Skriv ut denna sida
Siriusmålvakten Emma Holmgren räddade två straffar och tog Sveriges F19 till EM-final. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild) Siriusmålvakten Emma Holmgren räddade två straffar och tog Sveriges F19 till EM-final. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild)

Siriusmålvakten tog Sverige till EM-final

2015-07-24 - 23:32

Siriusmålvakten Emma Holmgren blev stor matchhjälte när hon med två straffräddningar tog Sveriges F19-landslag till EM-final efter totalt 7-5 mot Tyskland.

F19-landslaget är klart för EM-final efter en mållös förlängning och straffar i semifinalen mot Tyskland.

Det var Tyskland som tog ledningen i den 12:e minuten men Sveriges Tove Almqvist kvitterade knappt tio minuter senare. Precis före halvtidsvilan kunde sedan Stina Blackstenius ge det svenska laget ledningen med 2-1.

Tyskland kunde dock både kvittera och ta ledningen i den andra halvleken och såg ut att gå mot vinst. Med två minuter kvar kvitterade svenskorna till 3-3. Det var återigen Blackstenius som låg bakom, hon ryckte loss i djupled, avslutet gick via en tysk back i mål och noterades som självmål.

Efter en mållös förlängning tog straffar vid och lotten föll på en tysk start i straffläggningen. Rebecca Knaak satte sin straff och därefter gjorde de två tidigare siriusspelarna Filippa Angeldal och Nathalie Björn varsitt mål. Emma Holmgren räddade där emellan en straff och svensk fördel inför den fjärde omgången.

Siriusmålvakten Holmgren räddade därefter sin andra raka straff och Blackstenius satte sin vilket gav en svensk ledning med 6-4 och Tysklands Jenny Gaugigl var tvungen att sätta sin straff, vilket hon gjorde fram till 6-5. När sedan Rebecka Blomqvist satte 7-5 var lyckan i det svenska laget total.

Sverige går till EM-final som spelas på måndag mot Spanien, det svenska laget kan därmed återupprepa herrarnas U21-landslags bedrift nyligen, att vinna ett EM-guld.

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under fotboll, sirius, emfinal, landslag, sport

Elitettan: Uppsala Fotboll hade svårt att få till spelet mot Norrköping och hamnade i underläge med ett mål. Man kom dock tillbaka i den andra halvleken och kunde vända till seger med 3-2.

Damettan: Gusk fotbollsdamer besegrade på lördagen Västerås BK30 hemma på Gamlis IP med 2-1. Uppsalalaget är därmed fortfarande obesegrade och leder serien före Sandviken.

Elitettan: Uppsala Fotboll har fått bästa tänkbara starten på Elitettan. På lördagen vann man andra raka efter segern med 1-0 mot Alingsås på bortaplan.

Elitettan: Uppsala Fotboll som har haft en tuff försäsong vann premiären av Elitettan mot Lidköping med klara 4-1 trots ett tidigt underläge.

Träning: Sirius vann lördagens träningsmatch mot Akropolis med 4-2 på ett kylslaget Studenternas IP. Nyförvärvet Christian Kouakou blev tvåmålsskytt.

Allsvenskan: IK Uppsalas sejour i Allsvenskan blir bara ettårig för på lördagen förlorade man sin elfte raka match när Växjö vann med 0-2 på Studenternas IP.

Allsvenskan: Norrköping tog ledningen med 1-0 men en blixtsnabb replik av Yukiya Sugita som gav kvittering och till slut kunde Sirius egen "Joker" avgöra den svåra bortamatchen genom att göra 1-2.

Damallsvenskan: Senast Uppsala Fotboll vann i OBOS Damallsvenskan var den tredje augusti, då mot Eskilstuna, inför söndagens match hoppades nog många på en repris.

Allsvenskan: Sirius var mycket nära en seger med 1-0 borta mot Häcken i måndagens allsvenska möte, men en straff i den fjärde övertidsminuten förstörde kvällen för uppsalalaget som fick nöja sig med oavgjort resultat.

Division 1 Norra Svealand: GUSK damer körde över Rimbo i återstarten av damettan och vann på bortaplan med hela 5-0.