Skriv ut denna sida
Josefin Åhrman, chef för Enheten för särskild kollektivtrafik. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild) Josefin Åhrman, chef för Enheten för särskild kollektivtrafik. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild)

Tjänstemän tar färdtjänst vid tjänsteresor - kvalitetssäkring säger politikerna

2016-02-03 - 19:37

Gatu- och samhällsmiljönämnden kommer besluta att tjänstemän vid enheten för särskild kollektivtrafik ska få genomföra kvalitetsgranskningsresor med färdtjänst i samband med tjänstresor. Syftet är att få bättre kunskap om hur resorna fungerar och bidra till kvalitetssäkring av resor med särskild kollektivtrafik, färdtjänst.

 

– Vi genomför detta för att bygga vidare på enhetens kvalitetsarbete, säger Josefine Åhrman, chef för Enheten för särskild kollektivtrafik.

 

Vid kvalitetsgranskningsresorna ska tjänstemännen besvara frågor som handlar om ifall bilen hämtade och kom fram i tid, hur bemötandet från chauffören varit, chaufförens klädsel, hur ren bilen är och ge ett sammanfattande betyg för hela resan. Enheten omfattar 27 tjänstemän och det rör sig om sammantaget cirka tio resor per månad.

– Resorna kommer att bidra till att kommunen får en bättre förståelse för hur färdtjänstresor fungerar i praktiken, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd samt ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

 

Bakgrunden till beslutet är den nya upphandlingsmodell som infördes i januari 2015. Den bygger på kvalitetsrankning, vilket innebär att de bolag som – bland annat – får bäst kundbetyg tilldelas flest resor. Varje månad kontaktar trafikcentralen slumpmässigt 250 utvalda resenärer som rest med färdtjänsten föregående dag för att fråga hur de upplevt den aktuella resan.

 

Trots att de flesta kunder enligt kvalitetsrankningsfrågorna på det stora hela är nöjda, har det sedan omorganiseringen av färdtjänsten för ett år sedan förts en livlig debatt om det nya systemet. Vid flera tillfällen har det framförts önskemål om att politiker och tjänstemän ska pröva att resa med färdtjänst för att se hur det fungerar i praktiken.

 

Nämnden har därför gått allmänheten till mötes och gör det möjligt för tjänstemän vid enheten för särskild kollektivtrafik att vid tjänsteresor resa med färdtjänst, skriver Uppsala Kommun i ett pressmeddelande.

 

 

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Samtidigt som miljöaktivisten Greta Thunberg talade i Kungsträdgården i Stockholm hade ett 20-tal ungdomar samlats på Forumtorget i Uppsala under fredagen för att minifestera miljökampen.

Från måndagen den 20 augusti kommer distriktssköterskemottagningen i Morgongåva att återuppta sin verksamhet efter en längre tids stängning.

På grund av det stora intresset för det allsvenska fotbollslaget Dalkurds flytt till Uppsala bjuder nu Uppsala Kommun in till ett uppföljningsmöte på måndag.

I juni fattade idrotts- och fritidsnämnden beslut om att starta en Fritidsbank tillsammans med Upplands idrottsförbund och Region Uppsala. Tanken med banken är att alla kan låna idrotts- och fritidsutrustning gratis. Insamlingen pågår 10-20 augusti i Gränbystaden.

Det gick lugnt till på Sverigedemokraternas torgmöte när man talade om sin kriminalpolitik och ett allt hårdare klimat i Uppsala med bilbränder, stenkastning och andra oroligheter under senare tid.

På torsdag den 28 april kommer Sverigedemokraterna att hålla torgmöte i Uppsala med anledning av de tidigare händelserna med stenkastning, bränder och skottlossning i Uppsala.

Akademiska sjukhuset väntas att göra ett underskott på 200 miljoner kronor för 2015, detta rapporterar produktionsstyrelsen efter sitt möte på på tisdagen.

Förslaget till bygge av nya sportarenor i Uppsala presenterades vid en pressträff idag. Det innebär en årlig kostnad på 40 miljoner kronor och en sammantagen kostnad på 560 miljoner.

Landstinget bromsar delar av projektet att uppföra en ny vårdbyggnad på Akademiska sjukhuset under två månader. Det beslutade landstingsstyrelsen under tisdagen.

Landstinget i Uppsala län inleder nästa vecka medborgarsamtal tillsammans med UL om förbättringar i stadsbussnätet från 2017.