Fel
  • JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 992
Skriv ut denna sida
Valborg närmar sig med stormsteg. (Foto: Jim Elfström) Valborg närmar sig med stormsteg. (Foto: Jim Elfström)

Liljas listar: vecka 17

2013-04-29 - 15:39

Hallå där! Fyrisfestivalen la ner för typ tio år sen, nu i år blev vi av med bandyfesten och Reggaefestivalen. Det finns inte så mycket stora folkfester i Uppsala längre. Valborg kommer ändå alltid finnas kvar för oss Uppsalabor. Även om andra städer gör anspråk på att fira ordentligt så är det ingen som är ens nära att slå oss på fingrarna den 30 april. Därför är veckans trea en temalista inför firandet


1. Forsränningens vara eller icke vara. Det är inte första gången försfärden är illa ute. Det har varit högt vattenstånd flera gånger men även för lite vatten har hotat båtarna. I år är det värre än vanligt. Det är fortfarande väldigt osäkert om det ska bli nåt åkande. Får bli en förlängd (champange)frukost om det ställs in.


2. Polisen rustar. Det är viktigt att det blir lugn när Uppsala bjuder på fest och, oftast, gör fler poliser att det blir ett större lugn. Nytt för i år är ridande poliser. Frågan är om hästarna ska springa med ner för slottsbacken kl.15.00?


3. Toaletter ställs ut. För att slippa fler Mange Schmidt incidenter så satsar Uppsala på att ställa ut 15 0 toaletter på olika ställen runt om i stan. Det är ju såklart lovvärt men det skulle säkert behövas det tiodubbla för att täcka behovet.

 

Det var allt för denna vecka, hör igen i nästa!

 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.