Skriv ut denna sida
Fotbollsarenan och isbanorna på Studenternas. (Bild: Fojab Arkitekter) Fotbollsarenan och isbanorna på Studenternas. (Bild: Fojab Arkitekter)

Uppsala får nya sportarenor

2015-09-08 - 19:45

Förslaget till bygge av nya sportarenor i Uppsala presenterades vid en pressträff idag. Det innebär en årlig kostnad på 40 miljoner kronor och en sammantagen kostnad på 560 miljoner.

 

Fotbollen får en nybyggd arena med fler läktarplatser. Friidrotten och amerikansk fotboll flyttar till Gränby Sportfält respektive Österängen. Ny anläggning för bandyn beror på utredning av förslag på ny hall i Gränby utvecklas.

 

När det nya förslaget tagits fram har målsättningen varit att skapa hög kvalitet för utövare och åskådare. För fotbollsarenan planeras för en publikkapacitet på 10 000, med möjlighet till utbyggnad i framtiden.

-Målet är att modernisera Studenternas och skapa ett attraktivt rekreationsområde i hjärtat av Uppsala., säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden. Med det nya förslaget når vi det, samtidigt som vi har en realiserbar plan.

 

Förslaget innebär att friidrotten flyttar till Gränby och att arenan i Österängen utvecklas till matcharena för amerikansk fotboll. Fotbollen får en ombyggd arena på Studenternas. Den ökade läktarkapaciteten innebär att man går från dagens 6000 åskådarplatser till 10 000. På Studenternas gjuts nya isbanor i betong för bättre hållbarhet.

 

Vintertid ska allmänheten, precis som nu, kunna åka skridskor på banorna, och sommartid ska de kunna förvandlas till ett sport- och lekområde. Elitbandy i Uppsala spelas antingen på Studenternas eller i en framtida ombyggd bandyhall på Gränby sportfält. Uvecklingen av bandyhall ska utredas vidare.

 

I anslutning till fotbollsarenan byggs lokaler för kontor och restauranger, vilket finansieras genom intäkter från hyresgästerna. Omfattningen av kommersiella lokaler kan utökas när det finns hyresgäster till dem.

Friidrottens arena blir först ut att stå färdig, målet är att den blir klar under 2017. När friidrotten flyttat till Gränby, kan bygget av den nya fotbollsarenan starta.

 

Vid pressträffen deltog även Jan Malmberg, avdelningschef för Idrott och fritid och Eva Sterte, VD för kommunens sport- och rekreationsfastigheter AB som i mars 2014 fick Kommunfullmäktiges uppdrag att utreda förutsättningarna för nya arenor vid Studenternas IP.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Samtidigt som miljöaktivisten Greta Thunberg talade i Kungsträdgården i Stockholm hade ett 20-tal ungdomar samlats på Forumtorget i Uppsala under fredagen för att minifestera miljökampen.

Från måndagen den 20 augusti kommer distriktssköterskemottagningen i Morgongåva att återuppta sin verksamhet efter en längre tids stängning.

På grund av det stora intresset för det allsvenska fotbollslaget Dalkurds flytt till Uppsala bjuder nu Uppsala Kommun in till ett uppföljningsmöte på måndag.

I juni fattade idrotts- och fritidsnämnden beslut om att starta en Fritidsbank tillsammans med Upplands idrottsförbund och Region Uppsala. Tanken med banken är att alla kan låna idrotts- och fritidsutrustning gratis. Insamlingen pågår 10-20 augusti i Gränbystaden.

Det gick lugnt till på Sverigedemokraternas torgmöte när man talade om sin kriminalpolitik och ett allt hårdare klimat i Uppsala med bilbränder, stenkastning och andra oroligheter under senare tid.

På torsdag den 28 april kommer Sverigedemokraterna att hålla torgmöte i Uppsala med anledning av de tidigare händelserna med stenkastning, bränder och skottlossning i Uppsala.

Gatu- och samhällsmiljönämnden kommer besluta att tjänstemän vid enheten för särskild kollektivtrafik ska få genomföra kvalitetsgranskningsresor med färdtjänst i samband med tjänstresor. Syftet är att få bättre kunskap om hur resorna fungerar och bidra till kvalitetssäkring av resor med särskild kollektivtrafik, färdtjänst.

Akademiska sjukhuset väntas att göra ett underskott på 200 miljoner kronor för 2015, detta rapporterar produktionsstyrelsen efter sitt möte på på tisdagen.

Landstinget bromsar delar av projektet att uppföra en ny vårdbyggnad på Akademiska sjukhuset under två månader. Det beslutade landstingsstyrelsen under tisdagen.

Landstinget i Uppsala län inleder nästa vecka medborgarsamtal tillsammans med UL om förbättringar i stadsbussnätet från 2017.