Skriv ut denna sida
Enligt prognoser från SMHI kommer vattennivån stiga igen. (Foto: Peter Bohlin) Enligt prognoser från SMHI kommer vattennivån stiga igen. (Foto: Peter Bohlin)

Vattennivåerna i Fyrisån kommer att stiga igen

2013-04-23 - 09:12

Den observanta Uppsalabon kunde skönja en viss minskning av vattennivåerna i Fyrisån på Måndagen, enligt SMHI kan det stämma men vattennivåerna kommer åter att öka de närmaste dagarna.

Inne i centrala staden och runt om i länet har nivåerna sjunkit något men det är temorärt och enligt SMHIs prognos kommer vattennivåerna att stiga de närmaste dagarna och kulmen väntas i mitten eller slutet av veckan uppger Sveriges Radio Uppland.

 

20130421 202016
I Almunge är halva vägbanan under vatten (Foto: Sabina Blom)

 

Flera vägar är fortsatt avstängda som en ren säkerhetsåtgärd då riskerna för underminering fortfarande finns, men även på grund av översvämningar. I Almunge är ett körfält genom samhället avstängt på grund av översvämning. Längs med 288:an har trafikljus satts upp för att reglera trikflödet på grund av översvämningar.

 

Forsränningen planeras att genomföras

Ett av Sveriges största studentarrangemang, forsränningen planeras att genomföras sista april uppger arrangörerna Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Den första forsränningen genomfördes 1975 och har arrangerats i 37 år utan att behöva ställas in.

- Både vi och berörda parter t.ex kommunen och dykarna är optimistiska till att vattnet hinner gå ner så pass mycket så vi kan garantera samma säkerhet som tidigare år, säger arrangörerna på "Forsränningsbloggen".


Om nivåerna inte sjunker, kommer dock forsränningen inte att genomföras av säkerhetsskäl.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.