Skriv ut denna sida
Landstinget i Uppsala klarar inte "kömiljarden" (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Landstinget i Uppsala klarar inte "kömiljarden" (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Landstinget klarar inte "kömiljarden"

2013-10-29 - 23:25

Tillgängligheten till primärvården i Uppsala är fortsatt mycket hög, det visar den senaste vårdgarantirapporten.

 

Vid senaste mötet med hälso- och sjukvårdsstyrelsen presenterades vårdgarantirapporten för september månad. Rapporten visar att telefontillgängligheten fick 95 procent av patienterna hos den landstingsdrivna primärvården och 94 procent av patienterna hos den privata primärvården svar samma dag. Av dessa var andelen patienter som kunde erbjudas besök inom en vecka 87 procent i den landstingsdrivna primärvården och 92 procent i den privata.

 

Kortare väntetider än föregående månad

Väntetiderna blev kortare mot augusti månad, förklaringen anges vara att man var tillbaka på ordinarie produktionsnivåer efter sommarperioden. Totalt 58,9 procent av patienterna fick tid för besök och 57,6 procent fick behandling inom två månader. Uppsala klarar därmed inte gränsen för "kömiljarden".

 

Uppsala enda landstinget som inte klarade kömiljarden

Uppsala var det enda landstinget i Sverige som 2012 inte kom upp till den så kallade "kömiljarden" som delas ut av Sveriges kommuner och Landsting (SKL). Kömiljarden är ett stimulansbidrag som delas ut till de landsting som uppfyller vissa krav för att patienter skall få vård inom en viss tid.

 

För att få ta del av pengarna måste landstingen kunna visa att minst 70 procent av patienterna har fått vård inom de tidsramar som har angivits.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.