Skriv ut denna sida
Kent Ekeroth (SD) var torgmötets huvudtalare. (Foto: Fredrik Bolander) Kent Ekeroth (SD) var torgmötets huvudtalare. (Foto: Fredrik Bolander)

Lugnt SD-möte i Uppsala

2016-04-28 - 23:01

Det gick lugnt till på Sverigedemokraternas torgmöte när man talade om sin kriminalpolitik och ett allt hårdare klimat i Uppsala med bilbränder, stenkastning och andra oroligheter under senare tid.

 

Mötet anordnades med anledning av att det blivit allt mer oroligt i Uppsala och man var på plats för att presentera sin kriminalpolitik. En "tyst" motdemonstration av ett hundratal personer hade samlats och med ryggen mot talarna visade man sitt missnöje med burop vid valda tillfällen.

 

Untitled-1

Motdemonstranter som hade samlats vände ryggen mot talarna. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Uppsalas gruppledare Simon Alm och Riksdagsledamoten Pavel Gamov höll sina anföranden innan huvudtalaren Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson höll sitt anförande.

 

Untitled-5

Ett hundratal motdemonstranter hade samlats. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Inledningsvis fick polisen mota bort några motdemonstranter men enligt Uppsalanyheters fotograf Fredrik Bolander på plats gick det lugnt till "jag tror att det var tre personer som fick lämna i polisbil" säger han efter mötet.

 

Sverigedemokraterna menade att det var dags att ta av sig silkesvantarna, i centrum stod inte helt oväntat invandringen som en stor orsak till de ökade oroligheterna. Rent konkret vill man från SD öka kameraövervakningen på allmän plats, införa hårdare straff och öka andelen synliga poliser.

 

pavel gamov

Pavel Gamov (SD) vill stoppa invandringen helt. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Pavel Gamov stod kanske för det mest tydliga utspelet under hans del av talet, enligt Gamov kommer tiggeri att föbjudas och invandringen upphöra, om SD får tillräckligt stort inflytande efter nästa val.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Samtidigt som miljöaktivisten Greta Thunberg talade i Kungsträdgården i Stockholm hade ett 20-tal ungdomar samlats på Forumtorget i Uppsala under fredagen för att minifestera miljökampen.

Från måndagen den 20 augusti kommer distriktssköterskemottagningen i Morgongåva att återuppta sin verksamhet efter en längre tids stängning.

På grund av det stora intresset för det allsvenska fotbollslaget Dalkurds flytt till Uppsala bjuder nu Uppsala Kommun in till ett uppföljningsmöte på måndag.

I juni fattade idrotts- och fritidsnämnden beslut om att starta en Fritidsbank tillsammans med Upplands idrottsförbund och Region Uppsala. Tanken med banken är att alla kan låna idrotts- och fritidsutrustning gratis. Insamlingen pågår 10-20 augusti i Gränbystaden.

På torsdag den 28 april kommer Sverigedemokraterna att hålla torgmöte i Uppsala med anledning av de tidigare händelserna med stenkastning, bränder och skottlossning i Uppsala.

Gatu- och samhällsmiljönämnden kommer besluta att tjänstemän vid enheten för särskild kollektivtrafik ska få genomföra kvalitetsgranskningsresor med färdtjänst i samband med tjänstresor. Syftet är att få bättre kunskap om hur resorna fungerar och bidra till kvalitetssäkring av resor med särskild kollektivtrafik, färdtjänst.

Akademiska sjukhuset väntas att göra ett underskott på 200 miljoner kronor för 2015, detta rapporterar produktionsstyrelsen efter sitt möte på på tisdagen.

Förslaget till bygge av nya sportarenor i Uppsala presenterades vid en pressträff idag. Det innebär en årlig kostnad på 40 miljoner kronor och en sammantagen kostnad på 560 miljoner.

Landstinget bromsar delar av projektet att uppföra en ny vårdbyggnad på Akademiska sjukhuset under två månader. Det beslutade landstingsstyrelsen under tisdagen.

Landstinget i Uppsala län inleder nästa vecka medborgarsamtal tillsammans med UL om förbättringar i stadsbussnätet från 2017.