Skriv ut denna sida
Ice Bucket Challenge gjorde världen medvetna om sjukdomen ALS. (Foto: Wikipedia) Ice Bucket Challenge gjorde världen medvetna om sjukdomen ALS. (Foto: Wikipedia)

Kampen mot ALS "viktigaste promenaden i mitt liv"

2016-06-25 - 03:02

I morgon söndag arrangeras en riksomfattande vandring i kampen mot ALS, totalt 14 städer inklusive Uppsala kommer att vandra för att samla in pengar till forskning kring den obotliga sjukdomen.

När kroppens muskler gradvis förtvinar - ALS är en sjukdom som bryter ned det motoriska nervsystemet och försvagar musklerna, sjukdomen är obotlig. I morgon söndag arrangeras välgörenhetsvandringen "Gå mot ALS - Uppsala". Vandringen sker tillsammans med ytterligare tretton städer med gemensam start klockan 14.30.

 

Lokal arrangör för vandringen i Uppsala är Lisbet Söderlund Cauwenbergh och hennes bror Pierre som vet hur viktigt det är att samla in pengar till forskningen och öka uppmärksamheten kring sjukdomen.

- Den här dagen ska jag gå den viktigaste promenaden i mitt liv, säger Lisbet och förklarar, min bror Leif gick bort i ALS nyligen fyllda 44 år och lämnade efter sig 2 barn och fru. Det är alltid den närstående familjen som drabbas hårdast men alla runt omkring påverkas. Att vara nära någon som drabbas är som att sitta i dödens väntrum förklarar Lisbet.

 

Att få diagnosen ALS idag är detsamma som att få en dödsdom, det finns inget hopp eller bot därför är det väldigt angeläget att påskynda forskningen kring sjukdomen.

- Målet med denna insamling är att komma ett steg närmare i forskningen om ett botemedel eller mer effektiva bromsmediciner, berättar Lisbet och fortsätter. ALS är inte lika uppmärksammat som andra obotliga sjukdomar. Den stora uppmärksamheten ALS har fått hittills är i samband med medias icebucket challenge. Då samlades det in mycket pengar till forskning men mer behövs.

 

Förra årets vandring mot ALS samlade in 440 tusen kronor i hela landet, en siffrra som man hoppas kunna slå i år.

- Vi hoppas att deltagandet blir stort, säger Lisbet, pengarna kommer att gå till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS forskning. Man kan även ge ett bidrag utan att delta i promenaden.

 

Det är första gången denna promenad genomförs i Uppsala men det kommer att återkomma årligen och alla som deltar förväntas donera 100kr per person. Donationen samlas in vid start innan vandringen startar från statyn "Chain of events" som är vid Resecentrum i Uppsala. Promenaden går sedan till Gula Villan i stadsparken.

 

Om man inte kan deltaga i promenaden men ändå vill vara med och ge ett bidrag kan man swisha till 072-8684026 och märka med "GÅ MOT ALS - Uppsala" eller sätta pengar på plusgiro 90 00 49 - 8.

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.