Skriv ut denna sida
Finlands förre President Tarja Halonen föreläser i universitetsaulan. (Foto: Peter Bohlin) Finlands förre President Tarja Halonen föreläser i universitetsaulan. (Foto: Peter Bohlin)

Halonen årets Dag Hammarskjöldföreläsare

2013-04-23 - 16:35

Kvinnors deltagande i en hållbar värld är temat när Tarja Halonen, Finlands president 2000-2012, håller årets Dag Hammarskjöldföreläsning i universitetsaulan den 6 maj.

I sin föreläsning tar Tarja Halonen sin utgångspunkt i kvinnans roll i en hållbar värld och vid ett tal inför FN:s generalförsamling 2009 sa hon att "Om vi verkligen vill övervinna klimatförändringen och undvika en global livsmedelskris behöver vi uppmärksamma kvinnornas roll, särskilt i de minst utvecklade länderna".

 

Halonen är känd för sitt engagemang för fattigdomsbekämpning, och arbete för hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Hon har flera internationella uppdrag inom bland annat FN och Internationella arbetsorganisationen ILO. Hon var vice ordförande i The high level panel för global hållbarhet och är för närvarande vice ordförande för The high level task force för den internationella konferensen Befolkning och utveckling.

 

Innan hon valdes till president var Tarja Halonen parlamentsledamot i 21 år. Under sin politiska karriär innehade hon flera ministerposter; utrikesminister, justitieminister och socialminister. Tidigt under sin karriär arbetade hon fackligt, bland annat centralt som jurist mellan 1970 och 1979.

 

Dag Hammarskjöldföreläsningen är ett återkommande arrangemang sedan 1998 och hålls till minnet av Dag Hammarskjöld, FN:s andre generalsekreterare, och de värden han stod för i sin gärning: engagemang, humanism och internationell solidaritet och samarbete. Syftet är att i Dag Hammarskjölds anda betona och befästa värdet av internationellt samarbete och solidaritet och att inspirera dem som arbetar inom dessa områden såväl som nya intresserade grupper, särskilt yngre generationer.

 

Det är ett samarrangemang mellan Dag Hammarskjöldfonden och Uppsala Universitet. Föreläsningen, som är öppen för allmänheten, följs av en frågestund samt ett framförande av Allmänna Sången.


Tid och Plats: Universitetsaulan, 6 maj, kl. 16.30.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.