Skriv ut denna sida
Sara Sundlo på plats där Musikhjälpen kommer att sända. (Foto: Anna Westin) Sara Sundlo på plats där Musikhjälpen kommer att sända. (Foto: Anna Westin)

Sara tar kampen mot spridning av HIV

2014-10-06 - 08:11

Många svenskar engagerar sig varje år i Musikhjälpen. I år placeras glasburen med de tre programledarna på Stora Torget i Uppsala och vi träffade engagerade Sara Sundlo som förra året bland annat cyklade 61 mil för att uppmärksamma evenemanget.

 

Uppsalastudenten Sara Sundlo upptäckte musikhjälpen 2011 och kände direkt att det var någonting som hon ville engagera sig i och genomförde 2012 en insamling. Pengarna skänkte hon till Musikhjälpens insamling för "Barn i slummen har rätt till rent vatten".

 

Sara2

Sara började engagera sig i Musikhjälpen för tre år sedan. (Foto: Anna Westin)

 

Förra året när temat var "Alla tjejers rätt att överleva sin graviditet" cyklade Sara från Vemdalen till Dals Ed som ligger 61 mil längre bort och gjorde en insamling på vägen, hennes insatser för Musikhjälpen har givit 33.000 kronor i pengar men förmodligen har hennes engagemang givit en bra bit över 50.000 kronor.

 

Vi träffade Sara på ett café i centrala Uppsala med anledning av att årets upplaga av Musikhjälpen sänds från just Uppsala.

- Jag var ju med och engagerade mig lite i Uppsalastudenternas insamling senast. Eftersom vi vann förra året bland alla studenter i Sverige så jag tror att det kanske är därför som dom valt att förlägga det i Uppsala det här året berättar Sara Sundlo.

 

Sara4

Sara tittar ut över platsen för nästa Musikhjälpen. (Foto: Anna Westin)

 

Du har ju gjort olika aktiviteter tidigare, kommer du att göra något speciellt i år när det kommer till Uppsala?

- Jag klurar faktiskt fortfarande på det, svarar Sara lite fundersamt och fortsätter - det jag har gjort än så länge är att skapa en facebooksida där jag uppmuntrar folk att göra saker, och ställer frågan "vad kan du göra".

 

Sara kommer egentligen inte från Uppsala men studerar här, hon går sista året på sin prästutbildning och har blivit antagen som präst i Härnösands stift. Vid sidan av studierna lägger hon just nu ner massor av tid på att informera och hjälpa till med marknadsföringen av Musikhjälpen.

- Jag ringer runt till olika företag och frågar vad dom kan göra för Musikhjälpen, jag har varit i kontakt med Friskis och Svettis som kommer att göra någonting, jag ska ha ett möte med domkyrkan och hoppas att dom kommer att ha en gudstjänst för Musikhjälpen, jag har också varit i kontakt med Kondoma mera.

 

Sara3b

"Jag vill vara med och hjälpa till" (Foto: Anna Westin)

 

Musikhjälpen bygger ju upp sin studio på Stora torget i Uppsala i december, kommer du själv att vara där någonting?

- Jag kommer att tälta där, säger Sara och skrattar...för ett kort ögonblick så trodde vi på henne.


Även om det inte blir ett tält utanför studion så lever Sara med Musikhjälpen när den pågår, radion går dygnet runt och hon tycker att budskapet som man för fram görs med glädje, inte med skuld.

- Det är information som kommer ut på ett roligt sätt, viktig information "stoppa spridningen av HIV" det kommer ut med gläjde och inte med skuld. Det är ett så viktigt konceptet som vi gör tillsammans och det är roligt samtidigt som vi försöker rädda världen, det är så himla bra menar Sara.

 

Om du fick komma in i buren, vad skulle du göra då?

- Då skulle jag dansa, skrattar Sara men menar att hon bara vill hjälpa till. Kanske sitta och ta emot pengar eller hjälpa till med köket utanför, det viktigaste för mig är att få vara med och hjälpa till förtydligar Sara.

 

Vi på Uppsalanyheter kommer givetvis att uppmärksamma Musikhjälpen och hur det går för Sara med hennes arbete inför, under och efter evenemanget.

 
Den som vill följa Sara Sundlos arbete med Musikhjälpen kan göra det via Facebook: Musikhjälpen 2014 - HIV

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.