Skriv ut denna sida
Sara Sundlo cyklar för en bättre värld. (Foto: Privat) Sara Sundlo cyklar för en bättre värld. (Foto: Privat)

Sara cyklar för en bättre värld

2013-07-29 - 21:07

Sara Sundlo cyklar för att göra människor medvetna om situationen i världen. I söndags startade hon med cykeln från Vemdalen och slutmålet är Dals Ed som ligger 61 mil bort.

 

Syftet med cykelturen är att sprida reklam om Musikhjälpen 2013 och för att komma ut med detta har hon startat en blogg som heter ”#saracyklar”
- Jag tänker sprida reklam om Musikhjälpen 2013 så när det drar igång i december ska varje liten kotte i Sverige vara med och bidra till en bättre värld, skriver Sara på sin facebooksida.

 

Sara Sundlo flyttade till Uppsala 2011 och planerar att bo kvar till 2016, hon är 26 år och pluggar till präst på Uppsala universitet. Hon är också aktiv i Sala Backes konfirmationsgrupp i Årsta. När vi får tag på henne under måndagkvällen har hon precis avslutat en sträcka på 12 mil och befinner sig i Orsa.

 

Varför har du valt att stödja just Musikhjälpen?
- Första gången jag märkte musikhjälpen var när jag satt och tittade på tv på Stockholms stadshotell. Jag hörde att man kunde skicka in en låt och skänka pengar till välgörenhet. Jag tyckte det var världens bästa koncept, att SVT och Sveriges radio går ihop och gör en grej med bara glädje, berättar Sara.

 

Musikhjälpen har funnit i Sverige sedan 2008 och varje år väljs ett tema som insamlingen skall stödja. Första året var temat ”67 miljoner flyktingar behöver din hjälp” man samlade in drygt 3 miljoner kronor. Allt sedan dess har man haft olika teman och nu senast 2012 var temat ”Barnen i slummen har rätt till rent vatten” då samlades in totalt 23,3 miljoner kronor.

 

Det är inte första gången som Sara aktiverar sig, förra året lämnade hon över 22 tusen kronor till Musikhjälpen, då blev hon inbjuden som tillfällig gäst i studion.
- Det stämmer, jag fyllde 25 år och bjöd hem alla mina vänner men istället för presenter ville jag att dom skulle skänka pengar till Musikhjälpen, där fick jag ihop 4 tusen kronor. De övriga 18 tusen fick jag ihop via en app.

 

Musikhjälpen går ut på att man stänger in tre programledare i ett hus, ”glasburen” i sex dygn utan fast föda. Under tiden sänder de radio och TV 24 timmar om dygnet hela perioden. Samtidigt kan lyssnarna/tittarna önska låtar mot att de skänker pengar. Idén kommer från Nederländerna från början där projektet startade 2004. Totalt har Musikhjälpen i Sverige samlat in 62,4 miljoner kronor.

 

Planerar du för några ytterligare aktiviteter fram tills Musikhjälpen startar i december?
- Just nu vet jag inte hur det blir, den här idén föddes ju en helt vanlig fredag och jag har inga tankar så här spontant om olika saker, avslutar Sara.

 

Du kan följa Saras resa mot Dals Ed på hennes blogg, hon beräknar att vara framme på fredag efter att ha avverkat 61 mil.


Länk till Saras blogg: ”#saracyklar”

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.