Skriv ut denna sida
Moderaterna i Uppsala Län kommer att ta upp frågan om Älvkarlebypolitikerns "negerboll". Foto: Peter Bohlin, arkivbild) Moderaterna i Uppsala Län kommer att ta upp frågan om Älvkarlebypolitikerns "negerboll". Foto: Peter Bohlin, arkivbild)

Kritiserad politiker slutar sälja "negerbollar"

2014-07-29 - 11:38

Moderatpolitikern Eva Sidekrans som marknadsfört sina chokladbollar som "Gammeldags fördomsfri Negerboll" har efter massiv kritik valt att sluta sälja sina chokladbollar under det namnet.

 

Det var i en artikel bland annat hos Gefle Dagblad som man uppmärksammade marknadsföringen av moderatpolitikerns chokladbollar.

 

Att marknadsföra en chokladboll med namnet "Gammeldags fördomsfri Negerboll" är inte ett uttryck som partiombudsmannen Erica Leijonros skulle ha valt.

- Självklart är inte det här bra publicitet för Moderaterna, säger Leijonros till Gefle Dagblad.

 

Sidekrans själv säger att hon inte haft för avsikt att göra någon ledsen under de tio år som hon sålt sin chokladboll under den etiketten, uppger Gefle Dagblad.

 

En polisanmälan för hets mot folkgrupp har upprättats och Eva Sidekrans har nu valt att ändra namnet på sin chokladboll, polisanmälan från Afrosvenskarnas förbund kvarstår dock.

 

Moderaterna i Uppsala län kommer att ha ett möte angående den uppkomna frågan där man bland annat kommer att diskutera om Sidekrans ska stå kvar på Moderaternas valsedel.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Samtidigt som miljöaktivisten Greta Thunberg talade i Kungsträdgården i Stockholm hade ett 20-tal ungdomar samlats på Forumtorget i Uppsala under fredagen för att minifestera miljökampen.

Från måndagen den 20 augusti kommer distriktssköterskemottagningen i Morgongåva att återuppta sin verksamhet efter en längre tids stängning.

På grund av det stora intresset för det allsvenska fotbollslaget Dalkurds flytt till Uppsala bjuder nu Uppsala Kommun in till ett uppföljningsmöte på måndag.

I juni fattade idrotts- och fritidsnämnden beslut om att starta en Fritidsbank tillsammans med Upplands idrottsförbund och Region Uppsala. Tanken med banken är att alla kan låna idrotts- och fritidsutrustning gratis. Insamlingen pågår 10-20 augusti i Gränbystaden.

Det gick lugnt till på Sverigedemokraternas torgmöte när man talade om sin kriminalpolitik och ett allt hårdare klimat i Uppsala med bilbränder, stenkastning och andra oroligheter under senare tid.

På torsdag den 28 april kommer Sverigedemokraterna att hålla torgmöte i Uppsala med anledning av de tidigare händelserna med stenkastning, bränder och skottlossning i Uppsala.

Gatu- och samhällsmiljönämnden kommer besluta att tjänstemän vid enheten för särskild kollektivtrafik ska få genomföra kvalitetsgranskningsresor med färdtjänst i samband med tjänstresor. Syftet är att få bättre kunskap om hur resorna fungerar och bidra till kvalitetssäkring av resor med särskild kollektivtrafik, färdtjänst.

Akademiska sjukhuset väntas att göra ett underskott på 200 miljoner kronor för 2015, detta rapporterar produktionsstyrelsen efter sitt möte på på tisdagen.

Förslaget till bygge av nya sportarenor i Uppsala presenterades vid en pressträff idag. Det innebär en årlig kostnad på 40 miljoner kronor och en sammantagen kostnad på 560 miljoner.

Landstinget bromsar delar av projektet att uppföra en ny vårdbyggnad på Akademiska sjukhuset under två månader. Det beslutade landstingsstyrelsen under tisdagen.