Skriv ut denna sida
Det råder akut blodbrist i Uppsala. (Foto: Print Screen) Det råder akut blodbrist i Uppsala. (Foto: Print Screen)

Akut blodbrist i Uppsala

2014-08-08 - 07:48

Det råder akut brist på vissa blodgrupper i Uppsala, Blodcentralen uppmanar nu givare att besöka blodcentralen snarast.

 

Är du blodgivare och har blodgruppen A+ eller B+ är läget akut, alla blodgrupper har så låga nivåer att läget är akut. Den enda blodgruppen som för tillfället klarar dagsbehovet är B-.

 

Efter Blodcentralens upprop i veckan om brist på blod har många givare hört av sig och nivåerna går i rätt riktning men man är inte i mål ännu.

 

Idag fredag stänger Blodcentralen i Uppsala klockan 12.00, på måndag är den öppen mellan 12.00-20.00.

 

Läget idag klockan 07:48 (källa: www.geblod.nu)

0+ Akut brist 144 enheter av önskat 350

0- Akut brist 44 enheter av önskat 100

A+ Akut brist 101 enheter av önskat 350

A- Akut brist 50 enheter av önskat 80

B+ Akut brist 15 enheter av önskat 50

B- Ok 19 enheter av önskat 20

AB+ Akut brist 14 enheter av önskat 30

AB- Akut brist 4 enheter av önskat 10

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.