Skriv ut denna sida
Enligt prognoser från SMHI kommer vattennivån stiga igen. (Foto: Peter Bohlin) Enligt prognoser från SMHI kommer vattennivån stiga igen. (Foto: Peter Bohlin)

Vattennivåerna i Fyrisån kommer att stiga igen

2013-04-23 - 09:12

Den observanta Uppsalabon kunde skönja en viss minskning av vattennivåerna i Fyrisån på Måndagen, enligt SMHI kan det stämma men vattennivåerna kommer åter att öka de närmaste dagarna.

Inne i centrala staden och runt om i länet har nivåerna sjunkit något men det är temorärt och enligt SMHIs prognos kommer vattennivåerna att stiga de närmaste dagarna och kulmen väntas i mitten eller slutet av veckan uppger Sveriges Radio Uppland.

 

20130421 202016
I Almunge är halva vägbanan under vatten (Foto: Sabina Blom)

 

Flera vägar är fortsatt avstängda som en ren säkerhetsåtgärd då riskerna för underminering fortfarande finns, men även på grund av översvämningar. I Almunge är ett körfält genom samhället avstängt på grund av översvämning. Längs med 288:an har trafikljus satts upp för att reglera trikflödet på grund av översvämningar.

 

Forsränningen planeras att genomföras

Ett av Sveriges största studentarrangemang, forsränningen planeras att genomföras sista april uppger arrangörerna Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Den första forsränningen genomfördes 1975 och har arrangerats i 37 år utan att behöva ställas in.

- Både vi och berörda parter t.ex kommunen och dykarna är optimistiska till att vattnet hinner gå ner så pass mycket så vi kan garantera samma säkerhet som tidigare år, säger arrangörerna på "Forsränningsbloggen".


Om nivåerna inte sjunker, kommer dock forsränningen inte att genomföras av säkerhetsskäl.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.