Skriv ut denna sida
Självmordsbenägen patient skickades hem två gånger. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild) Självmordsbenägen patient skickades hem två gånger. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild)

Själmordsbenägen skickades hem två gånger

2015-10-05 - 07:19

Psykiatrin vid Akademiska sjukhuset skickade hem patient två gånger trots att hon var självmordsbenägen med självskadebeteende. Nu klandras Psykvården på Akademiska sjukhuset av IVO.

 

En kvinna som kördes till akutpsykiatriska mottagningen av polis en kväll i mitten av mars skickades hem samma kväll trots att hon var självmordsbenägen och självskadande.

 

Väl hemma tog kvinnan en överdos men anhöriga fattar misstankar och kallar på polis som bryter sig in hos kvinnan som hittas medvetslös och okontaktbar. Kvinnan fördes till akuten med ambulans och fick ligga kvar över natten för observation.

 

Sedan skickades hon åter till psykakuten på Akademiska sjukhuset som skickar hem henne igen. Enligt en anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) skriver anhöriga att det inte fungerar med öppenvård och att fara föreligger för hennes liv.

 

Nu klandras psykiatrin på Akademiska sjukhuset för att det funnits brister i öppenvården av det mobila team som skulle göra hembesök hos henne för att dela ut läkemedel. Något som det mobila teamet inte ansåg ingick i deras arbetsuppgifter under helgen.

 

I sin bedömning av ärendet skriver IVO att man ser det som en brist att patientens behov av trygghet och kontinuitet inte tillgodosetts.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.