Skriv ut denna sida
Uppsala universitet rekryterar toppforskare. (Foto: Peter Bohlin) Uppsala universitet rekryterar toppforskare. (Foto: Peter Bohlin)

Toppforskare rekryteras till Uppsala universitet

2015-01-27 - 05:48

Vetenskapsrådet har beviljat Uppsala universitet 80 miljoner kronor för att rekrytera professor Don Kulick, internationellt erkänd antropolog. Don Kulick kommer att leda ett brett tvärvetenskapligt forskningsprogram med både humanister och samhällsvetare för att belysa hur vi bättre kan förstå utsatthet och sårbarhet i förhållande till människor, djur och miljön.

 

- Det är här en oerhört viktig rekrytering inom ett angeläget område. Det forskningsprogram Don Kulick ska leda kommer att bidra med kunskaper om hur vi ska möta några av vår tids stora utmaningar, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.

 

Don Kulick är idag professor vid University of Chicago i USA. Han rekryteras till Uppsala universitet för att driva ett storskaligt forskningsprogram som involverar forskare från flera discipliner.

- Don Kulick är en mycket framstående forskare inom såväl kulturantropologi som språkvetenskap och genusvetenskap. Han är också en fenomenalt skicklig och entusiasmerande lärare, säger Maria Ågren, prodekan för historisk-filosofiska fakulteten vid Uppsala universitet.

 

Don Kulick kommer att starta och leda forskningsprogrammet "New Perspectives on Vulnerability", som knyter an till pågående forskning vid institutionen för kulturantropologi och etnologi och ger möjlighet att fördjupa och förnya befintlig forskning. Genom programmet kommer humanister och samhällsvetare bidra till hur vi ska möta några av vår tids stora utmaningar.

 

- Genom Vetenskapsrådets stöd till Uppsala universitet kommer Don Kulick att kunna bygga upp forskningsprogrammet med förutsättningar att inspirera och binda samman forskningen vid en rad olika institutioner, inte bara inom historisk-filosofiska fakulteten. Forskningen kommer att undersöka hur vi kan förhålla oss på ett respektfullt sätt till utsatta individer, grupper, arter och natur som vi inte nödvändigtvis kan förstå, men som utgör och delar vår värld, och som förtjänar att behandlas med värdighet. Det är viktigt att forskare engagerar sig i sådana angelägna frågor över disciplingränser, och Don Kulick är rätt person för att leda ett sådant arbete, konstaterar Maria Ågren.

 

Rekryteringen sker med bidrag från Vetenskapsrådet på 80 miljoner kronor som sträcker sig över 10 år.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.