Skriv ut denna sida
Torleif Ingelög prisades av Svenska Naturskyddsföreningen tillsammans med Mariette Manktelow. (Foto: Annette Bohlin) Torleif Ingelög prisades av Svenska Naturskyddsföreningen tillsammans med Mariette Manktelow. (Foto: Annette Bohlin)

Naturvårdspris till Manktelow

2016-09-10 - 23:59

Sigtunabon Torleif Ingelög och Uppsalabon Mariette Manktelow fick på lördagen ta emot Naturskyddsföreningens Naturvårdspris från Georg Sjöbergs minnesfond. Priset som var på 5000 kr delades ut under Kulturnatten.

 

Torleif Ingelög och Mariette Manktelow prisades av Svenska Naturvårdsverket på lördagen, de två pristagarna fick 5000kr vardera ur Georg Sjöbergs minnesfond.

I Torleifs motivering anges bland annat: "Torleifs intresse för naturen väcktes redan för över 50 år sedan då han samlade småkryp vid Rudsjön med sin bror Staffan. Ett mer modernt miljöhygge med högstubbar, hänsynsytor, hänsynsträd och död ved, är mycket Torleifs förtjänst"

 

Mariette Manktelow från Lillvreta strax utanför Uppsala prisades bland annat för sin förmåga att förmedla kunskaper om växter på ett lättsamt och medryckande sätt. I motiveringen anges också "Hennes forskning om och engagemang för Carl von Linnés vetenskapliga värv bidrar starkt till att Uppsala kan få ett världsarv".

 

Det var en mycket stolt och glad Mariette Manktelow som har arbetat intensivt med detta i många år som tog emot priset.

- Det är särskilt roligt att priset kommer från Svenska Naturskyddsföreningen, eftersom det handlar om min botaniska forskning och mitt arbete för att bevara viktiga linneanska områden i Uppsala, säger Manktelow.

 

Hur påverkar det här ditt fortsatta arbete med botanik och Carl von Linnés vetanskapliga värv?

- Jag blir mycket uppmuntrad att fortsätta arbeta i samma riktning när jag får en sådan här bekräftelse. Det är viktigt att vi som bor i Uppsala har kunskap om arvet efter Linné och kanske särskilt hur vi kan bevara de växter och djur som finns kvar sedan Linnés tid.

 

- Vi ska tillsammans bära fram detta världsunika arv till framtida generationer, avslutar Mariette Manktelow.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.