Skriv ut denna sida

Fick utgånget läkemedel inför strålbehandling

2016-01-04 - 17:26

En kvinna som skulle strålbehandlas för hjärntumör vid Akademiska sjukhuset i Uppsala fick medicin inför strålningen med utgånget datum.

 

Det var i slutet av juli som den 36-åriga kvinnan fick nio burkar med medicin Temomedac som skulle börja ätas samma dag. Kvinnan skulle påbörja en strålbehandling för hjärntumör men upptäckte att medicinen hade utgånget datum fem månader tidigare.

 

Vid kontakt med Akademiska sjukhuset avråddes hon att äta av medicinen och fick ta ersättningsmedicin.

 

Efter yttranden från Strålbehandlingschefen för onkologen, samt verksamhetschefen för området blod- och tumörsjukdomar har Inspektionen för vård och omsorg konstaterat brister i läkemedelshanteringen.

 

Inspektionen för vård och omsorg avslutar ärendet med kritik mot vårdgivaren för bristande egenkontroll kring läkemedelshantering och läkemedelsordination.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Torsdagen den 13 maj uppmättes den sjunde högsta temperaturen för veckan någonsin vid mätstationen Uppsala Flygplats. Även veckan som helhet var varmare än normalt.

 

Corona: Den senaste veckan har 560 nya fall av Covid-19 bekräftats i Uppsala län, det är ungefär samma nivå som under den föregående veckan. Flest nya fall i länet just nu finns i Östhammar.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.