Skriv ut denna sida
Forumgallerian och Gränby Centrum samlar in kläder till behövande. (Foto: Pressbild) Forumgallerian och Gränby Centrum samlar in kläder till behövande. (Foto: Pressbild)

Handelsplatser i insamlingsinitiativ

2015-09-19 - 03:34

Viljan att hjälpa är just nu stor i Sverige, så stor att en del insamlinginitiativ tvingats att tacka nej till fler bidrag av t.ex kläder. På fredagen kickade dock två nya insamlingintiativ igång i Uppsala.

 

Gränby Centrum och Forumgallerian startade på fredagen upp i samarbete med Stadsmissionen ett insamlingsinitiativ som går under namnet "Återwin-win" - en stor klädinsamling för människor som lever i utsatthet. Insamlingen är årligen återkommande och i år sker den i samarbete med flera handelsplatser i Sverige.
 

– Engagemanget och viljan att hjälpa växer sig allt starkare i hela Sverige. Det tycker vi är fantastiskt och såklart någonting som vi vill vara en del av. Med Återwin-win vill vi uppmana våra miljontals kunder att göra en ”garderobsrensning”. De flesta av oss har en massa kläder som sällan eller aldrig blir använda. I stället tycker vi att man ska packa ner hela och rena kläder i påsar, gå ner till sin handelsplats och lämna in dem i våra returstationer, säger Marianne Perslow, kommunikationsstrateg på Atrium Ljungberg.

 

Med start under fredagen pågår insamlingen fram till den 27 september på Gränby Centrum och Forumgallerian, då kan alla som vill lämna in hela och rena kläder för att hjälpa behövande göra det. Det kan vara allt från ett plagg till halva garderober och som tack erhåller alla kunder en rabattcheck på 20 procent för inköp av valfri vara i någon av handelsplatsernas butiker.

 

Samtliga insamlade plagg går till Uppsala Stadsmissionens lokala arbete med och för människor som lever i utanförskap. Kläderna kommer bland annat att säljas i Stadsmissionens second -handbutiker, återbrukas till nya produkter eller delas ut till deltagare inom Stadsmissionens olika sociala verksamheter.

 

– Med drygt 65 miljoner besökare i våra handelsplatser under år 2014 tror vi att vi i allra största grad kan göra skillnad och bidra till det viktiga arbete Stadsmissionen utför. Förra året fick vi tillsammans ihop 46 ton kläder – ambitionen är att slå det i år, säger Marianne Perslow avslutningsvis.

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.