Skriv ut denna sida
Det ståtliga pepparkakshuset är en gåva från Krusenbergs Herrgård. (Foto: Peter Bohlin) Det ståtliga pepparkakshuset är en gåva från Krusenbergs Herrgård. (Foto: Peter Bohlin)

Välbesökt alternativt julfirande på Uplands

2013-12-25 - 14:24

Uplands nations alternativa julfirande var mycket uppskattat och välbesökt i julhelgen. Ett evenemang som även pågår idag juldagen.

 

När nationen öppnade klockan 12,00 på julaftonen ringlade en lång kö utanför på S:t Larsgatan.

- Det var flera hundra meter kö utanför, berättar Annelie Larsson, ansvarig för Jul på Uplands för Uppsalanyheter. Allting har gått riktigt bra med mycket donationer i både mat och pengar, berättar hon.

 

När Uppsalanyheter besöker Uplands nation på julaftonskvällen är det fortfarande fullt med människor i lokalen, på den nedre salen sitter man och äter samt dricker kaffe. Volontärerna nästan springer för att hinna med att fylla på med kaffe och nya fat med julmat och godsaker till efterrätt.

 

Det har varit fullt med folk hela dagen, man kommer och äter och i garderoben med kläder får man gå in och ta det som man behöver.

- Garderoben med kläder för hemlösa är 4 ggr så stor som förra året, vi fick inte plats att hänga upp allting från början berättar Annelie som är väldigt nöjd.

 

En trappa upp finns ett lekrum som för tillfället var tomt på barn men det fanns gott om leksaker och aktiviter, tomten hade tidigare under dagen varit där och delat ut julklappar.

 

I den övre salen en trappa upp var det lika fullt med matgäster och man kunde lyssna till levande musik, stämningen var på topp. Man håller även öppet under juldagen fram till klockan 22,00 och när man stänger kommer cirka 2.000 personer att ha passerat för att äta mat eller hämta kläder, eller bara få sitta i värmen och träffa andra människor.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.