Skriv ut denna sida
Nu finns en majoritet för ett nej till civilflyg på Ärna. (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Nu finns en majoritet för ett nej till civilflyg på Ärna. (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Majoritet finns mot civilflyg på Ärna

2013-10-21 - 22:03

I ett gemensamt uttalande från Socialdemokraternas Erik Pelling och Miljöpartiets Maria Gardfjell finns nu en politisk majoritet mot civilflyg på Ärna.

 

I ett pressmeddelande välkomnar de två partierna en blocköverskridande majoritet för ett nej i frågan om civilflyg på Ärna.

 

Vi välkomnar att Centerpartiet nu är beredda att stödja Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag om att Uppsala kommun officiellt ska uppmana regeringen att följa Mark- och miljödomstolens rekommendation och säga nej till kommersiellt linjeflyg på Ärna skriver man i pressmeddelandet.

 

Anledningen till utspelet är Centerpartiets omsvängning som ger en majoritet för ett nej i kommunstyrelsen.

– Den officiella inställningen hos den kommun som ska hysa och leva med konsekvenserna av kommersiellt linjeflyg väger mycket tungt. Regeringens beslut kan komma när som helst. För att Uppsala kommun ska hinna påverka processen i önskad riktning krävs handling snarast. Vi kommer att lyfta ärendet på kommunstyrelsens arbetsutskott idag, säger Erik Pelling, kommunalråd (S).

 

– En civilflygplats på Ärna står helt i strid med kommunens eget klimatmål. Ett tydligt ställningstagande från Uppsala kommun är nödvändigt för att Uppsala ska gå framåt i klimatarbetet. I och med Centerpartiets omsvängning finns en majoritet för detta i kommunstyrelsen, säger Maria Gardfjell, kommunalråd (MP).

 

Bakgrunden är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har lyft upp frågan om civilflyg på Ärna som ett eget ärende till kommunstyrelsen den 6 november. S och MP vill att kommunstyrelsen skriftligen uppmanar regeringen att följa Mark- och miljödomstolens rekommendation och avstyrka planerna på kommersiellt flyg på Ärna. Idag meddelade Centerpartiet att man är beredda att bidra till en blocköverskridande majoritet i frågan.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Samtidigt som miljöaktivisten Greta Thunberg talade i Kungsträdgården i Stockholm hade ett 20-tal ungdomar samlats på Forumtorget i Uppsala under fredagen för att minifestera miljökampen.

Från måndagen den 20 augusti kommer distriktssköterskemottagningen i Morgongåva att återuppta sin verksamhet efter en längre tids stängning.

På grund av det stora intresset för det allsvenska fotbollslaget Dalkurds flytt till Uppsala bjuder nu Uppsala Kommun in till ett uppföljningsmöte på måndag.

I juni fattade idrotts- och fritidsnämnden beslut om att starta en Fritidsbank tillsammans med Upplands idrottsförbund och Region Uppsala. Tanken med banken är att alla kan låna idrotts- och fritidsutrustning gratis. Insamlingen pågår 10-20 augusti i Gränbystaden.

Det gick lugnt till på Sverigedemokraternas torgmöte när man talade om sin kriminalpolitik och ett allt hårdare klimat i Uppsala med bilbränder, stenkastning och andra oroligheter under senare tid.

På torsdag den 28 april kommer Sverigedemokraterna att hålla torgmöte i Uppsala med anledning av de tidigare händelserna med stenkastning, bränder och skottlossning i Uppsala.

Gatu- och samhällsmiljönämnden kommer besluta att tjänstemän vid enheten för särskild kollektivtrafik ska få genomföra kvalitetsgranskningsresor med färdtjänst i samband med tjänstresor. Syftet är att få bättre kunskap om hur resorna fungerar och bidra till kvalitetssäkring av resor med särskild kollektivtrafik, färdtjänst.

Akademiska sjukhuset väntas att göra ett underskott på 200 miljoner kronor för 2015, detta rapporterar produktionsstyrelsen efter sitt möte på på tisdagen.

Förslaget till bygge av nya sportarenor i Uppsala presenterades vid en pressträff idag. Det innebär en årlig kostnad på 40 miljoner kronor och en sammantagen kostnad på 560 miljoner.

Landstinget bromsar delar av projektet att uppföra en ny vårdbyggnad på Akademiska sjukhuset under två månader. Det beslutade landstingsstyrelsen under tisdagen.