Skriv ut denna sida
Domkyrkokören på Julnattsmässan. (Foto: Peter Bohlin) Domkyrkokören på Julnattsmässan. (Foto: Peter Bohlin)

Stämningsfullt i fullsatt Uppsala Domkyrka

2014-12-25 - 00:39

Det var en fullsatt Uppsala Domkyrka när midnattsmässan traditionsenligt genomfördes på julnatten, tidigare på dagen hade julspelen dragit cirka 1900 personer till kyrkans mest besökta dag.

 

Utanför Uppsala Domkyrka var det cirka 4 grader kallt och blåsigt, inne i domkyrkan fanns det gott om värme och medmänsklighet när den traditionella Julnattsmässan genomfördes. Det var fullsatt på alla sittplatser och folk stod upp där det fanns möjlighet cirka 2 500 personer fanns på plats i domkyrkan och i de gigantiska lampkronorna brann hundratals ljus.

 

2014-12-24 midnattsmässa pb-012

Det var fullsatt i Uppsala Domkyrka på julnattsmässan. (Foto: Peter Bohlin)

 

Domprosten Annica Anderbrant läste bland annat ur Lukasevangeliet och nattvardsbönen, bland annat ägnades församlingens tankar och böner till den växande skara av tiggare som kantar Uppsalas gator och torg.

 

2014-12-24 midnattsmässa pb-011

Kören sjöng stämningsfullt. (Foto: Peter Bohlin)

 

Julkören sjöng till orgelspel från Andrew Canning. Bland annat framfördes O Helga natt och Stilla Natt, på den sistnämnda inledde kören med att sjunga första versen och församlingen de två nästkommande verserna.

 

Tidigare under dagen genomfördes årets julspel då cirka 1 900 personer sökt sig till Uppsala Domkyrka på den mest intensiva dagen på hela året.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.