Skriv ut denna sida
Glädjescener när Sirius grejade nytt kontrakt i Elitserien. (Foto: Peter Bohlin) Glädjescener när Sirius grejade nytt kontrakt i Elitserien. (Foto: Peter Bohlin)

Sirius klara för Elitserien

2015-03-10 - 22:57

I exakt 66 minuter och 39 sekunder var Sirius ett allsvenskt lag, då kvitterade Gripen Trollhättan till 1-1 mot Ljusdal och Sirius var i elitserien. Nu behövde inte Sirius någon hjälp då man besegrade Falu BS med hela 15-2 och grejade nytt kontrakt på egen hand.

 

Sirius vann sista gruppspelsmatchen i kvalserien mot Falu BS med hela 15-2, förutom att gästerna skickade in en rökare på ett frislag och gjorde 0-1 efter sex minuter så hade man ingenting att sätta emot ett motiverat Sirius.

 

Det tog bara 23 sekunder för Sirius att kvittera gen Tobias Andersson med ett hårt skott från vänsterkanten som målvakten sjabblar in i mål. Efter kvitteringen var det Sirius för hela slanten, man kom i anfallsvåg efter anfallsvåg företrädesvis på högerkanten där bland annat Robin Olsson körde sönder Faluförsvaret gång på gång.

 

Trots den spelmässiga överlägsenheten var det inte spelmålen som gav Sirius segern, totalt av lagets 15 mål gjordes tio på fasta situationer, något som inte har varit Sirius starkaste gren den här säsongen. Efter första halvleken stod det 6-1 till Sirius varav tre mål var rena spelmål.

 

I den andra kvalmatchen möttes Ljusdal och Gripen och Sirius chanser att ta sig tillbaka till elitserien låg i att man först och främst vann sin egen match, eller om Ljusdal skulle vinna måste man vinna med 9 mål plus den segermarginal som Ljusdal skulle få. Man kunde också gå upp igen genom att "bara" vinna om Gripen vann mot Ljusdal eller att man spelade oavgjort.

 

Sirius jagade målskillnad och fick en tung start på andra halvleken då Falun reducerade till 6-2. Sirius fortsatte dock att anfalla i våg efter våg och hade ledningen med 10-2 då resultattavlan visade att Gripen hade kvitterat till 1-1, just i det ögonblicket var Sirius tillbaka i elitserien, med drygt tio minuter kvar.

 

Man fortsatte dock att ösa på i den händelsen att Ljusdal åter skulle ta ledningen och ställningen på Studenternas var 14-2 när Gripen tog ledningen med 2-1, just då såg det ut att vara klart.

 

Sirius gjorde 15-2 i den 91:a minuten och samtidigt kvitterade Ljusdal till 2-2 men med +13 i målskillnad måste Ljusdal vinna med flera mål. Efter en minuts spänd väntan meddelade speakern på Studenternas att matchen i Ljusdal var slut 2-2 och vild glädje utbröt bland spelare och siriuspubliken.

 

Sirius lyckade vända ett mycket utsatt läge och körde fullständigt över Falu BS samtidigt som Gripen gjorde "jobbet" i Ljusdal. För tredje årets i rad kvalar sig Sirius kvar i Elitserien, något som man kan fira efter en tuff säsongen.

 

Sedan bör man nog sätta sig ner och fundera på hur man ska undvika ett nytt kval nästa säsong, man har ett P16-lag som nyss vann SM-guld och om inte seniorerna förvaltar platsen i elitserien är risken stor att man tappar alla talangerna som finns i juniorleden.

 

Noterbart från matchen är att tio mål görs av Sirius på fasta situationer, sju mål på hörna, två på frislag och ett på straff. I Sirius var det många som var bra, men i ärlighetens namn var Falu BS inte bra, man blev totalt överkörda och såg ut som ett juniorlag stundtals.

 

Sirius - Falu BS 15-2 (6-1)

Sirius mål: Ilja Grachev 5, Mattias Hammarström 4, Adam Rudell 2, Tobias Andersson, Robin Olsson, Jakob Jenefeldt och Patrik Eidenerrt ett mål vardera.

Publik: 530

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Elitserien: Sirius har inte besegrat Edsbyn i Elitserien sedan februari 2010, på söndagen såg uppsalalaget ut att gå mot en ny förlust men lyckades vända ett tvåmålsunderläge till oavgjort 2-2.

Elitserien: Sirius är sedan tidigare helt klara för nytt kontrakt i Elitserien kommande säsong och jagar nu en slutspelsplats. På söndagen blev det dock förlust mot Vetlanda.

Elitserien: Sirius stod för säsongens bästa insats när man mötte Hammarby hemma på Studenternas under torsdagen. Men ledningen med 3-1 förbyttes till en förlust med 3-5 där gästerna gjorde tre mål i slutskedet.

Elitserien: Sirius Bandy tog en viktig seger mot stockholmslaget Tellus med 5-4 i årets premiär, stor matchvinnare blev Simon Karlsson med två mål.

Allsvenskan kval: UNIK hade chansen att hålla sig kvar i Allsvenskan om man hade tagit minst en poäng mot AIK i söndagens sista kvalomgång. Man var dock chanslösa mot Solnalaget som ledde vann med 5-1.

Kvalserien: Unik förlorade söndagens möte i den allsvenska kvalserien mot Rättvik med 3-5, efter två raka segrar noterade man därmed sin första förlust i kvalserien.

Kval Allsvenskan: Med mindre än en minut kvar av kvalmatchen mot AIK gjorde Erik Vikholm 4-3 och gav därmed Unik en smakstart på kvalserien.

Allsvenskan: UNIK förlorade båda de allsvenska matcherna som spelades hemma i Relitahallen i helgen. På lördagen föll man mot Frillesås med 4-6 och söndagen mot Åby/Tjureda med 4-6.

Elitserien: Edsbyn visade med tydlighet hur mycket det skiljer mellan deras förstaplats i Elitserien och den tolfte platsen som Sirius har. Gästerna körde över Sirius och vann med förkrossande 0-13.

Allsvenskan: Det går fortsatt tungt för UNIK i bandyallsvenskan, nyligen förlorade man mot tabelljumbon Gustavsberg och på onsdagen föll man även mot Nitro/Nora.