Skriv ut denna sida
UNIKs Erik Sundin gjorde ett mål på straff, efter en fin petning av Stefan Tranblom. (Foto: Peter Bohlin) UNIKs Erik Sundin gjorde ett mål på straff, efter en fin petning av Stefan Tranblom. (Foto: Peter Bohlin)

Oavgjort i den allsvenska seriefinalen

2014-11-28 - 21:28

Det blev högdramatiskt i den allsvenska seriefinalen mellan UNIK och Katrineholm på fredagskvällen. Efter första halvleken fanns det dock ingenting som talade för UNIK som låg under med 0-2.

 

Toppmatchen mot Katrineholm såg ut att bli en enkel resa mot två poäng, man var totalt överlägsna i den första halvleken som slutade med ledning för gästerna med 0-2, siffor som var i underkant.

 

2014-11-28 allsvenskan unik katrineholm pb-199

Jesper Bergelin var mycket bra i UNIKs mål och räddade bland annat en straff. (Foto: Peter Bohlin)

 

Ledningen hade kunnat vara betydligt större, kanske fem eller sex mål sett till spelbilden. Redan i den andra minuten tilldöms Katrineholm en straff som Jesper Bergelin dock räddar. Bortsett från straffräddningen så fanns det inte mycket att glädjas åt för hemmapubliken.

 

Katrineholm åkte sönder UNIK och radade upp chanser, efter 20 minuters spel var isen fortfarande blank framför Katrineholms målvakt Anton Lloyd. Gästerna radade upp hörnor men var väldigt ineffektiva i den spelformen. 

 

2014-11-28 allsvenskan unik katrineholm pb-140

Stefan Tranblom (60) stod för en snygg petning på en straff. (Foto: Peter Bohlin)

 

I andra halvleken kan man tro att lagen bytt tröjor med varandra, UNIK kommer ut som ett helt nytt lag och får en tidig reducering till 1-2 genom Axel Hellberg. Sex minuter senare kvitterar Max Enqvist till 2-2 och tempen på planen hade gått upp betydligt.

 

Det är grinigt och UNIK tar fajten i närkamperna, ingen av lagen vill vika ner sig. UNIK har gått från noll och intet till att mer eller mindre klä av Katrineholm som är helt uddlösa i inledningen av andra halvleken. UNIK-försvaret är dock lite för effektiva och gästerna tilldöms en straff som Rasmus Plan sätter säkert till 2-3.

 

2014-11-28 allsvenskan unik katrineholm pb-227

UNIK-protester mot Katrienholms andra straff i matchen. (Foto: Peter Bohlin)

 

UNIK fortsätter att dominera matchbilden och Erik Vikholm kvitterar till 3-3 i den 69:e minuten. Tio minuter senare tar UNIK ledningen för första gången i matchen när en spelare fälls och får med sig en straff för hemmalaget.

 

Straffen är en delikatess som man allt för sällan ser i bandy, straffläggaren Stefan Tranblom petar bollen i sidled till Erik Sundin som kommer åkande och får friläge med målvakten och snyggt rullar in ledningen till 4-3. UNIKs momentum i andra halvleken är enormt och det är frustrerat i Katrineholm.

 

2014-11-28 allsvenskan unik katrineholm pb-349

Segermålet trodde nog de flesta när Niklas Anderssons gjort 5-4. (Foto: Peter Bohlin)

 

Det skall dock komma en kvittering till 4-4 efter en hörna med drygt åtta minuter kvar, det är nerv i matchen och andra halvleken är oviss ända in i slutskedet. Erik Vikholm spelar fram Niklas Andersson i sidled som med fart och teknik tar sig fram och snyggt drar målvakten för att rulla in 5-4 i den 88:e minuten - segermålet?

 

Vilt jubel och de rödklädda bildar nästan en så kallad TV-puckhög, jublet fastnade dock i halsen på både spelare och hemmapublik. Katrineholm visar styrka som går fram med allt och trycker in 5-5 med ett skott utifrån när klockan står på 89:21. Ett tungt baklängesmål med tanke på hur andra halvleken sett ut.

 

Matchen slutar 5-5 efter tre tilläggsminuter och trots att det var en riktigt tung kvittering sett med UNIKs ögon så var ändå resultatet rättvist sett till matchen som helhet. En mycket bra bandymatch fick vi se, förmodligen mellan seriens två bästa lag. Andra halvleken är nog det bästa jag sett i Allsvenskan av UNIK.

 

UNIK - Katrineholm 5-5 (0-2)

Målen UNIK: Axel Hellberg, Max Engqvist, Erik Vikholm, Erik Sundin (Straff), Niklas Andersson.

Publik: 102

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

SM-finalen: Det blir ingen ny publikfest när bandyns SM-finaler ska avgöras i Uppsala. Det står klart sedan beslut tagits att man skall spela finalerna utan publik.

Kval: Sirius bandys avgörande match i kvalet till Elitserien på söndag flyttas från Studenternas IP och spelas enligt regeringsdirektiv med begränsat antal åskådare.

Elitserien: Vinst eller oavgjort hade räck för fortsatt spel i Elitserien nästa säsong, men Sirius var chanslösa mot Vänersborg som vann säkert med 4-1.

Elitserien: Sirius har inte besegrat Edsbyn i Elitserien sedan februari 2010, på söndagen såg uppsalalaget ut att gå mot en ny förlust men lyckades vända ett tvåmålsunderläge till oavgjort 2-2.

Elitserien: Sirius är sedan tidigare helt klara för nytt kontrakt i Elitserien kommande säsong och jagar nu en slutspelsplats. På söndagen blev det dock förlust mot Vetlanda.

Elitserien: Sirius stod för säsongens bästa insats när man mötte Hammarby hemma på Studenternas under torsdagen. Men ledningen med 3-1 förbyttes till en förlust med 3-5 där gästerna gjorde tre mål i slutskedet.

Elitserien: Sirius Bandy tog en viktig seger mot stockholmslaget Tellus med 5-4 i årets premiär, stor matchvinnare blev Simon Karlsson med två mål.

Allsvenskan kval: UNIK hade chansen att hålla sig kvar i Allsvenskan om man hade tagit minst en poäng mot AIK i söndagens sista kvalomgång. Man var dock chanslösa mot Solnalaget som ledde vann med 5-1.

Kvalserien: Unik förlorade söndagens möte i den allsvenska kvalserien mot Rättvik med 3-5, efter två raka segrar noterade man därmed sin första förlust i kvalserien.

Kval Allsvenskan: Med mindre än en minut kvar av kvalmatchen mot AIK gjorde Erik Vikholm 4-3 och gav därmed Unik en smakstart på kvalserien.