Skriv ut denna sida
Marika Hedin blir ny chef på Museum Gustavianum. (Foto: Mikael Wallerstedt) Marika Hedin blir ny chef på Museum Gustavianum. (Foto: Mikael Wallerstedt)

Hedin ny chef på Museum Gustavianum

2013-05-03 - 12:58

Museum Gustavianums nya chef blir Marika Hedin, historiker och sedan 2009 chef för Vasamuseet i Stockholm.

 

- På Gustavianum kommer museiarbetet nära forskningen inom olika discipliner vid ett av världens stora universitet. Museimediet med sina möjligheter till bredd och fördjupning, spänningen mellan samlingsbevarande, forskning och upplevelserik förmedling är för mig det perfekta sättet för att föra ut kunskap, säger Marika Hedin.

 

Marika Hedin är fil.dr. i historia och har varit verksam som lärare och forskare vid Stockholms universitet och KTH. Hennes egen forskning har bland annat berört den svenska liberalismens historia, vetenskapshistoria och Nobelprisens historia. Hon har arbetat med kunskapsförmedling genom läromedel, föredrag, radio och TV och har också skrivit flera böcker, bland annat den prisbelönta Bilden av svensk historia (2005).

- Marika Hedin har med sin breda museierfarenhet och stora nätverk de allra bästa förutsättningarna att stärka relationerna mellan Uppsala universitet och omvärlden och bidra till ett kvalificerat vetenskapligt samtal, säger Margaretha Andersson, chef vid enheten för musik och museer vid Uppsala universitet.

 

Innan Marika Hedin rekryterades till Vasamuseet var hon förste intendent och ansvarig för den publika verksamheten vid Nobelmuseet där hon bidrog till att etablera museet som en viktig aktör för vetenskapskommunikation. Som chef för Vasamuseet har hon arbetat för att etablera nya forskningssamarbeten och göra forskningsresultat tillgängliga för en bred publik. Hösten 2012 utsågs hon till teknologie hedersdoktor vid Uppsala universitet.

 

Marika Hedin tillträder tjänsten den 1 september.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.