka in den. Jag har gjort det förr, säger Rasmus Enström i en kommentar till svensk innebandy efter matchen.

 

Sverige möter Finland i VM-finalen i morgon Söndag klockan 16:00.

 

Sverige - Schweiz 5-4 e.str (1-1, 2-1, 1-2, 0-0, 4-3)

Sveriges mål: Robin Nilsberth 2, Kim Nilsson, Albin Sjögren.

Sveriges straffmål: Alexander Rudd, Alexander Galante-Carlström, Kim Nilsson, Rasmus Enström.

Publik: 10 267

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Superligan: Sirius har fått en fantastisk inledning på superligasäsongen med fem segrar av sex möjliga och en topplacering i tabellen. Uppsalanyheter frågade tränaren Marko Palosaari vad som ligger bakom framgången.

Superligan: Sirius vann sin fjärde raka match när man på lördagen besegrade Jönköping med 6-4 efter en riktig målexplosion i andra perioden. I Sirius noterades sex olika spelare för varsitt mål.

Superligan: Före lördagens match hade hon gjort tre mål och två assist, men i segermatchen 5-2 mot Lund lossnade det rejält för Jonna Vuontisvaara som var inblandad i fyra mål.

Superligan: I fredagens SSL-möte mot Falun blev Klara Molin tremålsskytt, i dagens bortamöte klev Sara Attermo fram och kopierade lagkaptenens bedrift och gjorde de första tre målen i segermatchen mot Warberg.

Superligan: Sirius höll för favorittrycket när man mötte nykomlingarna Falun under fredagen, men det satt långt inne och det var först i den tredje perioden som det lossnade för hemmalaget.

Sirius Innebandy gick emot Svenska Innebandyförbundets regelverk om att lagen måste byta sida. Damlagets premiär i årets SSL den gångna helgen var den enda där man inte bytte sida i periodpauserna.

SuperliganSirius Innebandydamer hade tuffast tänkbara motstånd i seriepremiären. KAIS Mora stod för motståndet, ett lag som Sirius mött 17 gånger men aldrig besegrat.

Landslag: Det tidigare uppskjutna världsmästerskapet i innebandy för damer U19 i IFU Arena har nu fått ett nytt datum för andra gången.

Superligan: Storvreta vann dragkampen om Siriusstjärnan Filip Eriksson, i ett pressmeddelande på söndagen meddelade klubben att Eriksson skrivit på för de kommande två åren.

Superligan: Serieledarna IKSU var numret större än slutspelsjagande Sirius när lagen möttes på fredagen i IFU Arena, stor segerorganisatör hos gästerna var Emelie Wibron med fyra mål och två assist.