Skriv ut denna sida
Svenska kyrkan delade ut kulturstipendier. (Foto: Magnus Aronsson) Svenska kyrkan delade ut kulturstipendier. (Foto: Magnus Aronsson)

Svenska kyrkan delade ut kulturstipendier

2014-11-19 - 06:57

Svenska kyrkans sju kulturstipendiater, som tilldelas sammanlagt 500 000 kronor, fick på tisdagkvällen ta emot sina diplom ur ärkebiskop Antje Jackeléns hand. Stipendieutdelningen ägde rum vid en ceremoni under det pågående kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress.

 

Orionteatern tilldelades 100 000 kr för den kommande produktionen ”Det flygande barnet”. Lika mycket fick Joakim Demmer för dokumentärfilmen Dead Monkeys Fear NoHyenas om landgrabbing, liksom textilkonstnären Anna Olsson för bildvävsprojektet ”Möten i isolering”.

 

Inom området litteratur blev det i år två stipendier, 50 000 kr till Åsa Maria Kraft för diktsamlingen ”Randfenomen” och 50 000 kr till Jonas Brun för romanprojektet med arbetsnamnet ”Hermafroditos”. Frida-Li Lövgren fick 50 000 kr för sitt elektroniska musikprojekt ”Fides” och Johannes Heldén fick samma summa för det genreöverskridande verket ”Ekopoesi”.

 

Det handlar om elektrobaserad musik, bildvävar med motiv från svenska häkten, poesi om ett honungsbi och klimatförändringar, könsöverskridande litteratur, genreöverskridande ”hybridpoesi” om utrotade djurarter, dokumentär om etiopisk landgrabbing och teaterföreställning om vad ett barns död gör med en familj.

 

I kultur möts ofta det vackra det sanna och det goda, och ofta framställt som dess motsats. Då blir det utmanande. Estetik och etik möts också i de projekt som ni får stipendier för. Jag önskar av hela mitt hjärta att ni får känna beröringen av skaparens helige ande i det ni gör, och att era skapelser ska beröra människor så att sanning, skönhet och godhet kan skaka hand med varandra, sade ärkebiskop Antje Jackelén innan hon delade ut diplomen, följd av kyrkomötets ordförande Karin Perers som gav rosor till stipendiaterna.

 

Utdelningsceremonin inleddes med ett tal av kyrkostyrelsens 1:e vice ordförande Wanja Lundby-Wedin och därefter visades ett klipp från filmen ”Förvaret” av Shaon Chakraborty, Anna Persson och Anna Weitz, som fick kulturstipendium förra året. 

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.