Skriv ut denna sida

Luciaöverraskning för morgonpendlarna

2013-12-12 - 23:00

Morgonpendlarna på sträckan Uppsala-Stockholm får på fredag den 13 december ta del av ett luciatåg på tåget. Gymnasieelever från Katedralskolan i Uppsala kommer då att sjunga ett urval av svensk- och engelskspråkiga julsånger för att göra transportsträckan till arbete och studier speciell.

Mitt under rusningstrafiken, vid avgångarna 07:11 från Uppsala och 08:11 tillbaka från Stockholm, kliver eleverna ombord på SJ:s pendeltåg. En vagn i taget kommer de sedan att sprida några minuters julstämning och hoppas att kunna överraska positivt i vardagen. 
‒ Lucior finns i köpcentrum, på torg och i skolor, så varför inte på tåg? Här möter vi många människor och kan göra något fint av deras behov  av att ta sig till jobbet, säger Artur Obminski, en av de medverkande.

Speciell hänsyn har behövts för att kunna genomföra luciatåget på ett tåg. Till exempel står de medverkande inte i bredd. Istället utgår de ifrån mitten av respektive vagn uppställda så att samtliga resenärer ska ha goda chanser att kunna höra och se. Med kreativa lösningar har traditionen anpassats för en ny plattform. 
‒ En lite annorlunda idé har betytt visst nytänkande från vår sida. Samtidigt vill vi förmedla klassisk julkänsla. Förhoppningsvis känner resenärerna ett intresserat lugn, att vår närvaro förvånar något och samtidigt upplevs som välkommen, fortsätter Artur Obminski.

Tankar har redan väckts på att göra evenemanget till en återkommande händelse. Kanske har en ny tradition fötts?

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.