Skriv ut denna sida
Uppsalastudenter erbjuds boende mot sex rapporterar SVT Uppsala. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild) Uppsalastudenter erbjuds boende mot sex rapporterar SVT Uppsala. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild)

Studenter erbjuds boende mot sex

2015-08-28 - 20:44

Den akuta bostadsbristen för Uppsalastudenter utnyttjas av oseriösa uthyrare som erbjuder boende mot sex, rapporterar SVT Uppsala i fredagens nyhetssändningar.

 

Enligt Studentbostadsföretagen saknas det omkring 2500 studentbostäder i Uppsala, något som oseriösa uthyrare är medvetna om och utnyttjar sisutationen genom att erbjuda boende mot sex. Enligt SVT Uppsalas rundringning till 30 bostadssökande på Blocket och Facebook har två tredjedelar blivit erbjudna sex eller relationer som en del av en hyresöverenskommelse.

 

Enligt SVTs rundringning vittnar personer om erbjudanden så som, "starta en relation och bo gratis", "gå på blind-date som eventuellt kan leda till något annat" och "bo gratis och dela säng med uthyraren" är några exempel på vad SVT Uppsala rapporterar om.

 

Den här typen av erbjudanden går under benämningen "sexuellt ofredande" men antalet anmälda fall är relativt lågt, under 2014 anmäldes totalt 255 fall av sexuellt ofredande till polisen. Mörkertalet är sannolikt ganska stort och polisen uppmanar allmänheten att anmäla om man blir utsatt.

Uppsala toppar "bottenligan" när det gäller kötiden till studentlägenheter, 102 veckor får en student vänta på boende i Uppsala, näst sämst i landet är Malmö där väntetiden är 90 veckor och på tredje plats kommer Luleå med 78 veckors väntetid.

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.